Foto Catharina Hansson

Ptrooo

Jenny Talinsson | 3/1 - 2020

Läste just Felicia Grimmenhags blogginlägg och om du inte gjort det rekommenderar jag dig att göra det.

Det handlar om jobbet vi inte får glömma bort i vardagen, att träna våra hästar i den dagliga hanteringen.

Många tänker att en hästskötares jobb är att mocka, fodra, borsta, släppa ut i hagar, rida ut på tur. Och det stämmer ju, men en bra hästskötare skolar en häst under alla de moment som förekommer under en dag.

Om vi ska jobba med varandra behöver vi lyssna och lita på varann, stor som liten.

Likadant som Felicia skriver så kommer det emellanåt längtande kommentarer när någon ser de äldre hästarna tex stå still utanför boxen medan man sätter på ett täcke, den vandrar inte iväg, den försöker inte ta sig in i boxen utan väntar tills vi ger den klartecken att gå vidare. ”Åh varför kan inte alla hästar bara vara som Sigge?”

Den enkla förklaringen är att Sigge har tränats till det, i all hantering.

Jag vågar nästan säga att hälften av hästarna som kommer till oss, unga som äldre, smiter ut ur boxen om boxdörren står öppen när vi hanterar dom där (tar av täcken eller kratsar hovar).

Varför?

Det gör inga hästar hos oss, det finns inte i deras tanke. Och det är inte en av de svårare sakerna att lära en häst. Det brukar ”gå av bara farten” när man talat om att de måste respektera oss, att stå still när det krävs. Ge efter när de lyssnat. Ge dom förtroendet att vi litar på att de lyssnat. Och det behöver vi be hästarna om under så många ggr under en dag, eller hur?

Förlåt, jag ljög, vi har en som ofta smiter, passar speciellt på om du inte känner henne såklart. Skorpan, hon anser sig stå över våra rutiner och har ett självförtroende som räcker åt alla hästar i stallet. Men hon har blivit en sån man skrattar med, ni har säkert ett sådant original i ert stall också?

Om man ger henne en slurp tar hon hela hinken, så att säga. Ni förstår säkert vem det är.

Skämt åsido, det är otroligt viktigt att vi lär hästarna rätt. För sätter de inte bra saker i system så sätter de dåliga saker i system och det är då det kan bli farligt. För att inte prata om att det blir otroligt onödigt slitsamt att arbeta.

En häst ska gå att leda som när du rider den, när du tar i grimskaftet ska den stanna och när du lättar i grimskaftet ska den fortsätta stå still, ber du den gå fram igen ska den bjuda framåt utan att gå ifrån dig, den ska vara uppmärksam på dig. Den får inte trycka sig mot dig när ni går utan din känsla ska vara att ber du den flytta sig undan dig gör den det, precis som för din skänkel.

Jag ska inte ha en lektion här men ”bara” att leda en häst rätt är av så stor vikt, så mycket vi har igen i all annan hantering om vi kan bocka av det momentet felfritt.

Det är faktiskt sällan det blir problem vid vidare moment som lastning, uppsittning, medicinering osv.

Om en häst inte lyssnar på dig från marken utan ”tar över tyglarna”, då tror jag du får problem i ridningen också.

Hos oss som jobbar som hästskötare på Grevlunda ligger ett ansvar i just hanteringen. Vad vi än gör med en häst under dagen så sätter vi den i ett system med mål att den ska bli lätt och säker att jobba med, trygg i sig själv, för oss och för andra. Målet i allt bör vara att hästen ska få en bra upplevelse, det är vårt ansvar att skaffa oss den kunskapen att kunna ge hästarna just det.

De unga hästarna börjar åka på tävlingar och det måste vara säkert och enkelt att besiktiga, longera och promenera hästarna där. Därför behöver vi såklart börja jobba med det redan hemma. Och det gör vi ”utan att vi tänker på det” eftersom det finns ett system. Leder hästarna gör vi ju flera ggr om dagen och funkar det som vi vill ska det inte vara ett problem på tävling. Vill poängtera att det är extremt viktigt att det fungerar hemma med tanke på att många hästar taggar till på tävling, det är mycket nya intryck som kanske tar fokus från dig.

Vårt samarbete med Bollerup betyder att hästarna som flyttar till Grevlunda senare i livet har gått i skola från att de varit föl. Trygga och lätta att jobba med.

På tävling är det ofta mycket hästar och människor på lite utrymme så vi alla har ett stort ansvar över vårt resultat i hanteringen. Hästar är stora djur med flyktinstinkt och en olycka händer så lätt.

Hästarna blir trygga när de vet vad som förväntas och med tiden behövs ”inga ord”, man kan varann utantill. Det är en superhäftig känsla, det vet ju ni som haft era hästar ett längre tag. När man liksom kommit till överkursen och mest skrattar åt varandra som ett gammalt gift par.

