SM-guld – en fantastisk helg!

Gästblogg: Sissela Smith | 9/11 - 2020

Ja, det blev en fantastisk helg.

Har precis kommit hem till min sambo och reflekterar över dagen. Att jag har tagit SM guld bland seniorerna känns fortfarande surrealistiskt.

.

Casemiro är en underbar häst som ger sitt allt, på en tuff bana där vi verkligen hjälptes åt i finalen.

.

I hans skugga så levererade faktiskt Dior också, hon kom 6:a/1:a/4:a i helgens klasser. Hon blir lite mer skärpt när jag rider lite mot klockan, det är spännande att se hur hon utvecklas till en speedhäst. I början blev hon för stressad men nu börjar vi hitta knapparna, allt har sin tid.

.

Charmonix var lite ringrostig och behöver mer träning och förberedelser inför nästa stora uppgift. Några bommar föll i kvalet, men vi känner varandra och hon behöver mer tid så jag hade ingen stress över det.

.

Tävlingen arrangerades så väl och enligt alla coronaregler. Vi ryttare fick inte ens titta på någon annan ryttare innan start. Ingen på läktarna. Maxantal i restaurangen mm. Allt sköttes proffsigt och trevligt.

.

Denna vecka ska vi självklart fira lite, men som för de flesta stall, så är det ny arbetsvecka och vi börjar jobba 07 måndag morgon. Vi ska hämta 4-åringarna från betet. Livets kontraster. Men framtidens stjärnor, hoppas jag!

.

Till helgen är vi lediga och planen är att försöka åka och träffa min familj och fira nya guldet! I vanliga fall kan jag börja direkt och fokusera på nästa uppgift, men nu ska jag verkligen njuta.

.

Tack till alla som hälsat!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Sissela Smith: ” Jag är pedant med lite OCD ”

Gästblogg: Sissela Smith | 4/11 - 2020

Hej, nu blir det en liten uppdatering igen.

Vi är ju lite mer hemma nu pga Corona, självklart lite trist men samtidigt bra att man har tid att reflektera, experimentera och förbättra detaljer.

En typisk dag hos oss är start kl 06:30 och normalt klara mellan 16-17. Ibland blir det lite längre dagar. Vi kombinerar utöver ridningen skrittmaskin och skrittband varje dag för aktiv rörelse, dessutom går alla hästarna ute i hagar mellan 07-16. Hos oss är det viktigt att de får vara utomhus och röra på sig så mycket som möjligt.

Stallet städas regelbundet och har viktiga rutiner. Vi brukar tex skura boxdörrar/galler 2-3 gånger i månaden. Golvet i sadelkammaren dammsugs varje dag, spolspiltor tvättas varje dag mm. Om man slarvar med små saker finns risken att man börjar slarva med de större sakerna. De som känner mig väl vet att jag är pedant med lite OCD*, att organisera och städa är bland det bästa jag vet.

Nu under hösten har vi börjat med vår fina 3 åring Continue CC som är efter Comme il Faut och samma mamma som Daquars Dream. Jag håller på att lära Tilde hur hon ska göra, vi två ska samarbeta med utbildningen på continue så det är viktigt att vi har samma röda tråd. Mitt tips med unghästar är att låta det ta tid i början, känn av och lär dig hästens individ. När de får lite självförtroendet öka på mer uppgifter. Tappar de självförtroende så backar man bandet. Viktiga är att de tycker det är roligt och variera arbetet mycket.

Nu börjar vi planera upplägg inför jul med träning och tävling. Nu i veckan ska vi tävla SM mitt under andra vågen av covid-19, uppdatering kommer efter den.

Vi hörs!

*OCD – Obsessive Compulsive Disorder, tvångssyndrom.

