Hur mycket kompetens får plats under ett tak?

Louise Nyberg | 19/12 - 2019

Jag med två av alla härliga jag möter varje vecka; Agnetha och Skrållan

 

Jag jobbar på en ridskola med begränsade förutsättningar såsom storleken på ridhus, hag-ytor och uterittsmöjligheter. Förutom våra ridskolehästar som imponerar på mig (de förtjänar ett eget blogginlägg) och mina arbetskollegor som förgyller mina dagar så bygger verksamheten på ytterligare ben;

 

– Hästarna kollas igenom regelbundet av kiropraktor som kan hjälpa oss i hur vi ska tänka kring träningsupplägg av hästen eller om den helt enkelt behöver vila.

 

– En foderrådgivare kommer regelbundet till ridskolan. Då går hon runt och tittar på varje häst (hull, muskulatur, päls) samt dens foderstat och kommer med förslag på ändringar. Dessutom har cheferna en unghäst på tillväxt hemma hos henne.

 

– Vad gäller utrustning brukar min chef Davina lägga sadlar på hästarna, pröva nya sadlar, olika alternativ samt se på när eleverna rider ifall en annan sadel behövs. Att en sadel ligger bra på en häst utan ryttare betyder nödvändigtvis inte att den gör det med ryttare. Träns, benskydd och övrigt brukar vi i personalen uppmärksamma och diskutera fram alternativ till olika hästar.

 

– Vi diskuterar dagligen och samt på våra möten om vilka rutiner och arbetsupplägg som ska bli mer ergonomiska, effektiva och säkra både för människor och hästar.

 

– Vår hovslagare Lasse som till vardags förutom att sko hästar även utbildar nya hovslagare, kommer till oss varannan vecka. Han sitter ofta och tittar på hur hästarna rör sig på lektionerna; det har hjälpt honom att ”trolla” flera gånger och få hästarna att fungera bra i vår verksamhet!

 

– Veterinären Quentin kommer regelbundet till oss om inte vi åker till honom. Med honom kan vi diskutera stor som liten problematik och dessutom är vi några i personalen som hopptränar för honom varannan vecka. Quentins bakgrund som tävlingsryttare i hoppning och veterinär ger oss nya insikter hela tiden i hur hopphästen fysiologiskt fungerar.

 

– John Ricketts kommer regelbundet till ridskolan och utbildar både personal och hästar. Han har gett oss viktiga verktyg i att bli tryggare i vår hästhantering och hjälpt hästarna att anpassa sig bättre till livsstilen på ridskola.

 

– Vi har ett samarbete med Lotta som bor på Munsö; hon tar hand om ett par av våra hästar åt gången som till exempel kan vara konvalescenter eller behöva ett par veckors vila i stor gräshage.

 

– Berit Norberg är dressyrtränare och trimmar oss personalen på ridskolehästarna var tredje vecka. Vilka hästar som går med beror på vilka som behöver.

 

– Sara har vuxit upp på ridskolan och sedan utbildat sig på Flyinge. Hon har idag hand om och utbildar chefernas egen uppfödning Mick som står uppstallad där Sara jobbar; hos Maria Gretzer.

 

– Varje termin har vi teorivecka på Hufvudsta. Vi har genom åren erbjudit eleverna teoritillfällen att hämta kunskap från med bland andra Lotta Björe, Eamon Hickey, Nina Känsälä, Fred van Straaten, Martin Ågevall och Delilah Cuddihy (som delade med sig av sin kunskap inom equitation science).

Felicia Grimmenhag på en av våra clinics med vår ridskolehäst Lomnica.

 

Jag har arbetat, praktiserat och besökt flera andra stall och verksamheter innan jag började arbeta här. Många anläggningar arbetar hårt med en stark vilja och vision om en verksamhet där varje ”ben” levererar engagemang och kvalitet. Hur gör man? Och varför lyckas inte alla?

 

Jag tror vad som fungerar där jag arbetar nu är att vara kräsen ger långsiktig kvalitet; att vi kan välja våra samarbeten och vi förvaltar det engagemang och den glöd som finns. Istället för att döda den.

Före och efter bild på vår vattentäckta ridbana; som engagerade medlemmar med hårt jobb kunde få ridbar kvällen innan tävling.

 

Vi gör vårt bästa på ridskolan för att leverera så bra kvalitet som möjligt till så många som möjligt. Tillsammans med styrelsen och våra engagerade medlemmar planerar vi år 2020 för fullt.
Så kompisar; vi kanske har begränsade möjligheter men vi har obegränsad potential. Inför nästa år: vad gör vi, nu kör vi! ☆

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

2 kommentarer på “Hur mycket kompetens får plats under ett tak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*