Sämre procent = sämre ritt?

Julia Lundgren | 16/9 - 2018

Idag var det äntligen dags för tävling igen efter sex veckors uppehåll. Innan detta red vi MSVC:1 och MSVB:2 på tävling, men eftersom vi ridit bettlöst under de senaste veckorna så valde jag att gå ner en klass för att mjukstarta inomhussäsongen.

I min senaste YouTube-video visar jag upp ritterna samtidigt som jag läser upp varje moments poäng och domarkommentar. KLICKA PÅ VIDEOBILDEN FÖR ATT SE DEN.
Där pratar jag dock inte så invecklat i vad som hände på banan, för det tänkte jag nämligen göra här. Vi börjar med första klassen:

LA:3
Framridningen kändes toppen! Hon var framme för skänkeln och lyssnade väldigt fint för alla hjälper. Väl inne på banan blev hon tyvärr lite spänd då det var mycket speglar samt låg läktare men det mesta hann släppa innan vi fick startsignal.
Klassens missar:
Efter första mellantraven får hon dessvärre ett mental breakdown och gör som hon brukar göra när hon är trött i huvudet, drar iväg och kör sitt eget race. Det var längesedan hon gjorde såhär men det har kommit tillbaka nu efter dessa sex veckor som hon gått på halvfart. Hon har tyvärr tappat mycket av den styrka som behövs för de här klasserna, men det var jag väl medveten om. Iallafall, det enda jag kunde göra i detta läge var att bryta av till skritt, göra en volt och sedan fortsätta. Dessvärre gjorde jag volten alldeles för sent så momentet efteråt blev också bedömt på grund av detta. Resten av travdelen gick fint, skritten kändes bra och första galoppdelen kändes topp! Hennes galopp är överlag rätt stark så hon har det lättare där än i traven för tillfället, men det kom tyvärr en större miss även i denna del. I sista förvända delen bröt hon av då jag inte red ordentligt och sådana missar har jag som ryttare inte råd att göra när hon är i ett svagare mood, så det gav oss också en redig dipp i poängen. Resten av programmet kändes bra.
Klassens höjdpunkter:
Programmet började riktigt bra med inridningen och halten där vi fick 7,5. Hon var rak, balanserad och lyhörd vilket vi också belönades för. Andra skänkelvikningen kändes bra förutom att rumpan åkte lite före i något steg, men över lag var det ett bra moment! I princip hela galoppdelen i programmet kändes väldigt starkt och det är jag väldigt glad över, dessutom avslutade vi starkt med en inridning och halt som även den slutade på 7,5.

Vi går över till MSVC:1 och den klassen är jag otroligt nöjd med! Vi låg mestadels på 6,5-7-7,5 vilket gör mig SÅ glad. Om vi har de poängen nu under denna period, hur kommer det då se ut när vi verkligen är i form? Den tanken taggar mig så otroligt mycket!
Klassens missar:
Den första tabben blev i första öppnan. Det blev tyvärr ett likadant mental breakdown här så jag bröt av till skritt, skrittade resten av öppna-dele, fortsatte in i tiometersvolten i trav och sedan in i slutan (som vi förövrigt fick en 7:a på, hur bra comeback?!). Sedan fick vi tyvärr missar i båda enkla bytena, som vi i vanliga fall aldrig har problem med längre. Det är ju inte så konstigt idag eftersom hon blev trött i både kropp och huvud men jag kan inte låta bli att störa mig lite.. 😉 Sista tabben blev tyvärr även denna gång i andra förvända galoppen. Som ni märker, en hel del stora fel (på koefficient-delar dessutom).
Klassens höjdpunkter:
Första slutan efter rycket vid öppnan är absolut en av klassens höjdpunkter! Men det absolut bästa för denna start blir galoppfattningen från skritt in i galoppdelen. 7,5 poäng fick vi för den och det är jag otroligt nöjd med. Sedan hade vi även i denna klass två starka inridningar och halter mot domaren. Så nöjd!

 

Som ni märker på min text. Det blev en hel del missar idag och procenten var skittråkiga rent utsagt, men känslan övervinner det hundra gånger om. Hon kändes så fin i de delar där vi inte missade vilket är väldigt kul. Frågan är då, speglar procenten alltid känslan? Mitt svar är absolut inte. Att vi idag rider båda klasserna på 61% är för min del inte roligt alls, för när vi senast red LA-klasser var resultaten på över 70%. Grejen är ju att min känsla idag var bättre än när vi red på 70%. Det är de stora misstagen som drar ner rejält tyvärr, men så är det ju. Men mitt mål är inte att rida dessa LA:er på höga procent, jag vill klättra högre och få konstruktiv kritik. Det ger mer!

Tidigare låg vi på 6-6,5-7 i våra MSVC:1-starter men nu börjar vi sakta men säkert klättra upp mot fler 7,5-or vilket gör mig så glad och taggad! Nästa helg är det dags för DM och lag DM, nu laddar vi om för två nya, bra starter (med färre misstag)!

End of content

No more pages to load

Back to business!

Julia Lundgren | 11/9 - 2018

Ja, då var man tillbaka i bloggvärlden – fem år senare. Även om hela atmosfären har ändrats så är samma härliga känsla för mig kvar. Förr handlade det mycket om “dagens ridpass”, outfit-tips samt bildbomber från lördagens ridtur på ängen eller från söndagens tävling. Nu är det så mycket mer och det är därför jag sett fram emot att göra comeback, på riktigt!

 

Några av er kanske känner igen mitt namn från min tidigare blogg. Jag red ponny SM 2011 och 2012 på min C-ponny Niels och vi åkte land och rike tillsammans för att tävla. Men ponnyåren tog slut och här står jag nu, fortfarande ägare till Nisse dock, men numera istället dressyrryttare på MSVB-nivå. Hur gick det till? Ja ni, kortfattat köpte jag ett hoppämne (med dressyrstam) som var tre år gammal, hon blev skadad och veterinären rådde oss att hon inte skulle hoppa höga klasser i framtiden. Tur i oturen så rörde hon sig fint och därför sadlade jag om, och jag ångrar det inte en enda sekund.

 

För er som inte vet någonting om mig – välkomna till mitt liv!
Jag heter Julia Lundgren, är en 23 år gammal hästälskare med Diabetes Typ 1 som ridit sedan åtta års ålder. Jag är en riktig hästsamlare och har med andra ord kvar både min shetlandsponny som jag fick för 15 år sedan och som sagt även min SM-ponny Nisse som blev min 2008. Hoppämnet (som dock blev dressyrhäst på heltid) heter Zaga (F.2) SWB och är också fortfarande i min ägo och det är mest henne ni kommer få läsa om här på bloggen. Förutom hästeriet så pluggar jag till Webbredaktör på distans och är dessutom en riktigt flitig Instagrammare. Bilder, videos och redigering ligger mig varmt om hjärtat!

 

Hjärtligt välkomna hit allihop – nu kör vi!

End of content

No more pages to load