Tilde och Continue
Tavlor där vi håller koll på träningsschema, hagschema, viktiga nummer mm
Så här är vårt foderrum, allt har sin plats
Dior och Emma på skrittbandet. Det står i stallet och varje häst har en personligt program
Sissela Smith
skickade
18 timmar sedan
Viktiga ord som vi har fått av min mentala coach Johan Plate, ibland är det bra att bli påmind.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

”Försöker få hästarna på olika underlag för att göra dem hållbara”

Gästblogg: Sissela Smith | 23/10 - 2020

Hej igen!

En tid har gått senast jag sist skrev. Vi har bland annat tävlat elitserien i Mantorp med Åby RK och Breeders på Flyinge. Annars är ju tävlingsbiten lite seg just nu.

I Mantorp vann vi båda kvalen, jag hoppade Dior och Casemiro där och båda var felfria. Jätteroligt med ett gäng coola tjejer i laget detta år och om några veckor är det final i Strömsholm.

Emma och jag med 4 åriga Conspiciuos i Mantorp efter felfri 1m, känns lika kul som efter en GP runda. Finns nåt extra charmigt med så unga hästar.

På Breeders tyckte jag min häst 5-åriga Daquars Dream kändes riktigt bra och är en av de bästa hästarna jag har hoppat. Men domarna tyckte annat och hon fick dåliga poäng. Bedömning är svårt tycker jag på unga hästar och Breeders känns som en tävling där fokus är mer på uppfödarna och avel än ”sport”. Men Björn (Svensson, även han bloggare på Ridenews > > > ) vann vilket var jättekul eftersom jag vet hur mycket han sliter  – och han utbildar även CC’s hästar (Sisselas arbetsgivare) så då känns det extra bra!
Mina favoriter bland unghästtävlingarna är Champion of the Youngsters, Falsterbo och Elmia. Det finns så mycket för unghästarna idag så man får verkligen passa sig så man inte gör för mycket.

Emma och DD på fina Borebacka Gård som vi stod hos under tävlingarna i flyinge

Planen var nu egentligen att åka utomlands, träna för Rob (Ehrens) och tävla på Sentower. Men i och med att vågen ökas av covid-19 så håller vi oss hemma. Tråkigt, men min naprapat är nöjd över det i all fall med tanke på min rygg. Under kommande vecka har jag MR bokat och behandling. Jag har verkligen lärt mig en läxa att ta tag i skador i tid hädanefter och inte ignorera det. Lätt i en hästmänniskas värld eller hur? Men det går faktiskt sakta framåt, lite för sakta för min smak men bättre än tvärt om.

Casemiro spolas ben och borstas efter en regnig dag i hagen. För oss är det viktigt att hästarna får vara hästar och är ute om dagarna i hagar.

Nu när vi är hemma fokuserar jag mycket på att träna själv varje dag och oftast är på gymmet kl 06 innan stallet kl 07 för att lättare kunna rida och jobba. Sen har även hästarna fått mycket varierad träning, uteritter, styrketräning, galoppträning, markarbete mm. Försöker ofta få hästarna på olika underlag för att göra dem starka och hållbara i ligament, gaffelband mm. Något jag lärde mig mycket mer om under en av föreläsningarna hos ATG Hopp & Talang. Passade även på att träna för Rob när han kom till Strömsholm.

Charmonix får lite laser av Emma innan hon går in i boxen och vilar inför kommande dag

Vi har ändrat lite system i stallet där vi ska dra ner på hästar och personal. Vi är ju inget försäljningstall utan fokus ligger på att utbilda hästar mot hög nivå och kvalitet, så vårt fokus ska bli mer på det än kvantitet. Då får jag även mer tid för varje häst och Emma hinner med mer också. Min elev Tilde som jobbade hela sommaren beslutade att börja plugga distans och flytta hit för att jobba och utvecklas. Jag har ju alltid varit väldigt noga med att ha en utbildning så hon slipper inte plugget så lätt. Men Tilde är en ambitiös 17-åring och det känns jättekul att hjälpa henne.

