Om att göra det svårt för sig……..

Per-Ola Forsberg | 8/11 - 2018

 

Enda sättet egentligen om vill få in fullblod i härstamningen inom rimlig tid är att ta det på mödernet tänkte vi. Detta eftersom om man tar det på hingstsidan måste man hoppas på ett sto och sedan få det på mödernet i nästa generation som man går vidare med. Redan på den tiden var avkommor efter fullblodshingstar marknadsmässigt oattraktiva. Vi startade vår planering ungefär vid samma period som Butterfly Flip hade sina största framgångar. Jag kände ju mycket väl till fullblodsavel och ston med lämplig hinderstam. Flippans morfar Moderne xx var känd att lämna nervösa och dessutom sköra hästar på kapplöpningsbanan, så vad skulle inte vi då kunna åstadkomma med vår bakgrundsinformation! Vi betäckte snabbt ett par ston, men jag såg fort att det inte var vad vi letade efter, så vi sorterade, köpte, lånade ett och startade om. Bara Alright By Me xx som vann på slätt och över hinder var tvåa i Drottningens Pris för oss samt Bezza efter den mycket fina hinderhingsten Bob Back xx fick stanna kvar. När det väl kommit fram avkommor hos oss var inte heller fullblod som morfar attraktivt. Marknaden ville känna igen minst två hopphingstar när man rabblade stam, sedan var det positivt med ett fullblod som mormorfar. Vi fick övervägande hingstföl på våra fullblodsston, ett år fem av fem. Så det tog tid att få ston fram ston att gå vidare i avel med! Katie Robinzon, numera elitsto visade direkt med sitt första föl Uncle Blue e. Chacco Blue – Robin Z – Royal Whip xx att det var rätt väg att gå.

Amanda Ericsson och vår Accolade med drygt 52% fullblodsinslag debuterar 145 med andraplats

Vi gjorde det alltså inte lätt för oss när vi startade med att mycket fullblod i härstamningarna. Dels hade ordet ”blod” ändrat mening under de år jag varit fullt fokuserad på galoppsporten, dels hade både ryttare och uppfödare som provat med fullblod oftast bränt fingrarna och skydde. Förr betydde ”blod” fullblod i härstamningen och eftersom TV-kommentatorer och förståsigpåare ville ha mer blod i det mesta de sa, var vår tanke att leverera det de sökte! ”Blod” var i min historik Bohéme xx, Prince Fair xx, Crown Point xx med flera. ”Blod” hade dock ändrat betydelse så att det nu innebar framåtanda och energi, men det hade inte vi uppfattat! Alltså hade ju vagnshästar med tryck i sig ”blod” och Stakkato med bara 25% fullblodsinslag hade massor av ”blod”! Vår ”Business Intelligence”-funktion hade verkligen fallerat. Målsättningen blev att producera effektiva hästar som kunde stå sig väl i den framtida gladiatorsporten som arena-sporten hästhoppning höll på att utvecklas till. Ingen frågade på Accolade varken på 5-års eller 6-års Breeders, men vi hade förtröstan och visste vad det var för häst! Vårt mål var inte flashiga unghästar och vi insåg att vi skulle behöva ha hästarna längre med större risk och högre kostnader. Och med det automatiskt större verksamhet med fler årgångar, när inte alla per automatik skulle lämna gården som 4-eller 5-åringar.

Jörgen Larsson hoppar Accolade i 5-års Breeders

 Numera har jag två döttrar till Alright By Me xx, ett sto med fantastiska hinderhingsten Bob Back xx som morfar och så Katie Robinzon. Dessa ston ligger på 70-75% i fullblodsinslag, vilket gör att jag kan använda många fina hingstar som ligger under 30% och ändå nå 45-50% i avkomman, för vårt avelsmål en viktig parameter. Jag har nu också ett Baloubet-sto med 31% fullblod som är lite svårare att para och sedan ett Indoctro – Nimmerdor -Lucky Boy xx med 44% fullblodsinslag som ger lite fler möjligheter. Portföljen av ston gör att jag kan sortera möjliga hingstar jag fattar tycke för under varje sto i ett excel-ark; vad som är möjligt och vad som inte är möjligt. Nästa blogg får handla om mina excel-ark!

Hoppas ni hänger med,

Per-Ola

Jörgen Larsson och Accolade e. Chacco Blue – Germus R – Ladalco – Joost – Abgar xx, debuterar 135

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.