Planering

Louise Nyberg | 5/5 - 2021

Jag fick frågan av en kund om jag kunde publicera en sex-månaders-planering för kommande upplägg av elever och hästar. Mitt svar på frågan blev nej. Kunden insisterade att alla företag har en sex-månaders-planering.
Jag svarade att ja, det har jag också. Men den delar jag inte med mig av. För på sex månader hinner det hända mycket.

 

Det händer att jag tillsammans med eleven skapar en dröm om att till exempel rida en viss tävling om sex månader. Jag förklarar vad som krävs i en sådan satsning; vad jag förväntar mig om eleven ska kunna åka dit väl förberedd.
För det är inget löfte att vi ska nå det målet. Det är ett möjligt mål, som förutsätter att vi tar oss fram på den ringlande stigen dit.

I höstas följde jag med på den roliga uppgiften som lagledare på lag-SM i fälttävlan, här tillsammans med Roslagens RKK ponnylag.

 

Det är enkelt att säga ”jag vill”, men det är mycket svårt att göra jobbet. För det finns ingen annan som kan göra jobbet åt individen själv (hur mycket jag än skulle önska att jag som ridlärare ibland kunde det, men det hjälper ju inte min elev).
Sedan är arbetet att nå dit, sällan något vi kan planera för eftersom våra förutsättningar snabbt kan ändras. Plötsligt är inte den aktuella hästen aktuell, en pandemi slår till eller när träningen slutar hålla ett flyt. De ekonomiska förutsättningarna måste hålla hela vägen, liksom tilliten till sig själv och sin förmåga.

 

Det är inte enbart tränarens uppgift att hålla en konversation igång med sin elev; tvärtom är minst lika viktigt. Eleven kan med sin tränare bolla eventuella målsättningar och på så sätt hitta vägar att nå dit. Tränaren behöver prata högt om vilka förväntningar och motprestationer som finns.

Jag minns en gång ett samtal mellan mig, förälder och en 10-årig elev. Föräldern var tydlig med att hen ville att eleven skulle tävla klubbtävlingar i hoppning nästa termin. Jag förklarade att mitt fokus var att lära eleven fatta galopp under kommande termin. När jag frågade vad eleven ville, svarade barnet att hen ville lära sig att kratsa hovarna. Tre olika målsättningar som behöver mötas.

 

I ponnyteamet som jag idag driver, arbetar vi med månadsplanering. I den lägger jag in kurser, tävlingar och externa träningar. Om ryttaren sedan är sjuk och missar flera ridpass inför en tävling, så behöver vi ändra planen. Hästen får inte rätt förutsättningar att prestera bra om ekipaget inte kunnat träna som tänkt.

 

Sedan arbetar vi med en veckoplanering, spikar tider och eventuellt ändrar en hästs träningsupplägg beroende på hur den känns just då.
I söndags satt jag med veckoplaneringen för mina sju hästar. En halv dag senare har det redan gjorts ändringar inför veckan; ändrat tider, upplägg och justerat ridpass.

 

De planer vi skissade på för sex månader sedan, har vi ändrat många gånger. Detta på grund av vilka hästar/ryttare vi står med idag, pandemi, veterinärbesök och träningstillfällen. Vi arbetar på att ta små steg framåt hela tiden och jag ser ödmjukt på hur viktigt det är att vara lyhörd.

 

Eleverna på ridskolan frågar oss ridlärare ibland om vi har facit. Vilka hästar som ska gå lektion nästa vecka, vilka hästar som ska tävlas nästa termin, vilka nivåer lektionerna kommer ligga på. Vi ridlärare har inte facit. Vi vet till exempel inte hur många eller vilka hästar vi står med från en dag till en annan. Men vi gör allt för att hålla hästarna friska och samtidigt höja kvaliteten i det vi levererar till eleverna.

 

Vi behöver ödmjukt lyssna på hur hästarna mår och kunna se dem i ögonen efter avslutad arbetsdag. Vi behöver kunna säga till oss själva och varandra att vi gjort vårt bästa, även om kanske inte allt blev rätt.
Vi behöver ödmjukt lyssna till hur våra elever mår och hoppas att de ser att vi lyssnar på dem. Att vi hela tiden vill det bästa för dem och hästarna.
Ibland ändras våra förutsättningar snabbare än vi varit beredda på; då behöver vi snabbt fatta beslut. Hästarna och verksamheten kräver att vi är handlingskraftiga; det är ibland först efteråt vi vet vilka beslut som var rätt att ta.

Jag är övertygad om att många tävlingsryttare och verksamheter sätter upp långsiktiga mål och når dem, men det förutsätter att de är lyhörda för allt längs resans mål samt håller sig till planen.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*