När man har sisådär 100 hovar att lyfta en dag.. Då underlättar det att krafsa hov på tex Allan som lyfter självmant och i ordning, du behöver bara fånga hovarna i luften ♥️

När jag jobbade på Flyinge brukade Peter Eriksson parkera Lanz eller Quite Easy i en oxer när han gick iväg för att ta en kopp kaffe. Där stod de snällt medan Susanne Gielen och stipendiater styrde runt i ridhuset med sina pållar.

Älskar citatet ”Every second, you’re either schooling or un-schooling your horse, there is no inbetween”. Gäller i högsta grad allt arbete från marken.

På vår köksdörr i stallet 💎

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Teamigt Team

Jenny Talinsson | 22/11 - 2019


Dagarna rullar på, leriga hagar, taggade hästar i skrittmaskinen,  tävlingar kors och tvärs, full tvättstuga, tappsko, sydd ”hästnäsa” efter ett bett av grannen, personalen är pepp, någon behöver pepp, ändra fodertavlor, hästar klipps oavbrutet. Just ja, jobbansökningar hanterar jag på sträckor mellan olika moment. Höstslask och kommande vinter får man ta som det är, livet är inte bara sommar och sol.

Aktiviteten i vilket stall som helst antar jag, vardag.

Humöret på topp efter att ha välkomnat hem gänget som tävlat i Flyinge. Och all utrustning.

Då och då behövs det något som bryter vardagen, som en clinic.

När jag såg att Kyra skulle komma till Flyinge visste jag direkt att jag ville ta med ”kidsen” (mina fina kollegor alltså), kände med en gång att det är min skyldighet att låta dom ta del av legendarisk ridsportkultur. 

Vårt team är så jäkla fantastiska på många sätt och jag vill framförallt lyfta fram att alla har en otrolig arbetsmoral. Oavsett stil på dagen är det en fin stämning medan det jobbas på noggrant och ansvarsfullt. En annan härlig sak tycker jag är att alla är teamplayers, man ställer upp för varann och det ger energi till gruppen.

Beröm på frullen och värt att fira med pizza och clinic, så efter en aktiv dag hemma drog vi mot Flyinge en timme bort. Rally i två bilar då fransk praktikant hoppade in i duschen när alla andra klev in i bilen för avfärd. Möjligt vi tog för givet att svenska språket satt sig efter några veckor hos oss. 

Ni har säkert varit på eller läst om clinicen så själv summerar jag den kvällens inspo-boost med att jag vill ha en häst och att det är dags att börja rida igen. Fantastiska Kyra, tänk att så mycket erfarenhet, kunskap och personlighet får plats i en liten människa, coolt! Härligt att få ta del.

Say cheese!

Vet ni, först tänkte jag kläcka överraskningen på väg till Flyinge men av tidigare erfarenhet tänkte jag om. Det kan ju vara så att de faktiskt inte vet vem Kyra är, bättre att jag hinner med en ordentlig presentation innan i så fall tänkte jag.

Men no need to worry, av blickarna att döma visste dom, lovely!

För er som inte vet har vi ett stående quiz för nya medarbetare/praktikanter och den har en basfråga, ”vem är Hugo Simon?”. Kan leda vidare till vad hans mest framgångsrika hästar heter/hette. Sen fortsätter vi med andra legendarer. Här är en skön, vem är Ulla Håkansson? ”Är det inte den där läktaren i Falsterbo”? #ohdear

Bäst var ändå en praktikant från en yrkesutbildning som inte hört talas om Totilas. #ojoj Läge att berätta och leta upp filmer, det leder alltid till något gott.

Ofta är Lisen med på frullen när vi drar igång med quizen, hon manar till att läsa mer, att kunna sin ridsporthistoria.

Dagens tips!

Jag rekommenderar alla att ha en valp på jobbet, varför betala dyra kurser i stresshantering när man kan ha en sån här istället? Gosedjur alive. En gång i timmen måste man hämta den, krama, prata gulligt  och gå en promenad där det är omöjligt att tänka på något annat än på gosedjuret, sen tjoar man med stor inlevelse när den är duktig på toaletten. Bra grejer.

Bianca the corgi
Var tvungen att vara barnvakt när matte var på tävling. Stackars mig.

Friyay!

Chefen just nolla i datorn!

När man hinner laga ett mål mat och lagom slänga sig i soffan till detta, strålande

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

#skål

Jenny Talinsson | 13/10 - 2019

Veckan som gått kan summeras med feber och höstförkylning hos både hästskötsre och ryttare. Förväntas som varje höst gå hela laget runt med en önskan om en person åt gången och inte alla samtidigt thankyou please.

Det har hänt lite grejer här, stora grejer för oss kanske jag ska tillägga.

När jag började jobba på Grevis för 5 år sedan sa Lisen, ”när nästa häst säljs ska vi göra nya spolspiltor”.

Eftersom det varit högst på önskelistan av praktiska skäl har vi förhoppningsfullt glatt oss även när de käraste hästarna lämnat stallet.

