Tävla på triangelmärkt häst

Louise Nyberg | 28/2 - 2020

Svaren på vissa frågor är så självklara för mig att jag inte ens förstår frågeställningen. Eller hur var det nu; det finns inga dumma frågor…

 

Idag såg jag frågan ställas på Facebook i ett ”forum”.
Personen som ställde frågan var tydlig med att hen inte hade någon triangelmärkt häst och inte heller tänkt förverkliga sin frågeställning. Men diskussionen tog fart bland flera engagerade personer.

 

Till att börja med; att triangelmärka sin häst är ett alternativ till att få den utdömd. På Agrias hemsida finns informationen;
”Om hästen blir utdömd kan man trots allt välja att låta den leva. Då kan man triangelmärka den vilket gör det möjligt för ägaren att få ut en del av försäkringsbeloppet. Däremot får hästen inte tävla.

 

– Om man till exempel har ett sto som använts till avel, men som på grund av skador inte längre fungerar för träning och tävling, kan ägaren triangelmärka henne, säger veterinär Charlie Lindberg. Likaså om man har möjlighet att ha kvar den som gårdshäst eller till promenadridning. Men det beslutet måste alltid fattas i samråd med veterinären.”

 

Frågan som personen på Facebook forumet ställde, var: får man rida pay and jump eller pay and ride på en triangelmärkt häst?

 

För mig är det självklart att som en ansvarsfull hästägare utsätter man inte sin triangelmärkta häst för de formerna av ridning. Därav kunde jag inte riktigt smälta att frågan ÖVERHUVUDTAGET ställdes.

 

Flera av de som svarade i kommentarsfältet var av samma åsikt som mig. MEN tydligen kan väldigt tydlig information bli en tolkningsfråga.
Information som är så tydligt formulerad att det inte ska finnas utrymme för olika tolkningar.
Men jo, tydligen går det att tolka information på olika sätt.

”Pay and ride och pay and jump räknas inte som tävling” löd en av kommentarerna.
Då kommer min följdfråga; vem är ansvarig om en triangelmärkt häst dyker upp på en pay and ride?

 

Svaren i kommentarsfältet som följde;
”Ridsportförbundet reglerar så inga triangelmärkta hästar ska få starta på tävling.”
”Dock rekommenderas de inte att starta pay and jump.”
”Pay and Jump är träning, inte tävling.”
”Det finns ingen svensk lag som hindrar en triangelmärkt häst från att starta i arrangemang som inte ordnas av Ridsportförbundet.”

 

Mållös läser jag det som skrivs och frågar mig själv varför diskussionen ens förekommer när svaret är så självklart.

 

Vi försöker vara tydliga med information till ryttare, arrangörer och hästägare. Ändå, verkar det alltid skapas utrymme för ”tolkning”.

 

Hästägarförsäkran (förr skrev du på ett papper för att intyga följande, idag gör du det genom ett knapptryck till respektive tävling):
-hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom
-hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit
-inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit

 

Tydlig information, men ändå råder egna tolkningar:
– Med ”vistats i stall”, innebär det samma  anläggning, samma stallbyggnad eller samma stalldel som den sjuka hästen?
– Det finns stall i Stockholmsområdet som stängt sin anläggning när en häst fått förhöjd temperatur efter vaccinering. Stallägaren valde att formulera det som misstanke om smittsam sjukdom.

Ulmus är varken triangelmärkt eller sjuk och stortrivs med att dressyra med sportlovslediga ungdomar.

 

Det är upp till varje hästägare att ta sitt ansvar. Våga fråga personer som sitter med rätt kunskap. Fråga din veterinär; hur ska jag göra för att vara en ansvarsfull hästägare?
Det har hänt mig att veterinären inte vetat vad den ska svara, då valde jag att fråga en annan veterinär. Det blir lättare för mig som hästägare om jag kan arbeta med definitiva svar.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

3 kommentarer på “Tävla på triangelmärkt häst

  1. Det är oxå märkligt att det finns hästar som är triangelmärkta som går som lektionshästar !
    Om man triangelmärker sin häst så är den ” utdömd ” o fungerar inte för ridning och träning .
    Den blir inte utdömd för att den inte kan hoppa ”140” utan bara 1 m .
    Hur kan då dessa hästar gå ridskola ?

  2. Intressant diskussion.
    Jag har nyss fått tillbaks min dotters ponny efter ett år hos nya ägare. I november var blev han behandlad för hälta i glidlederna (ej de översta). I december blev han friskförklarad. I februari i år var han halt igen på hopplektionerna. Behandlad igen i båda bak. Vid återbesöket en månad senare beslut att triangelmärka hästen. När jag pratade med ansvarig veterinär fick jag beskedet att hästen inte är utdömd enbart triangelmärkt. Jag frågade även hur hon ställde sig till att ställa av hästen för att behandla honom med tex akutuktur då han är stel i muskulaturen på flera ställe. Hon ansåg att han troligvis skulle funka som motions och träningshäst i framtiden. Min fråga – Är det verkligen vettigt att vara så snabb att triangelmärka en häst utan att ge den rimlig tid att få läka ut sina skador?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*