Tilde som rider 4-åriga Cornets Revella och jag sitter på Casemiro.

Som avslutning måste jag visa er vårt senaste inköp, jag har längtat. Röda fina traktor tom. Är inte äldre traktorer så charmiga?

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Sissela Smith

Seger OCH trea i 1.45 GP!!

Gästblogg: Sissela Smith | 6/9 - 2020

Hej!

.

Norrköping Horse Show vecka 2 är i full gång, våra hästar har hoppat helt otroligt bra. Vädret har varit helt okej, inga dramatiska händelser än så länge.

Sandra förbereder DD – Daquars Dream.

Daquars Dream är ett 5-årigt sto som jag har ridit parallellt med vår unghästberidare Anna. Jag klickar otroligt bra med henne och hon med mig, vi är synkade helt enkelt. Hon har varit felfri 17 av 20 rundor detta år. Ibland sitter man på dessa oslipade diamanter och det älskar jag att jobba med och utveckla.

Med de lite busigare hästarna är mitt tips detta klister som jag har på insidan av stövlarna (ingen sponsor). Det ger mig lite extra stöd.

I övrigt har Dior varit felfri båda starter hittills 1.40/1.35 med 5:e och 2:a plats. Kul att få stora och fina rosetter!

Casemiro och Charmonix var båda felfria i 1.45 GP och gick vidare till winning round. Superkul! Casemiro var felfri och snabb igen. Charmonix chansade jag lite mer med och kortade tiden med 2 sekunder, men fick ett nedslag.

.

Men många fick fel när de satsade och det hela slutade med att Casemiro vann – igen! Och Charmonix blev 3:a!

Jag kunde inte ha klarat det utan min bästa Emma och Sandra som hjälpte mig. De har sån koll med hästarna så jag kan helt fokusera på min planering och tror det gör det lilla extra. Liten bonus idag var att Anna blev 7:a med sin egna häst!

Dior med sin maskot.

Imorgon hoppar bara Dior och Daquars Dream. Sen ska jag ha hoppvila ett tag och fixa min rygg en gång för alla. Oavsett hur illa jag gör mig så älskar man detta, och dessa dagar ger det lilla extra när de mörka och kalla dagarna kommer.

Nu är jag på väg till kräftskiva, hos mina icke-hästfolkvänner, bara ca en och en halv timme försenad. Livet som hästmänniska.

.

Vi hörs!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

”Nu är bekvämligheten över – Man måste våga att förlora för att vinna!”

Gästblogg: Sissela Smith | 30/8 - 2020

Hej!
.
Söndag och sista dagen på första veckan. Vädret är bättre och det tackar vi för – det mesta av utrustningen var fortfarande blött efter gårdagen!

.

Dagen blev väldigt bra! Charmonix var lite trött efter gårdagen och hade två nedslag på slutet, men var i övrigt mycket bättre än gårdagen. Känslan var bättre!

Casemiro var felfri! Han är normalt svår att svänga, men kändes mjuk när jag värmde upp inför omhoppningen, så då bestämde jag mig för att satsa. Normalt är jag rädd för att chansa – stabil, felfri och lagom fort brukar vara mitt kort och det räcker till att bli ungefär 2:a – 5:a. Men nu är bekvämligheten över! Man måste våga att förlora för att vinna, som Fredde Jönsson en gång sa till mig på tävling. Idag satt den på första försöket med Casemiro och vi vann 1.45 Grand Prix! Det kändes riktigt kul och allt satt perfekt. Casemiro har jag ridit sedan han var 6 år så det känns extra varmt i hjärtat.

Sedan packade vi ihop och fixade lastbilen. Vi har hela 15 minuters resa hem! Så vi behövde inte stressa – superskönt.

.