Men inga nya spolspiltor.

”Prionio” kan man säga att de hamnat på listan, det är mycket som behöver göras på en gård så vi har tålmodigt fått vänta.

Det löftet har ändå varit ett stående skämt varje gång någon stoppat ner HELA armen i det ISKALLA läbbiga slabbet för att rensa avloppen i de fyra spolspiltorna. Och dragit upp någon sorts korg med 1 ton blöt sörja. Med två hovkratsar. Så 2005.

Så kom då äntligen dagen, 5 år senare, bokat och klart för renovering! Nu händer det.

Efter XX sålda hästar senare har vi stått glada och trasslat in oss i lerig vattenslang utomhus och försökt tygla hästar som inte vill bli spolade. Bra träning faktiskt, alla hästar kommer stå som ljus vid bad på meetings.

Maddi badar för tävling (Innan det blev ”höst” och tack och lov fortfarande värme)

Allt för att ge våra hantverkare två veckor att göra en makeover, NYA SPOLSPILTOR -haja! Bort med kakel och in med nytt avlopp och fina gummimattor.Nu har vi sedan en vecka tillbaka fått flytta in igen och när de nya väggarna torkat ska hela groomen målas om. Den blir inte bara praktiskt, den får sig ocksp ett välbehövt ansiktslyft efter sisådär 15 år.

Det mina vänner är fanimej värt en skål (och som ni märker, ett eget blogginlägg) med alla som under sin tid på Grevis offrat sin tröjärm och trofast tagit en för laget när det blivit översvämning i groomen.

Känner ni er träffade, vart ni än befinner er i världen, tagga oss med en skål på Insta vid tillfälle så lovar jag att vi skålar tillbaka och lägger ut på storys (skratt igen).

Lovar självklart visa våran nya spol/groom-plats från varje möjlig vinkel när det sista är på plats, färgen!

Never give up on your dreams!

Avslutar med en så fin bild på Steffi & Broken Heart, ”Bo” lämnade oss i veckan för att åka till sitt nya hem ♥️
Foto Isak Rautenberg

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Ombytta roller

Jenny Talinsson | 9/10 - 2019

Jullan och jag gaggade lite om arbetsrotation för ett tag sen.

Förra inlägget handlade om att jag hängde med på tävling för att visa lite hur vi lägger upp jobbet där.

Förutom det blev jag påmind om hur värdefullt det är att ”vandra i någon annans skor”.

På Grevlunda jobbar vi alla med hästar men har olika ansvar, några av oss är mer basen hemma, sen har vi de som är mer på tävling än hemma.

Bilden av tävling kan vara rätt skönmålad i ens egna ögon när någon t.ex. åkt iväg med ”bara” två hästar. Men när man får vara en fluga på väggen ser man kanske också en tuff resa körandes lastbil, stalla upp på vägen, fodra, motionera hästar, göra ren lastbilen, sova, lasta på i gryning för att landa på tävling, ta hand om hästar och lastbil, packa upp och motionera igen. Sen börjar själva tävlingen med allt vad det innebär.

Likadant för hemmagänget som håller hästarna hemma ”startklara” i toppskick medan de jonglerar med stallskötsel, fodringar, klipper hästar, tvättar, släpar ut och in hästar till hagar och maskiner -ja ni vet.

Vi har väl alla börjat där och det är i rätt ände, att lära sig stallets rutiner och sätt att jobba på. Men en tanke jag har är att hemmahjältarna på Grevis ska få hänga med Malin eller Jullan på någon internationell tävling med Peders hästar och jobba. För att själva få uppleva den typen av arbete och förhoppningsvis tjusningen, men också för att hämta inspiration till vardagen såklart! 

En annan kul typ av rotation i arbetslaget vore ju om groomarna och ryttarna bytte jobb för en dag.

Anar småkaos. Fast lite rart ändå. (Nu får jag massa bilder i huvudet)

Eller låta hästarna sköta ruljansen medan vi blir omskötta och serverade med mat…
Fast de är ändå rätt hjälpsamma som det är, här fyller Bingo i vår dagbok vid slutet av dagen.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Lika kul som EM!

Jenny Talinsson | 31/8 - 2019
Dollar Girl (Balou du Rouet-Donja-Cardento)

”Jag kan blogga lite varje dag från Youngsters” hette det innan vi drog iväg i varsin lastbil.

Jobbet kom emellan kan man säga, eftersom jag rent fysiskt var i Skövde men samtidigt faktiskt även på EM i Rotterdam. Så här efteråt kan jag ju undra varför jag inte hade såna hörlurar (upptäckt finessen med dessa nu) utan var tvungen att springa runt med mobilen i örat bildligt talat så fort det var sändning. Givetvis tittade jag också men till och med jag hade svårt att filma ritter samtidigt som jag såg på EM. Mästerskap ÄR heliga och måste följas, allt annat är konstigt anser jag. 

