Är det fredag idag?

Sara Nilsson | 3/4 - 2020

Är det fredag idag? Var tvungen att dubbelkolla. I dessa tider tappar man lätt bort sig. Tävlingsstopp till 1 juni, sugit men så är det. Lägger inte så mycket energi på en sak jag inte kan förändra ändå. Alla hästar är igång, unghästarna tränas på som vanligt och vi åker runt på bygden på öppen bana en gång i veckan. A – laget har hoppfritt och satts i en lugnare period. Dom trimmas som vanligt någon dag i veckan men det blir mycket uteritter och galoppjobb istället för ren banhoppning. Vi har även nästan tagit bort kraftfodret på dom för att få bort onödig överskottsenergi. Vi har en hel del 3-åringar i träning som förbereds för ett ev 3-årstest (om det nu blir av), dom är alla så galet fina! In på min instagram och kolla: stallsaranilsson.

La ut ett inlägg på Facebook för några dagar sedan. En junior har köpt en fin häst som jag haft i träning och söker stallplats. För att det ska bli så bra som möjligt vill jag att ekipaget hamnar i ett stall som kan erbjuda ett helhetskoncept. Med helhetskoncept menar jag att man köper en tjänst där men har tillgång till hjälp dagligen av en tränare/utbildare, att man åker på tävling tillsammans som team, får sin häst riden av en utbildare/tränare någon gång per vecka samt har någon att vända sig till för råd och vid eventuella frågor.

Jag fick endast några enstaka svar. Jag förstår inte att inte fler har detta som en businessidé. Detta är ju en win win för alla inblandade skulle jag vilja påstå, särskilt om man gillar tränarrollen och är bra på det. Vi hade då sluppit den där tråkiga stämningen som kan uppstå i ett inackorderingstall där ungdomar jämför sig med alla, där det finns avundsjuka och även ev mobbning.

Man hade troligtvis även sluppit en massa åsikter ifrån andra okunniga. I ett inackorderingstall kan det ofta samlas många okunniga människor med lite erfarenhet och kunskap fast med väldigt mycket åsikter. Ex: Elsas häst reser sig vid utgången, då finns det säkert minst fem st olika som hade delat med sig av sina åsikter. En kommer säga att hästen har ont och behöver en veterinär, en säger att den är galen och borde lämnas tillbaka, en vill att man ska rida utan sporrar och spö, en vill man rider med dressyrspö och pelham, en tipsar om havrefritt foder och magnesium, en föreslår bettlöst, en föreslår graman och den sista tror den är trött och behöver vila. Vid ett helhetskoncept har tränaren/utbildaren 100% ansvar över hästen och ekipagets träning, dvs kommer sådana här scenario aldrig uppstå, hur bra?

Nu tänker säkert många att det kommer bli så himla mycket dyrare, fast jag tror inte det. En tränare tar ju betalt även om man åker iväg, för att inte tala om bensinpengar och massa andra onödiga tillskott.

Jag tror även att det är ett vinnande koncept för unga ryttare, dom får träna i sitt team och gemenskapen stärks. Man åker på tävling tillsammans, går banan med sin tränare som även hjälper sina elever på framhoppningen. Jag personligen hade jublat över att slippa nervösa föräldrar och oförskämda barn som snäser åt sin mamma eller pappa som gör så gott trots att dom inte någon koll, överhuvudtaget!

Sen kommer det såklart alltid finnas dom sin inte alls tycker en sådan här ide´är något bra utan dom vet minsann bäst själva hur deras nya häst ska tränas , vilka täcken den ska ha i hagen och vilken mat och hur mycket den ska äta, och tävling och framhoppning är dom såklart redan världsbäst på!

Finns mycket tid över nu men bor man på gård får man dagarna till att gå, vi har tex målat om hela hinderparken

Bara sargen kvar att måla nu

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här