Amatörtouren

Sara Nilsson | 1/4 - 2019

I helgen var vi i Lund och tävlade. Alla hoppade felfritt igen, galet nära en dålig runda nu. Diddi hoppade en 1,20 plättlätt och imorgon åker vi till Skandinavium med henne. Är lite orolig hur jag ska hitta allt, har ju bara varit där som åskådare innan. Tänk om jag inte hittar till arenan ens och hamnar ute på Liseberg eller något sånt, Ullevi, ännu värre. Jag har ju ett enormt kontrollbehov och kan tex bli extra kissnödig om jag inte vet var toaletter finns. Likadant om jag inte har vatten på nattduksbordet på natten blir jag sjukt törstig, har jag vatten där dricker jag det ytterst sällan, hjärnan är ett konstigt fenomen.

Igår var även min elev Clara med. Hon red en superfin och felfri runda i 1,20. Hon försöker kvala till Amatörtouren i Falsterbo. Hon har varit felfri 5st 1,20 i år och fått tre vita rosetter. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om kvalreglerna till amatörtouren. Att få en färgad rosett i 1,20 i kvaltider krävs det många gånger att man ridit som man stulit hästen och jag såg rätt mycket dålig grundridning igår. Det drogs, slets och sparkades. Rev dom sista blev det en liten munfisk och ryggning. Missade dom en distans i en snäv sväng så det blev stopp eller riv blev det en pisk på bogen. Det var inga Shane Careys jag såg direkt. Något jag har noll tolerans för är när amatörerna bestraffar sina hästar när dom gjort fel. Jag vet det handlar om okunskap men ändå. Var en tjej som red en superfin och försiktig häst i 1,10, hon kom på en mellandistans och satt helt handlingsförlamad och hästen stannade och satan så arg hon blev, jag tänkte, din bortskämda styggis, klappa din häst som inte vill krascha så du hade eventuellt slagit halvt ihjäl dig, den gjorde dig en tjänst. Clara är stadig i 1,20 men kan inte matcha dom allra snabbaste. Hon rider på vanligt bett med young jump bakskydd, jag såg både teknikskydd och massa kraffs i munnen på många hästar vilket jag tycker är lite galet. Att ens teknikskydd under 1,40 är godkänt är för mig en gåta, men hjälm, hjälm måste vi ha på veterinärbesiktning och flygande är absolut inte tillåtet förutom vid ev smittor, men stora teknikskydd och kombinerat hack som sitter fel är helt ok. Vi gick banan och gick igenom vägarna, innanför överallt förutom på ett ställe samt ta bort ett galoppsprång på sista linjen i omhoppningen. Hennes häst är grymt försiktig och river mer eller mindre aldrig men hon måste rida den, den tar inte en distans som blir fel och hon har fått lära sig att vara noggrann. Blev ingen rosett denna gång och såklart en liten besvikelse för en 16åring som gjort en jättefin runda. Jag sa till henne att hon kunde inte gjort något annorlunda och kan absolut inte vara missnöjd. Hon red perfekt för där hon och hennes häst är utbildningsmässigt för dagen. Ridningen jag såg på många leder inte till någon god ridning överhuvudtaget. Kanske borde man lägga till någon form av stilbedömning? En amatör som inte kan matcha de snabbaste tiderna men rider fint, prydligt och felfritt borde också kunna få en möjlighet att kunna kvala till Falsterbo, det tycker jag i alla fall. Jag säger inte att det bara skulle vara stilbedömning men kanske att alla felfria får en viss poäng för tid och en viss poäng för stil? Nu ska jag såklart inte dra alla öven en kam, finns massa amatörer som rider fint och prydligt men långt ifrån alla!

Jag har väldigt smala vader och alla ridbyxor är för stora och dras upp, kolla in vad Mammi gjort, sytt på resår, sånt som små barn har på galonbyxor, smart jag vet. Ser även nu att lite sol på benen hade inte skadat

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här