Så att jag åkte på unghästtävling mitt under ett EM talar ändå sitt tydliga språk.

Att se unghästarna blomma ut är fanimej lika kul som att se hästarna hoppa på EM! Red Carpet (Canvas Plus-Carnation-Calino) med Malin Sjögren som rider några av våra yngre hästar, här med Steffi som självklart bär rosa skor. Vad annars på en plats som denna?

Ledig idag och tänker istället tillbaka på en härlig vecka. Så här i efterhand var det en sak som satte mest spår, på mer än ett sätt. Ryttarkakan.  Ni vet sån kladdkaka med seg kokoskaka över. I särklass den bästa jag ätit (and I’ve tried many), fluffig..kladdig..den bara smälte i munnen. Eller smalt? Vad säger man? Tre om dagen behövdes för att stilla behovet och för att hålla ångan uppe.

Tidiga morgnar och långa dagar gör en larvigt cheesy och skrattig. Tack Ylva Wikman för ditt bidrag till Dagens Klyscha. Det blir inte roligare än man gör det, eller hur?

Hur som helst, jag och Isa åkte till Champion of the Youngsters med fyra hästar för att grooma åt Steffi,  lite lyxigt få hästar på två  personer men vi hade ändå lagom fullt upp från tidig morgon till kväll. 

Favorittävling får jag ändå säga att den blivit! Den är glad, hemtrevlig och full av hästar som växer med uppgiften för varje dag. Allt detta i ett rosa skimmer och många  bekanta ansikten, fenomenalt!

Här vinner Francis BJ en klass och vännen Emelie Broman Tegelberg är prisutdelare, hon är en av ”the Youngsters”. Vi lärde känna varann min första vända hos Lisen och Peder i Flen där hon var elev och jobbade med oss.

Tävling alltså, så kul att kunna hänga med, älskar verkligen det livet. Kanske inte så mycket att jag skulle palla varje helg längre men vill poängtera att det har med åldern att göra, inte intresset. Kan inte minnas att jag någonsin blev trött förr i tiden. 0Men med åldern sviker ju även minnet.

Däremot är jag all in för att visa denna värld för . yngre, ambitiösa hästälskande förmågor, önskar alla att få uppleva det jag fått som tävlingsgroom.

Ni vet när man blir nöjd med packningen. Vi fick dock prova oss fram några gånger för jag har totalt tappat pack-sinnet, sorgligt att inse, men vi fick till det till slut.

Samtidigt som jag introducerade Isa i hur vi på Grevlunda jobbar på tävling blev det också nyttigt för mig att känna på turnélivet igen. Mer om det nästa gång tänker jag, tjing!

 

Isabelle med ”Frallan”, en häst hon lärt känna väl. Båda två gjorde ett fantastisk jobb under tävlingsveckan. Ambitiösa tjejer båda två med skinn på näsan!

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Foto Catharina Hansson

Hopp eller dressyrgroom?

Jenny Talinsson | 16/7 - 2019

Semester…chillar, scrollar..det kommer upp ett sånt fint minne och det fick mig att tänka på en fråga jag ofta får.

Hoppning eller dressyr, vilket har varit roligast att grooma??

Även om det spontana svaret i mitt huvud är hoppning blir det aldrig svaret som kommer ut ur min mun. Omedvetet tar det alltid tvärstopp där och jag försöker komma med ett bra svar som rättfärdigar att jag inte direkt svarar HOPPNING! För jag är ju hopptjej.

För mig är det nog samma sak som att fråga en förälder vilket barn de gillar mest.

Jag har groomat både dressyr och hopphästar, lite om vartannat.

Skyller allt på Pether Markne som plötsligt bytte gren till dressyr när han såg potentialen i en hopphäst han hade när vi jobbade ihop.

Same horse, different gren.

Minns första dressyrtävlingen med den godkända hingsten Ampere väldigt väl. Pether rider upp på medellinjen, halt, hejdå o travar snabbt ut från banan för att ge plats för nästa ekipage. Uppskattat på hoppbanan, avdrag och besk kommentar i protokollet från vår nya arena. Men vi vann ändå så vi skrattade hela vägen hem till Björnnäs. (Kan också ha skrattat åt hederspriset när jag tänker efter). Man gör lätt det med Mr Markne, skrattar!

Svaret är att det är hästarna som gjort mitt jobb som groom till det bästa.

Oavsett gren är det individen som upptagit min tid, min tanke och engagemang när jag jobbat som groom och varit deras människa.

Det är mina hästar som gjort sporten rolig, gett mig drivet i vardagen och glädjen, när allt jobb gett resultat. Det spelar ingen roll om de hoppat felfritt eller kommit ut från banan efter ett travprogram to die for. Jag har varit stolt som en tupp oavsett.

Deela Mae med Caroline Bonde Deichmann i Falsterbo för 6 år sen. Älskade ”Doris” som är en äkta primadonna och fantastisk att komma nära. Reds senare framgångsrikt av Mathilde Hannell

Och jag har alltid sagt, det spelar ingen roll vad du jobbar med så länge du har roliga kollegor. 

