Tidseffektiv fritidssysselsättning

Louise Nyberg | 12/4 - 2020

”Hästintresset är så bra för ungdomar. Man vet att de befinner sig i stallet och de har något värdefullt att lägga sin tid på. De lär sig ta ansvar, struktur och blir inte rädda för att hugga i.”

Ponnyteamet på terrängträning tillsammans. Emma O, Monty, Nellie, Ballycar, Sara och Lollo

 

Det finns något väldigt motsägelsefullt i vårt samhälle, som faktiskt får mig att höja på ögonbrynen. Hela samhället bygger på något slags ekorrhjul, som tycks snurra långsammare ju längre ifrån tätbebyggt samhälle man kommer.

 

Tänk er drömmen. Hämta din häst i hagen. Rykta i över en timme och låta armen på ett meditativt sätt svepa över hästens hårrem. Reda ut svansen med fingrarna, ett strå i taget. Smörja hovarna så de blänker och frisera kronrandens hårstrån raka.
Sitter upp i sadeln, utan att ha en mobiltelefon i fickan och låta hästens hovar följa slingriga stigar i skogen som aldrig tar slut. När solen börjar gå ner är det dags att vända hemåt. Väl hemma, när stall och häst är omhändertagen, kan du lägga en timme på att stå bredvid din häst i boxen medan den tuggar sitt hö och känna värmen från pälsen mot din hand.

Jonna, 5år, har hittat intresse för hoppning och ritar banskisser.

 

Så såg min verklighet ut när jag var liten. Så ser inte verkligheten ut idag.

 

Det verkar som att det är viktigt att barn, ungdomar och vuxna har en värdefull fritidssysselsättning.
Låt mig definiera ordet ”fritidssysselsättning”: det är vad du ägnar dig åt utöver äta, sova, hushållssysslor, skola och jobb. Du kombinerar det med att umgås med din familj och dina vänner.

 

Det är få förunnat att välja något de verkligen vill göra i form av skola och jobb. Men din fritidssysselsättning, är något som verkligen DU fullt ut och helt självständigt väljer att göra.  Om så inte är fallet, gör något annat.

 

För det verkar vara så att somliga är livrädda för att spendera för mycket tid i stallet. Det är en sak om en förälder vill vara med och umgås med sitt barn i stallet, men när följande motivering dyker upp varför föräldern är med: ”så vi kan åka hem snabbare”.
Barnet ska slippa att åka 60min kommunalt eller 30min på moped, det går snabbare att bli skjutsad. Istället för att låta hästen och stallet ta fyra timmar, är allt klart på max två om föräldern gör klart allt med stallet medan ryttaren rider.

 

Det går snabbare att förbereda för tävling om man hoppar över att putsa saker eller bada hästen. Det går snabbare att komma hem efter tävling om hästen leds direkt från transporten ut till hagen istället för att pysslas om först.

 

Barnet blir ivrigt påhejad av föräldern att bara rida 30 min så man hinner hem till middagen.

 

Barn på ridskolan är på väg tillbaka till stallet efter avslutad lektion när föräldern säger ”jag går och väntar i bilen”. Barnet blir stressad att bli klar med hästen så snabbt som möjligt. Det har hänt att jag fått säga åt föräldrar som ber barnen skynda sig bli klara, redan sju minuter efter avslutad lektion.

 

Det är inte ovanligt att barnen kommer i sista minuten innan sin ridlektion, även dagar då de inte har skola. Föräldrar har bett mig att ge deras barn en ponny som går lektionen efter, så de hinner vidare till barnets nästa fritidsaktivitet 30min senare.

 

Sedan kommer klagomålet på att hästar är sura att hantera eller svåra att tränsa. Oftast som ett resultat på tio minuters förberedelse när eleven egentligen kanske behövde en halvtimme.

 

En ridlärarkollega till mig från en annan ridskola, fick på allvar frågan från en vuxen elev:
”Kan man betala extra för att få sin häst i ordning gjord samt framskrittad och sedan avskrittad och omhändertagen efter ridpasset?”

 

Vi tappar hästhantering och förståelse för häst. Kan det vara så att det skapar effekten som hästförsäljare ibland märker; de säljer genomsnälla hästar som köparna efter två veckor meddelar inte går att hantera ellet rida?

Sann ponnylycka. Linn Berg på Taurmore Little Ralph.

 

Snälla. Du har valt hästar som din fritidssysselsättning och det är det bästa som finns. Men det finns saker du behöver göra för att bli den ryttare du drömmer om:
Låt det ta tid. Låt allt ta den tid det behöver. Se till att liksom hästen befinna dig där och då. Känn andetagen, dofterna och känn in din häst. Det är så du gör din fritid och tid i stallet mer värdefull.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*