Dom första stegen till att bli tävlingshäst

Sara Nilsson | 8/11 - 2018

När unghästarna kommer till inridning hos oss brukar det ta allt emellan 3-10 dagar innan dom fattat att dom faktiskt ska bo mig ett tag framöver. Förra veckan kom två st nya hästar, en unghäst och en 10åring. Orlando e: Hip Hop – Robin Z släpptes ut och gick direkt till sitt morgonhö i hagen och stod och mumsade, unghästen i hagen bredvid sprang omkring som en yr höna och rörde inte sitt hö på tre dagar, ibland kan jag bara stå och titta på dom och tänka hur orkar du. Efter ytterligare några dagar kom den helt plötsligt på att hö på morgonen är faktiskt ganska gott ändå. De två första dagarna gör vi inte så mycket med dom mera än att ta ut och in, dom måste få tid till att acklimatisera sig och komma in i våra in/utsläpp/fodringsrutiner. Jag fodrar strax efter 6 på morgonen och vi brukar vilja få ut unghästarna ASAP efter det, nu denna årstid så fort det ljusnar, det blir lätt upprymd stämning annars. Att ge hö inne i stallet på morgonen i unghäststallet är inte aktuellt utan dom ska efter dom käkat upp sin morgonkrafft ut till varje pris, lägger man in hö på morgonen är det till 90% nertrampat 15min efter fodring vilket är waste of money och sjukt jobbigt att mocka nedtrampad/nedbajsat ensilage som gärna tvinnat ihopa sig med all spån.

Efter några dagar börjar vi med att ta upp dom i stora stallet där en håller den på gången och en borstar, binder aldrig upp första veckan. Vi borstar och sätter på en kapson, älskar kapson! Den har jag till allt, sätter inte bett i munnen förrän senare och jag är inte överförtjust i kedja. Kapson is the shit. Man kan lätt hålla om tåget skulle gå utan att skada dom, såklart sätter vi den över grimman, allt för att slippa att bli stångad, det blir man ganska ofta av unghästhuvud för hör de något så vänder dom och tittar och allt som oftast man sitt egna huvud i vägen.

Sen går vi ner i ridhuset och dom får bekanta sig med miljön där, vissa bryr sig inte medans andra tycker det är sjukt konstigt. Innan vi börjar lära dom att longlera gör vi lite enkla horsemanshipövningar jag lärt mig av Eamon och Oleg. Jag tränar på att stanna dom, rygga, flytta sig runt mig både i höger och vänster varv där jag ganska vänligt men bestämt ber dom att flytta undan bakdelen samtidigt som jag ger ett ganska hårt tryck från min hand vid skänkelläget, på så sätt lär dom sig ganska snabbt att skänkeln inte är något farligt utan framåtdrivande. Jag gillar att vara nära hästen, nästan så jag tränger mig på deras personal space, är dom rädda tränger jag mig på ännu mera för att dom ska förstå att jag inte alls är farlig, beröring är för mig väldigt viktig och håller man alltid en hand på dom i arbetet känner man om dom är spända eller inte och framförallt när dom spänner av.

Longlering är ibland dödens jobb, särskilt om dom vänder. Jag brukar säga att finns det ett jobb i helvetet kan det mycket väl vara att lära en unghäst att longlera, gänga upp broddhål eller klippa häst. Jag tar alltid hjälp dom första gångerna, en står i mitten och en går bakom med en långpisk och ser till att dom fattar att dom ska gå framåt på en cirkel och tro mig dom fattar oftast INGENTING i början, såklart börjar vi på en liten volt. Vi brukar göra en liten inhängnad i ridhuset med plastband just för att slippa att dom vänder, hade så gärna velat ha en riktig roundpen. I år har vi so far inte haft någon ännu som varit svår, gud hör bön! Man märker snabbt om dom är ”med dig” dvs när man saktar av dom till skritt att dom vänder in huvudet litegrann inte vända helt men att dom lyssnar på dig och väntar på nästa kommando, dom första gångerna har dom gärna huvudet utåtställt och är inte med en för fem öre. Vi skrittar och travar mest på lina, sällan galopp, det har dom ändå inte balans för.

Efter longlering kommer sadling, fortfarande har vi kapson på. Sadling är det sällan problem med, någon kan ibland tycka det är lite läskigt men annars brukar det vara en ganska lugn historia. Vi använder oss av min gamla ringräv till sadel, en Kieffer Donau, den har ullstoppad och har en bra passform för att vara en förstasadel, inte förrän dom är 3år och inhoppade har dom kvalificerat sig för Butetsadeln, när dom sen är 4år får dom ha Bruna Delgrangesadeln, man måste förtjäna saker här i livet och jag har haft unghästar som brutit bommar och förstört vad jag ska. Jag kör även med luddgjord.

Efter longlering med sadel går jag bredvid dom och har min arm över sadeln på både vänster och höger sida och i båda varv. Vi försöker att göra lika mycket saker på höger sida som på vänster sida. Har man en bakskygg häst kan jag säga att det är till 99% är det värst när den får syn på dig på höger sida, därför gör vi lika mycket i höger som vänster just in case.

För att inlägget in ska bli alldels för långt kommer fortsättning följer imorgon så håll utkik!

Olga 2år e: Orlando – Cervin Z – Quito de Baussy, hur gullig är hon inte då
Majlis redo för en arbetsdag, såklart har även hon arbetskläder

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här