 

Förresten, nu hittade jag den här bilden…du bör sköta om en jäkligt färgstark dressyrhäst för att släpa på blytung ryggsäck, trälåda (sån där kommunikationsteknik rider-trainer?) och regntäcke  från uppstallningen genom folkmassan till dressyrbanan i Falsterbo. Det blir lättare då. Glöm inget bara, för då är sammanbrottet nära och det är lätt att börja snegla avundsjukt på en hoppgroom som guppar fram i sadeln på sin häst ner mot framhoppningen.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Foto Catharina Hansson

Inte ”bara en hästskötare”!

Jenny Talinsson | 6/6 - 2019

Häromdagen läste jag ett blogginlägg från brittiska Lucy Blain, som skriver:
”För inte så länge sedan var jag på en intervju för ett jobb som jag verkligen ville ha. Intervjun flöt på jättebra och det kändes jäkligt fint, ända tills vi började prata om mina tidigare jobb. När vi kom till mitt jobb som huvudskötare och tävlingsskötare så säger en i panelen med intervjuare ”Så du var bara en hästskötare?”.

Lucy berättar om hur sårad och besviken hon kände sig över hur folk såg på det här jobbet, ett jobb som hon hade lagt hela sin själ i under tre år.

Jag minns själv mitt första hästjobb. Som 19-åring roddade jag ett helt stall själv. Red, skötte hästar och stall, lagade staket, städade  – allt! Och det gav mersmak!

Det jobbet som mannen på intervjun avfärdade så lättvindigt hade ju lärt Lucy Blain mer än någonting annat. Det lärde henne meningen med hårt arbete, att stiga upp före soluppgången varje morgon, aldrig vara sen, i ur och skur, tryckande hetta eller isande vinter. Hästarna kommer alltid först. Att även om ingen annan är på plats se till att hästarna får mockat, strött, fodrat, vattnat, även om det betyder att man får hålla på till nio på kvällen.

Det jobbet lärde henne vikten av att planera och organisera, klara press och stress utan att svettas, att hålla tusen bollar i luften och se till att allt blir perfekt.

Felmarginalen är ganska stor om man jobbar i en kundtjänst eller något administrativt jobb, men när man är ”bara en hästskötare” kan man inte unna sig den lyxen.
Minsta miss när det gäller foder, medicinering eller utsläpp kan bli en veterinärräkning, en inställd tävling eller något ännu värre.
Du måste kunna känna igen kolik eller hälta på mils avstånd och veta vad du ska göra.

Att vara ”bara en hästskötare” lär en att bli tålig, att komma igen när man är helt slut, att ta sig igenom vilket väder som helst för att se till att dina hästar har det bra, även när alla andra har packat ihop och gått hem.

Att vara ”bara en hästskötare” gav Lucy Blain en tro på sig själv, självförtroendet att lita på sina egna instinkter och ta beslut baserade på fakta, inte känslor. Det öppnade dörrar för henne som hon aldrig kunnat drömma om.

Att vara ”bara en hästskötare” handlar inte bara om hästar, utan att ingå i ett team för din ryttare, att finnas där när träningen inte går som planerat, att finnas vid deras sida i varje steg och se till att de kommer hem tryggt.

Att vaka över en sjuk häst eller leda en kolikhäst mitt i natten var inte ”bara en hästskötares” jobb utan något som hon gjorde för att ”bara en hästskötare” är inte ett 9 till 5-jobb, det är en livsstil som hon hängav sig till och vägrade göra avsteg från bara för att hon var trött eller behövde en dusch.

Som ni förstår: Att vara ”bara en hästskötare” är något som ger superkrafter!
Superkrafter som varje arbetsgivare, på varje arbetsplats borde vara tacksam för att få del av.

 

Läs gärna Lucys blogginlägg > > >

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Magiskt gäng, magisk helg!

Jenny Talinsson | 8/4 - 2019

Gothenburg Horse Show är så mäktigt att det faktiskt går att känna känslan ända hem i TV soffan. Först känslan jag hade som liten, satt som klistrad, spelade in allt på VHS, minns så väl hästskötarna komma in och hämta ett varsitt sånt plåt-tävlingsskåp vid ärevarvet som de på pallen vann. Hästskötare att beundra. Känslan jag hade då infinner sig faktiskt alltid när jag slår på TVn och arenan visar sig med ett blomsterarrangemang utan dess like.

Den galet härliga känslan av atmosfären med faktiskt VÄRLDENS bästa publik. Helt oslagbart. Att se Steve Guerdat så rörd över just detta blir ännu mer påtagligt när man just läst om bråk i nån fotbollspublik mellan supporters.

Mellan alla hejarop hemifrån, hjärtstillestånd och glädjetårar planeras nästa tävling här hemma.

