Julafton på Elmia

Per-Ola Forsberg | 18/11 - 2019

Vi hade lite julafton på Elmia, när vi äntligen fick titta lite mer på våra unghästpaket för att se vad de innehöll!

Födelsedagar är spännande. Man vet inte ens hur paketet ser ut, men när man får paketet får man öppna direkt! Julklapparna under granen är jobbigare att hantera, man får ta och känna men inte öppna. Det finns väl få barn som inte någon gång fuskat, när man inte alls haft någon aning om vad just det paketet kan innehålla. Jag har gjort det, jag var nog faktiskt rätt duktig på att undersöka julklappar utan att lämna spår efter mig!

Career Diplomat 6 år e. Messenger u. Katie Robinzon – Robin Z – Royal Whip xx, är ett fantastiskt paket som med mycket integritet, energi och enorm kraft prövar mig både psykiskt och fysiskt. Han gjorde en riktigt fin andra-dag på Elmia. Fortfarande lite spänd i ländryggen, men det kommer med mer styrka. Jag bara vet hur bra han är och som ryttaren Jörgen Larsson säger; när han som 14-åring går sin Grand Prix nr 68 är det allt det som gör honom lite jobbig nu som samtidigt möjliggör att han gillar en lång tuff karriär.

Spår på julklappen lämnade jag efter mig när jag köpte min första 3-åring, själv 19 år gammal, en riktigt fin unghäst. Jag läste böcker om hur man fystränade och följde till punkt och pricka. När hästen var 5 år hade jag tränat på den en rejäl sena efter en helt onödig galopp på heden som ändade hans karriär. Likadant när jag ett par år senare köpte min första galopp-åring Doodle Dandy och ett år senare fick en sena även på honom. Inte lika alvarlig och eftersom jag tidigare köpt just galopphästar med skavanker fick jag ordning på honom och han vann två gånger som 3-åring på hösten. De senaste 20 åren har jag inte haft några ansträngningsskador på häst och inte heller behandlat någon led på alla de hästar som vi fött upp och tränat, flera upp till svår hoppning. Erfarenheten har lärt mig att vänta på paketen till rätt dag och rätt förutsättningar, detta trots att min nyfikenhet inte avklingat!

Sacrosanct 5 år har många stora kvaliteter. Härstamningen Untouchable – Indoctro – Nimmerdor – Lucky Boy xx, är härlig. Samtidigt som hon har så stor potential och galopp, är det också vad som gör henne aningen svår nu med för henne ”små” hinder trots fantastisk ridbarhet. Mina döttrar är uppväxta med att rida galopphästar och vet att om man drar sticker dom eller pullar sönder armarna, byter man tygeltag eller bara släpper av det minsta går det iväg. Måste vara två händer och två fötter hela vägen. I juli tänkte jag att Jenny nog är bästa ryttaren på Sacrosanct. När sedan Jenny och Sacrosanct slutade på andra plats i finalen är det ett minne för livet för alla inblandade. Ibland behöver inte den bästa jockeyn vara den bästa jockeyn för just den hästen. Jenny höll ihop det och ingen hade gjort det bättre.

Med hopphästar är det mer komplext än bara hållbarhet och friska ben om man skall ha framgång. Om man lyckas träna med kvalitet i arbetet där hästen upplever glädje av att lyckas med vad som förväntas, kommer den att visa sin kvalitet. ”The only thing you can do is to make sure your horse enjoys the things you ask of him”. Ju skickligare man är som ryttare och utbildare, desto oftare kommer den att visa sin bästa-nivå. Det är hästarna som sätter betyget på träningen och utbildningen, när man då får bra betyg från sina fyrbenta arbetskamrater är det något att riktigt glädjas åt.

Ungefär så är det producera hopphästar. Det är bara de som kan drömma, fantisera och verkligen tro att det man önskat finns i julklappen som kommer att lyckas producera en ung häst fullt ut till en framgångsrik tävlingshäst.

