Hästens värsta fiende

Sara Nilsson | 13/6 - 2019

Back in business och rider för fullt, känns skönt och revbenen verkar ha repat sig.

Under min lilla rehabvecka har jag gjort en liten amatörundersökning ang röntgenförändringar och försäkringar som jag nu sammanställt. Ingen jätteseriös men tillräckligt för att få fram vad jag trodde.

Jag har pratat med ca 10 st olika proffsstall, med proffsstall räknar jag dom som livnär sig på att jobba med hästar. Jag har bara haft kontakt med hoppfolk. Någon är unghästutbildare, någon är hästhandlare, någon är och snuddar på landslagsplats, en rider i landslaget, en i världseliten, någon jobbar med proffsverksamhet utomlands och några andra. Jag frågade hur många av deras hästar som är UA alltså utan anmärkning på röntgen. INGEN hade någon häst i sitt stall som var 100% ua, dom hade ungefär 20% som var inom normala gränser och resten hade något på röntgen. Ofta handlade det om lös benbit, kissing spines, hovbroskförbening, mindre pålagring eller anmärkningar på strålbenen. Det som de flesta sa var att dom aktade sig för var cystor och större pålagringar kotor fram.

Nästan INGEN hade hästar A1 försäkrade, några var livförsäkrade (A2) och nästan alla hade veterinärförsäkringar men var faktiskt mer än en som inte ens hade sina hästar försäkrade överhuvudtaget.

Jag har även varit i kontakt med två olika försäkringsombud. Den ena sa att A1 försäkringen var hästens absolut värsta fiende och jag kunde inte sagt det bättre själv. Jag tror att om vi hade tagit bort den hade fler hästägare tagit hand om sina hästar på ett bättre sätt. Nu för tiden är det alldeles för lätt att få en häst utdömd. Man kan åka till veterinären och säga att den är halt eller istadig, hitta något på röntgen, åberopa förändringen och mer eller mindre få den utdömd efter en kort period. Många ger sig inte heller utan åker runt till flera olika veterinärer tills dom fått domen dom vill ha. Många har inte en endaste tanke på att det kanske är dom själva som skapat ”problemet” i form av hälta/istadighet.

Hästbranschen måste vara den enda bransch där man kan göra en investering och blir den inte som man tänkt sig kan man lämna tillbaka sin investering och få sina pengar tillbaka, är inte detta galet så säg!

Nu tänker säkert vissa av er att alla ser inte en häst som en investering utan vill ha som vissa kallar de ”en bästa vän” och tävlings/träningskamrat, fast jag är inte riktigt beredd på att hålla med där. Alla som har en häst eller i stort sett alla köper vill väl ändå ha en häst för att utvecklas med, oavsett vilken nivå man är på. Man kan såklart ha olika ambitioner men i grund och botten vill alla utvecklas och då är ett hästköp en investering och alla investeringar blir helt enkelt inte som man tänkt sig.

Jag brukar säga till hästköpare (alla kan inte ta det) att dom enorma summorna som det kostar att A1 försäkra sätt undan dom istället och använd dom till en vetcheck en gång om året eller träning för riktigt bra tränare, snåla hellre in på märkesutrustning och konstiga fodertillskott. Något som också är galet är det här med reservationer. En deltidsryttare skulle aldrig köpa en häst som har en reservation i försäkringen någonstans. Men vi gör såhär då, vi vänder på det? Apdyr A1 försäkring. Halt häst, behandlad häst. Några tusen i självrisk och du får betala själv ca 20% av beloppet. Så vidare din häst inte är halt ofta tjänar du antagligen på att betala behandlingen själv även fastän du har försäkring. En häst kan tro det eller ej bli halt på ett ben där den har en röntgenförändring men det är inte därför den är halt, men så verkar ingen tänka. Jag var även i kontakt med två olika veterinärer och BÅDA sa något jag funderat mycket på. Dom kan se en röntgenförändring men rekommendera mig att köpa hästen men skulle aldrig våga rekommendera hästen till en deltidsryttare pga att dom tror att det skulle ev kunna bli problem i framtiden, fundera på den ni!

Jag själv väljer mina kunder minutiöst och alla jag sålt hästar till kan jag ringa och alla är supernöjda. En gång fick jag tillbaka en häst. Jullis, nu 23år. Hon var såld som 3åring och dom ringde och sa att hästen var nu röntgad i ryggen och hon hade minsann kissing spines och därför var hon istadig och oridbar. Det handlade om 50.000kr och såklart tog vi tillbaka henne. Hon hade bara dragit pennor med Stockholmarna och gick sedan 1,50 med mig. Ingen solskenshistoria alls bara okunniga köpare och en skarp unghäst hade dom inte en chans emot.

Jag har heller aldrig ”gett upp” med någon häst som varit skadad utan med tid och tålamod har ligamentskador/svåra sårskador/akut trauma i leder som krävts OP läkt. Folk är överlag väldigt snabba på att ge upp, dom har ju minsann inte köpt en häst för att den ska vara halt, tough shit, hästar blir halta. Sen tycker jag A2 försäkring är bra, akut trauma, ordet jag inte vill skriva ut som alla hästägare är rädd för, blir påkörda, blixten slår ner osv osv. Jag har inte det, vi har bara dubbel veterinär i Dina försäkringar. Vi är supernöjda med Dina (hoppas dom ringer upp mig nu och vill sponsra). Dom har absolut lägst premie det har såklart Pappa kollat upp och vi har aldrig haft problem med dom. Bra och kunniga ombud och nej, inget att klaga på.

 

Visste ni förresten att trav och galopphästar inte ens går att A1 försäkra?

Nu orkar jag inte mer, kanske vidareutvecklar mer beroende på hur mycket ris/ros jag får.

Varenda en som äger en häst kan vara säker på en enda sak, att den någon gång under sitt liv kommer att vara halt!

Kom lite regn häromdagen, extrajobb för hela teamet, Mamma är världens bästa och slet hela dagen, Majlis var mest stjälpreda

Ett stall och ridhus ligger nere i en liten dal så allt vatten rann ner för backen, fanns inte en chans att det skulle hinna rinna undan, 37mm på en halvtimme, nu kan regnet lugna sig lite tycker jag.

Fått föl, Benji e: Kannatol – Robin Z, han äger vi tillsammans med Kristina, dör vad söt!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här