Fantastiska klipporna Emma och Wilma har styrt upp vardagen på hemmaplan och Julia har ridit för fullt. Tidigare praktikant Gustav jobbade även hos oss i helgen, ibland  behövs extra händer!

    Världens bästa Gustav kommer och jobbar när det kniper, tack för det!

Igår kväll, med hemkomst efter midnatt, kördes en lastbil från Göteborg med team Steffi som också hade med Peders hästar, pinaler och pokaler hem.

Henlöv tog flyget med bara sig själv och väskan direkt från jublet i Göteborg mot värmen i Mexico dit Jullan nu har sänt iväg Chrille och Zacke. Jullan styrde lastbilen söderut i fredags och har underhållit och skött om grabbarna fram till att deras flyg lyfte. I morse parkerarde hon lastbilen som står redo för hemgång om två veckor och flög tillbaka hemåt.

Julia som var på plats för att se WC finalen i Göteborg igår hämtade upp Antonias lastbil efteråt och körde den till  Grevis för nya äventyr.

Antonia, Wilma, Steffi och Matilda åker nämligen med 10 hästar till Belgien på tisdag för att tävla i två veckor. Hemma har Wilma förberett det som går med packning och har en plan för allt som ska göras när lastbilarna är på plats och kan packas.

Packat och klart by Wilma

Just nu har vi konferenser över Whats App vem som kan köra den ena lastbilen, vi har ju trumfkort att sätta in men de korten gör sig bättre hemma den här veckan (Jullan och Julia). Matilda klarade förvisso sin uppkörning (Yay! Grattis! När ska vi fira det?) i onsdags men den där fysiska lappen lär ju inte hinna trilla ner i lådan innan de behöver åka dessvärre. 

Inte bara planering på WU 🥳

Det är här vi stämmer upp i kör tillsammans med chefens ord inpräntade i ryggraden.

”Problem är till för att lösas”

Skål för att det lilla mantrat faktiskt verkligen hjälper tankesättet i vardagen, och skål för vårt fantastiska team, som ni jobbar för det, och hästar, vilken vecka, magi!

Charlie tackar för all support och hälsar att han nu chillar i sin gräshage med sin polare Bingo. Han hälsar också att all uppvaktning uppskattas, glöm inte signera paketen ”Charlie” så att GODISET kommer till rätt box. Jaja…han ska bjuda Allan, Sparven, Cash, Bo och Kirlo.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kickar och huvudbry!

Jenny Talinsson | 30/3 - 2019

Förlåt min totala frånvaro här på bloggen! 

Bättring utlovas.

Vad har jag gjort då förutom att inte blogga? Jo jag har bland annat hämtat inspo och läst jobbansökningar.

Jag hämtade hem hästar i Södertälje för någon månad sen och passade på att kontakta Jörgen på Equirehab i Kvicksund. Genom tidigare jobb och bra kontakter rekommenderades deras jobb varmt, bra hand med hästar och stor erfarenhet av sporthästar på vattenband. Eftersom vi har ett eget vattenband som vi använder som komplement till ridningen, och i något enstaka fall rehab, tyckte jag det var dags att lära mig mer om möjligheterna att få ett optimalt träningspass utifrån individen.

Jag fick skugga Jörgen i arbetet medan han berättade hur han jobbar och använde olika hästar som exempel. Väldigt kul och väldigt intressant, sådär så att man vill läsa allt om anatomi o fysiologi!!

Här skolar Jörgen in Clique på vattenbandet på Equirehab

I veckan var Jörgen och Monika Carlström nere hos oss och vi gick gemensamt igenom de hästar vi har på vattenbandet tillsammans med ryttare och groom, det sammanföll också fint då vår kiropraktor Håkan Krantz var på plats. Han kunde dela med sig av hur hästarna känns när han jobbar med dom, svagheter som nu kan stärkas med vattenträningen. Monika som är equiterapeut kunde också visa oss hur vi jobbar optimalt med vår laser från Irradia, super!

Det är jäkligt viktigt att i vardagen påminnas om att man alltid har så mycket att lära, det ger i alla fall mig en kick. Lätt att dagarna bara rullar på!

Som ni kanske sett har det ökade antalet hästar och ”träningslokal” för hästarna gett oss det angenäma uppdraget att rekrytera personal, vi behöver vara fler som sköter markjobbet.

Jag tycker det är attans klurigt, jag tycker mig ha täckt de flesta frågor där svaren leder till att hitta rätt person för jobbet. Lisen finns alltid med på ett hörn då jag brukar bolla med henne.

Eftersom jag jobbat med hästar hela mitt liv och vet vad det innebär och tillför har jag nackdelen att inte kunna se det ur olik synvinkel, men jag försöker. Tro mig.

För mig är det intressant att höra vad personen förväntar sig av tjänsten rent vardagligt, vilka sysslor tänker sig personen ingår i jobbet. Det säger mig rätt tydligt om det är något tjänsten motsvarar, är det något vi/personen kan kompromissa med för att det ska bli mer optimalt eller ser vi inte ut att matcha varandra alls i förväntningar?

