Konsten att räkna i tid

Louise Nyberg | 12/12 - 2019

”Arbetar du som ridlärare?”
”Ja.”
”Heltid?”
”Ja.”
”Har du fyrtio lektioner i veckan?”
”Nej.”

 

Ha lektioner och rida hästar, ja det gör jag. Samt fodrar och sköter stallet. Lägg till alla arbetsuppgifter som syns (skotta snö, sopa sargväggar, harva banor, STÄDA) samt alla som inte syns (köra hästar till veterinär, skicka hästpass på tilläggsregistrering, mäta ponnyer, besikta hästsläp, inventera utrustning).
Dessutom ska man ha kontorstid (betala räkningar, skicka fakturor, lösa försäkringar, boka hovslagare, beställa från leverantörer) och glöm inte telefontid (hur nu det ska gå till, eftersom vi rider hästar och håller lektioner).

Syrran och mamma när de bestämt sig för att åka på tävling 

 

”Du har inte tid” sa Eva Bengtsson-Lund ”men du tar dig tid.”
Eva är ridskolechef, examinator av ridlärare över hela landet, håller träningar, stöttar dottern i hennes tävlingssatsning med tre ponnyer, har eget stall hemma, är försäkringsombud och håller träningar flera gånger i veckan hemma hos oss. HUR hinner hon?

 

Jag frågade Erika Hjertén hur HON lyckades med sin vardag. Okänt antal egna hästar, eget stall, tävlade själv, hennes tre döttrar tävlade och dessutom hade Erika ett vanligt jobb. På fritiden har hon startat appen Ztable som används för att logga ridpass.
”Lollo, jag ser livet som ett excel-ark. Sakerna att göra på listan försvinner inte, däremot byter de plats med varandra beroende på hur jag prioriterar.”

När jag ska plocka svamp kombinerar jag det med att motionera ponnyer och hänga med min kompis Sussie

 

Min chef Linda funderade över hur förmiddagen skulle planeras.
”Den hästen är väldigt svårlastad så jag behöver gott om tid på mig att lasta.”
”Vilken tid behöver du åka?”
”Kl 10.30 så jag MÅSTE börja lasta senast kl 10.15.”
”Vad sa du?”
”Vadå?”
”Du säger att hästen är VÄLDIGT svårlastad så då menar du väl inte att femton minuter räcker till lasta?”
”Jo i vanliga fall lastar jag ju på fem minuter.”
Av ridskolans 45 hästar är typ två stycken svåra att få på en transport.
Den här SVÅRLASTADE hästen tog min chef sju minuter att få in.

 

En annan gång blev tidsplanering lite rörig på ridskolan. Hästen Quitta skulle på veterinärbesök. Chefen kom iväg lite sent efter strul med fastfruset släp och ringde kliniken för att meddela att de skulle bli sena.
”Ni behöver inte skynda er, ni är de enda som kommer till kliniken för besök idag.”
”Va? Hur är det möjligt?”
”Alla andra har ringt och avbokat sina besök på grund av den snöstorm som pågår ute.”
När chefen var klar på kliniken insåg hon att nästa tidsplan var på väg att spricka. Hon skulle inte hinna hem och lämna Quitta innan den tid hon hade bokad för att besikta hästsläpet.

 

Hon löste det genom att åka raka vägen till besiktningen.
”Hej, ursäkta att jag är lite tidig. Kan ni ta emot oss ändå?”
”Ja, det går bra.”
”Vad bra, det är bara ett litet problem.”
”Vadå?”
”Jag har en häst i släpet.”
”Du kan INTE besikta ditt släp med EN HÄST I!”
”Nej jag vet.”
Den lösningsorienterade chefen lastade ur Quitta intill en rondell och bensinmack i snöstorm. Quitta är inte känd för sitt lugna temperament men hanterade det fint. Släpet blev godkänt, tack och lov.

Min chef har fått mig att skratta vid fler tillfällen. Hennes besök hos frisören:
”Hej, jag har precis hunnit rida min häst och ska sitta på nästa om 1,5 timme.”
”Menar du att jag ska klippa, färga och föna på 60min?”
”Går det?”
”Inga problem. Med ditt tempo skulle du nästan behöva schemalägga dina toalettbesök också.”
”Ja, dit tänkte jag gå när du satt i färgen.”
”Vad sa du?”
”Och då går jag ju ändå förbi kassan, kan vi ta betalningen då så den är klar?”
Väl tillbaka i frisörstolen så öppnade chefen en app i sin telefon med ett sju minuters meditationsprogram. Skönt, då var det avklarat för dagen.

 

Ibland oroar sig min chef för hur vi i personalen påverkas av hennes ”flexibla tempo”. För egen del kan jag säga att; du kan vara lugn, du inspirerar mig!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

1 kommentar på “Konsten att räkna i tid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*