Min hästskötare Emma har haft en lugn helg med bara två hästar, så vi har hunnit ta gemensam lunch och fira segern lite, vilket är trevligt. Har vi många hästar är hennes fokus på hästarna och jag eller Carin ger henne lunch och snacks i stallet. Jag tycker att det minsta vi ryttare kan göra är att se till att de som tar hand om våra hästar och sliter hela dagarna i stallet får ordentligt med mat och energi. Är det nåt jag har lärt mig från Emma, så är det att det är små saker som att få uppskattning som betyder mest för henne, inte alltid summan på lönen.

.

Imorgon ska jag på check med min rygg och se hur många hästar och starter jag får godkänt att få tävla nästa vecka! Då är det mer fokus på unga talanger.

.

Vi hörs!

 

Emma och vår extra hjälp Sandra! Hon bor i Norrköping och rider på Åby har hjälpt oss i 4 år när vi behöver en extra hand.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

För mycket regn – ingen bjudning, ingen power!

Gästblogg: Sissela Smith | 29/8 - 2020

Hej från ett regnigt Norrköping!

.

Ska inte ljuga, fy vad tråkigt det blir när det ösregnar i flera timmar. Tappra funktionärer som jobbar på ändå. De flesta är ju ideella arbetare och inga tävlingar hade fungerat utan deras kraft.

.

Peter Lundström är helgens banbyggare (fantastisk om du frågar mig) och vår underlags-/traktoransvariga är Lennart Biewent. ”Lelle” brukar även hjälpa oss köra ner lastbilen till Spanien när vi tävlar där.

.

Idag hoppade jag Charmonix i ATG 150. Jag var lite orolig på grund av allt regn – och det regnade väldigt mycket! – då jag vet att hon är känslig för underlag efter mycket regn. Jag kände redan på framhoppningen att hon inte var förtjust och väl inne på banan sen så hade jag ingen bjudning, ingen power och svårt att reglera. Det gjorde att jag inte fick någon bra känsla och jag red mycket sämre på grund av det, så jag valde att utgå. Självklart tråkigt men jag känner henne, hon trivdes inte alls idag men vi tar nya tag imorgon.

.

Däremot älskar hon när det är 35 grader varmt så att man vill knappt vara utomhus – då trivs hon som bäst. Samtidigt har jag en annan ung häst som inte alls mår bra i sådan värme. Man lär känna sina hästar och det finns en charm i det med.

Gillar inte blöta banor!

.

Trots allt tycker jag att underlaget har hållit otroligt bra med tanke på all regn. Claes har ju kostat på ordentlig dränering och jag tycker det märks.

.

I stallarna är det alltid svårt när det regnar så mycket. Min hästskötare Emma har dock lyckats med den smarta idén att ha spånpellets och plast från balarna. Våra boxar är inte blöta alls, men då gick också Emma upp 06.00 imorse och förberedde inför regnet. Det gillar jag med Emma – hon gör alltid det lilla extra och ser saker i förväg. Hon lämnar inget åt slumpen.

Smart hack stoppar blötan.

.

Restaurangen här sköts av en restaurang i Norrköping och jag tror det uppskattas av alla att kunna köpa bra mat. Min chef Carin är ju noga med kost osv och både hon och Claes tycker det är otroligt viktigt att få tillgång till bra mat på tävlingar.

Imorgon är sista dagen denna vecka, hoppas på mindre regn!

(Nästa vecka fortsätter Norrköping Horse Show)

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Det gäller att fjäska för fuxston och hästskötare!