Accolades dotter 5-åriga Addressee e. Messenger – Chacco Blue har så mycket potential i sig att vi kallar henne Alice! Här har vi ännu inte öppnat paketet, bara fått klämma lite mer på det. Öppnas först nästa jul står det i julklappsrimmet!

De flesta vill nog helst ha en födelsedagspresent som de direkt kan öppna för att visa upp och få bekräftelse. Hela unghästsporten är uppbyggd så för att tillfredsställa med löshoppningar från 1 till 3 år, 3- och 4-årstester och seriösa allvarliga 4-årstävlingar. Många juniorer och young-riders köper en fin unghäst med denna tanke och tror det är en fin födelsedagspresent som de kan öppna direkt och sedan använda. Dessa ryttare har ju en tro på att deras träning och förädling skall ge dem den fantastiska hästen. De vill gärna väldigt snabbt starta processen och visa vilken fin present de har fått. Om de inte har en handfast mentor som själv gjort en massa misstag kommer de inte att lyckas.

5-åriga Épreuve d’Artiste e. Messenger – Clinton II – Be My Chief är nog en av de mest fantastiska individer jag kommit i kontakt med. Väldigt kraftfull och oerhört kärleksfull, mycket känslig och enormt tillgiven, ovanpå det en riktig estradör som vill visa upp sig. Jättekul julklapp när han själv fick ta mer ansvar, men ett nedslag från final vilket grämde honom mycket.

När man blev lite större önskade man sig istället kuvert med pengar när det var dags för jul eller födelsedag. Då försvann egentligen förmågan att fantisera, ställa frågor, ringa in möjligheter mm. Om man har kuvert med pengar kan ju det vara bra om man inser sin begränsning i hästutbildning, det senare är hedervärt. Om man inte inser sin begränsning utan kuverten är själva resursen, behöver man oftast fler kuvert än vad julafton och födelsedagar räcker till! Det kan vara ett systemfel i ridning/hästhållning/träning eller bristande självinsikt om hur högt över grantopparna man har lämplighet att sikta. Just i hästsport måste man sikta mot delmål och inte mot himlen direkt, man har en levande varelse med sig på resan som också måste ha förmågan och viljan att hänga med.

Outlaw 5 år e. Untouchable – Clinton II – Bob Back xx, är en väldigt godmodig häst som är alert i tanken och bara behöver ett språng för att se en uppgift och klara ut hur hon skall lösa det. Hon hoppar upp fantastiskt bra fram vilket gör att framdelen nästan alltid är i ett läge som gör det lätt för bakdelen att koncentrera sig på att trycka av från marken och inte samtidigt behöva lyfta. Eftersom hon hoppar upp så väl fram hinner hon ännu inte riktigt vinkla in och har ännu inget behov av det. När man hoppar henne känns det fantastiskt så det är ett paket som skall upplevas och inte bara beskådas! Hon trampade av en framsko i andra kvalet och var brydd av det vid nästa hinder och rev, ett nedslag hon hade med sig in i finalen och stoppade henne från omhoppning efter felfri finalrunda.

Det är egentligen bara de hästutvecklare som har tålamod att drömma och hoppas på sin julklapp ända från första advent fram till julafton, som kan ha bestående framgång med att producera hästar. Man måste hoppas, lita och tro på själva grundkvaliteten i paketet, mer än så kan man inte göra åt det. Paketet är ju redan där. Man måste bedöma sin julklapp på det mesta och bästa man tror den kan innehålla. Så lite som möjligt men tillräckligt mycket; det är den stora konsten och det som skiljer stora tränare/ryttare från vanliga tränare/ryttare. De som har detta kan verkligen läsa sina hästar och vet var de har dem, utan att behöva ställa den stora frågan för att få trygghet innan provet. Det är hästarna själva som sätter betyget genom vad de levererar, utbildaren kan endast läsa av vad betyget blev!

Fin advent och glad jul på er!

/Per-Ola

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.