Du kan betala för en häst, men du kan inte köpa den

Louise Nyberg | 8/12 - 2021

Att köpa en häst är en lång process med flera ingredienser. Hitta en häst som passar, en häst man gillar, en häst som fungerar och där fördelarna väger över nackdelarna. Sedan att veterinärbesiktning ska klaras av, ett pris ska diskuteras och alla praktiska detaljer lösas.

 

Plötsligt står du där som hästägare och håller i grimskaftet till din nya häst. Den häst du kommer knyta ett band till, uppleva saker med, lära dig nya kunskaper och ni kommer bli världens bästa vänner.

 

Ja, på papperet står du som hästägare men nu börjar en ännu längre process; vinna din hästs förtroende. Bara för att du köpt en häst så betyder inte det automatiskt att din häst köpt att ha dig som sin ägare. Det är ett förtroende som du behöver skapa, ingen tillit som du kan ta.

 

Innan Cajsa, Lizzie och Sockan flyttade hit i höstas så var ”mitt senaste” hästköp Monty (vilket nu är några år sedan). Att introduceras till en ny häst är inte helt enkelt. Tillsammans med den nya hästen ska vi hitta rutiner som fungerar, ett gemensamt språk och försöka tala om för varandra vad vi förväntar oss.

För ja, det är ett givande och tagande. Det är ett relationsbyggande. För att både jag och min häst ska känna oss trygga.

 

Att byta hem och miljö för en häst innebär en stress och en otrygghet. För somliga individer är den omställningen svårare än för andra. Vissa säger att det tar ett år för en häst att bo in sig; jag säger snarare två år.

 

”Det här beteendet hade inte hästen när jag provred.”

Det är klart den inte hade, på provridningen var hästen i en hemmamiljö till skillnad från nu.

”Hästen var mycket lydigare att rida för en månad senare.”

Hur hästen är att rida och hantera förändras; vi måste ha en plan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt att prestera.

 

Som Peder säger, du formar hästen i allt du gör. Det är dags att vi börjar inse att det inte bara gäller i ridningen utan också i såväl små som stora rutiner. Hästen lär av vårt kroppsspråk och signaler hela tiden, även i boxen och på stallgången.

 

Med största sannolikhet så kommer du få en vän för livet. Du behöver bara räkna med att det krävs tid, energi och arbete att förtjäna det förtroendet.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

1 kommentar på “Du kan betala för en häst, men du kan inte köpa den

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*