Gästblogg: Sissela Smith | 28/8 - 2020
Hej!
.
Ännu en bra dag och solen skiner fortfarande!
Idag hoppade jag Casemiro i 1.50, där han var felfri och 5:a. Han hoppade mycket väl fast jag kritiserar min egen ridning lite på vissa ställen, lite mycket handbroms. Men är nöjd ändå, finns alltid grejer att förbättra. Väldigt nöjd med hästens prestation!
.
Imorse trimmade jag Charmonix lite lätt inför morgondagens uppgift. Hon är ett fuxsto som vet att hon är nummer 1. Det är så viktigt att hålla henne på bra humör. Emma ger henne morötter som fjäsk, lite samma idé som när jag ger Emma fika – håll dem på bra humör, så brukar det alltid bli bra.
.
Claes Pettersson, min arbetsgivare och ledare av Norrköping Horse Show, styr och ställer som vanligt. I år har han haft tävlingen i 20 år.
.
Denna helg har även ATG tävling och spel på lördagens klasser. Idag bjöd de på lite fika och planering för morgondagen. Eftersom jag var med i deras satsning ATG Hopp & Talang, så känner jag dem väl och det är alltid trevligt när de kommer! Cissi och Jessica kan få mig att må bra och skratta varje dag.
.
I domarteamet hänger ett roligt gäng och det är nästan så jag skulle vilja sitta där jag med. Detta år byggdes ett nytt större domartorn, mer rymligt – väl passande i dessa tider.
.
På banan jobbar alltid Sara och Ramona, stenkoll på allt människor och hinder.
.
Imorgon beräknas regn men man kan väl önska att de har fel. Hörs mer imorgon!
I domartornet hänger ett roligt gäng och nästan så jag skulle vilja sitta där jag med.
På banan jobbar alltid Sara och Ramona, stenkoll på allt människor och hinder.
Emma håller Charmpnix på gott humör genom att fjäska med morötter – jag håller Emma på gott humör med fika. Lite samma sak.
ATG finns på plats och det blir spel i flera heat på lördagen.
Claes Pettersson, min arbetsgivare och ledare av Norrköping Horse Show, styr och ställer som vanligt.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

I måndags small det till – hästar fick strykas!

Gästblogg: Sissela Smith | 27/8 - 2020

Hej, nu är vi tillbaka på banan igen!

Denna helg är det tävling på vår hemmaarena Norrköping Horse Show. Normalt brukar dessa två helger gå i maj men på grund av Corona så blev det hösttävlingar istället.
Norrköping Horse Show drivs av Claes Pettersson som även äger CC Holsteiner Breeding (Sisselas arbetsgivare).

I mitt fall skulle vi haft alla hästar under helgerna, men det blev hastigt ändrat. Jag har sedan flera månader haft problem med min rygg efter ett fall. Därav har x antal ”medskador” byggts upp.

Senast nu i måndags så small det till och musklerna gav upp totalt.

Att jag kunde rida idag är tack vare en fantastisk naprapat vid namn David på en klinik här i Norrköping. ”Quick fix”-behandlingar, tejp, liniment och många övningar på egen hand gör att jag kan rida dessa helger. Även om det gör väldigt ont så känner jag att jag fixar två hästar och spar all energi till de två denna helg. Efter NHS blir det att lösa mitt problem ordentligt. Nu har jag sopat problemet under mattan för länge. Tydligen typiskt ryttare fick jag höra! Men det är förklaringen till varför jag fick stryka resten av hästarna.

Idag hoppade Charmonix CC och Casemiro CC 1.45 kval till ATG Grand Prix som går på lördag. Charmonix kvalade så hon hoppar det och imorgon hoppar Casemiro 1.50.
Jag tänkte att jag under helgen även ska visa lite av allt som händer bakom kulisserna. NHS har fantastiska funktionärer i alla åldrar!

I prisboden har vi Anna Lund och Shannice Adolfsson som även sköter alla prisutdelningar.

 

I Sekreteriatet finns alltid fantastiska Gunilla som löser allt. Väldigt tillmötesgående och lyssnar på ryttarnas önskemål, precis som det ska vara. Hon är proffs.
Anläggningen har lite av en arenakänsla, under de nuvarande omständigheterna väldigt annorlunda, men jag tycker att ledningen har gjort det bra ändå.

Emma och Casemiro.

Vi hörs mer imorgon!
Sissela

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.