Ibland  undrar jag dock om folk bara slänger ihop en massa ord arbetsgivaren förväntas vilja höra för att få tjänsten? Vad är vitsen med det om man ändå inte är intresserad av att stå upp för den bilden när man är på plats? Många ansökningar ser ofantligt fantastiska ut, lite för bra helt enkelt. Jag fastnar nog mer för de som är mer nyanserade.

Bäst är om du lyssnar till dig själv, är ärlig med dig själv vad du vill och inte vill. Då ser jag ju lättare om jobbet är något för dig. Ger du mig däremot svaren du tror att jag vill höra, då ligger ju ansvaret på dig att vilja jobba efter det? Och det behöver ju inte bli helt fel det heller, om det är med måtta. Det är ju kanske svårt att hitta ett jobb som uppfyller alla krav man har på listan, och givetvis lika ur arbetsgivarens synvinkel. Där får man väga för och emot själv. INNAN man tackar ja till tjänsten. Allt är ju inte guld och gröna skogar även om det hos oss absolut kan vara guld och blåa hav. Men, inte BARA guld och blåa hav, livet ser inte ut så, även om det vore nice såklart.

För jag blir ju för stunden lite uppgiven då någon kommer på efter en vecka att de vill rida mer (fast jag varit tydlig och talat om att vi har beridare som sköter den delen) eller verkar tro att ”någon annan” mockar skrittmaskinen, sopar stallgången, rensar avloppet i spolspiltan, borstar leriga hästar… osv.

Jag tycker också att vissa saker är tråkigare än andra men det som gör det lättare för mig är att jag njuter mer av resultatet än ojar mig över sysslan.

En gång när Sibon var nöjd med mitt jobb och vi chillade lite efteråt. 

Av mina erfarenheter vet jag också att möjligheter öppnar sig när man sitter lugnt i båten och gör ett bra jobb, hav förtröstan om allt inte händer med en gång så att säga. Klart man ska ha drömmar, jag tror stenhårt på att de hjälper dig att nå mål men ingen kommer ge dig drömmen i handen första dagen. Du kommer själv, förmodligen rätt omedvetet jobba dig mot den. Det går upp, det går ner, det är kul, det är tråkigt. Om vartannat. Skilj på trött och sliten.

”Judith & Judith” back in the days när de skulle kliva vidare efter en tid som elever hos oss. Idag jobbar Julia Erlach som internationell topgroom och Julia Nilsson kom tillbaka till oss och jobbar nu med Peders hästar och kör lastbil runtom i världen med hästarna.
Mikaela Bergström kom till oss som ridande elev, bröt foten, läkte och kom tillbaka som hästskötare till Steffi, de gjorde allt från nationella till int tävlingar ihop, även VM i Kentucky (reserv) Åkte även med Peder på nationshoppning. 

Så jag klurar ständigt på ”hur hittar man rätt i djungeln av ansökningar” som är tillräckligt intresserad. För man får väl kalla det så, när man vill jobba med hästen men förstår och tycker allt jobb runt hästen  är ok också. 

Medaljens framsida så att säga. Att vara delaktig i framgångar betyder att det jobbats på i vardagen också, de bilderna ser annorlunda ut men you gotta love that too.

En enkel fråga som kanske sållar ut och ger många svar kom faktiskt till mig idag. 

Basic och enkel.

VARFÖR vill du jobba med hästar?

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

We are hiring!

Jenny Talinsson | 5/1 - 2019

 

Kickar igång 2019 med att lägga ut en annons då vi har en tjänst som tävlingsgroom ledig.

Tidigare erfarenhet, tävlingar i stort sett varje helg, i Sverige och utomlands. Passion för hästarna och kunna rodda med allt kring dessa och tävling. Lastbilskort ett plus.

Punkt på den, lite kort så.

Tänker att jag ska ta er behind the scene, bakom annonsen så att säga. 

Välkomna, kliv på!

Tidigare erfarenhet av tävling?         Det behövs för att du kommer att ha (tillsammans med en till hästskötare) ca 14 hästar på din lista. Allt från några yngre hästar till de som går det största.

Ansvara för att hästarna sköts enligt plan och ta hand om organisationen när det kommer till att rodda för tävling. Allt från två till åtta hästar åker med på tävling så du behöver ha en bra tidsuppfattning och organisationsförmåga för att få till en dag som fungerar på ett bra sätt. Som att se till att hästarna är på plats för start när det är dags men också få ”bakom-kulissen-jobben” gjorda som handwalks, skötsel av hästar och utrustning, fodringar osv.

Åker man på viktiga landslagsuppdrag eller säg en världscuptävling är det skönt med tidigare erfarenhet. Det är mycket som står på spel och du kommer vara nyckeln till lugnet och att allt klaffar runt omkring starterna. De äldre erfarna hästarna behöver ofta mer individuell skötsel, så även om du har färre hästar med då finns det tillräckligt att pyssla med. Här är du en viktig person när det gäller att se och påverka hur hästarna mår för att kunna prestera på topp. 

En ryttares ord om hästskötarens betydelse.

Tävlingar i stort sett varje vecka?      Här behöver du veta vad det handlar om och då vet du liksom jag att det är omöjligt att ha med egen häst. Det är svårt att tillbringa tid med den egna hästen när man kan vara borta 4 dagar i veckan eller 3 veckor i sträck. Det finns många tjänster där du kan ha med egen häst, vi har några sådana, men just den här tjänsten är för en tävlingsgroom som är på tävling mycket. Här blir hästarna på jobbet ”dina egna” hästar.

Förra året var Malin knappt hemma någonting bortsett från några väldigt korta perioder.

Du behöver veta med dig själv att du är ok med att vara hemifrån, att lastbilen är ditt hem, kunna bo både själv och med andra. Ledighet kan inte vara en betydande del för dig just nu, det behöver vara hästarna. Går du in med den inställningen är jobbet något för dig. Nu kan jag höra upprörda stämmor, men stopp! Anledningen till att du inte kan vara ledig ”som på ett vanligt 9-5 jobb” är att du förmodligen är på resande fot eller kommer hem för att två dagar senare åka iväg igen. Du kommer vilja styra upp både dina hästar och saker själv för att du vill och behöver ha koll på läget. Precis som din ryttare är du driven av era mål. Tillsammans gör ni en satsning, en fantastisk resa för den som vill.

Att stå bredvid men ändå rida hela banan! Engagerad och tävlingsinriktad.

Tro mig, jag är den första att planera in ledighet och återhämtning med dig vid första bästa tillfälle. Jag vet och tycker att det är jätteviktigt, du behöver ork och motivation för att må bra. Du behöver bara vara ok med att jobba efter ett tävlingsschema med de tävlingar ni kommer göra. Och det kan vara intensivt i perioder. 

Vännerna på tävling blir din bonusfamilj och firar dig garanterat någonstans i världen om det är där du befinner dig på din födelsedag.

Passion för hästarna?                           Du älskar dina hästar och får mer än gärna säga ifrån för att du tar dina hästars parti i en fråga. Du får gärna ha ögon i nacken som ser att jag har glömt ta av nattlindorna på Brunte vid morgonmocken och missat checka benen. Du är deras röst och deras välmående är ditt. 

Nöjd häst=nöjd groom

Därför behöver du också ett intresse att hela tiden vilja lära mer. Jag tror att när man kommit en bit och inser vad det handlar om, hur omfattande jobbet är blir man väldigt ödmjuk. Då bollar man med andra, upptäcker vilka resurser som finns runt omkring och släpper på sin egen prestige. För den gör ingen nytta, den kommer bara begränsa dig, och ditt team.

Kunna rodda med allt som har med hästarna och tävling, lastbilskort ett plus?                                                        För detta behöver du vara organiserad och skärpt. Det är allt från att klippa hästar i tid och ha koll på vaccinationer till att boka uppstallning för en lång resa med stopp efter rätt antal timmar. Allt pappersarbete som kommer till när du tävlar internationellt. Eller att improvisera i pressat läge när en häst får kolik på lastbilen och du har tre hästar till att ta hand om på väg till tävling.

Bild från Top Ten finalen i Genève 2018. Top Ten Grooms in the world. Jag tror ingen groom är under 30 år, det tar tid att lära sig yrket så var ödmjuk. foto Jenny Abrahamsson World Of Showjumping

Allt kan hända och det mesta går att lösa, men vet du hur du blir som person i ett sådant läge? Förmodligen om du har tidigare erfarenheter av ansvar, kniviga situationer, vana att riskbedöma och klara dig på egen hand.

Bara du kan veta vad ditt jobb ger dig och valet är alltid ditt.

Ok, det var en liten inblick för dig som är sugen på att ta klivet och satsa på hästskötarlivet fullt ut på en högre nivå. Kanske för ett tag, eller med drömmen att ta sig fram och bli en av de bästa.

Jobbet bakom kulisserna är så mycket mer än att bara fläta fint v/s slita rumpan av sig och jag rekommenderar det verkligen. Jag har älskat alla mina jobb men också valt omsorgsfullt.

Och vet du? Jag säger inte att du behöver vara klippan idag men när du läst det här ska du nog känna dig träffad, utmanad, kanske lite självkritisk och tvivlande men samtidigt exalterad och nyfiken.

Då tror jag du är en bra bit på vägen! 

Avslutar med den starkaste, mest känsloladdade bilden, tjuter varje gång jag ser den. Mark Beever, groom till Nick Skelton, när de vann OS Guld med Big Star i Rio 2016. När drömmen blir sann. Gåshud och beundran  för samarbetet de haft i över 30 år. RESPEKT.  foto Jenny Abrahamsson World Of Showjumping

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här