Hingstämne?

Sara Nilsson | 31/10 - 2018

Vi har en 2års hingst e: Kannan – Cardento – Quidam de Revel – Irco Mena. Mamman har hoppat 1,40 och var en magisk häst som tyvärr skadade sig och nu ännu mera tyvärr har avlidit. Även Mormorn har hppat 1,40. Jag hoppas såklart att han blir lika bra som det ser ut på papperet men det är en lång väg att vandra. Vi har löshoppat honom tre gånger och det jag ser gillar jag. Han är snabb från backen, starkt avstamp, scopey, vacker, älskar att hoppa, tuff, försiktig och det lilla jag kan om gångarter ser det helt ok ut men skulle säkert kunna vara sämre än ok. Min kompetens att bedöma gångarter är obefintlig, men han rör sig i alla fall något bättre både än en Cardento avkomma och en Robin Z avkomma det ser jag. Han är korrekt i ben och jag tycker hans typ är jättefin, såklart är jag partisk eftersom jag både är uppfödare/ägare. I dagsläget är Chili con Kannan, jag vet hur gulligt namn är det inte då? 1,60 hög, född i juni så borde bli runt 1,65 som fullvuxen. Jag är lite sugen på att visa honom på rådgivande i november.

MEN

Jag är också realist!

Vi säger att dom skulle gilla honom på Rådgivande och rekommendera att visa honom på rådgivande nästa år igen, ska jag då stå en 2års hingst ett helt år, jo det får jag ju då, bara tanken får mig att rysa. Jag ser redan problemen framför mig. Jag måste sätta upp hingstväggar i stallet, flytta runt stona, bygga hingsthage, nej det räcker inte med mitt och Robins hemmabygge med slanor tunnare än ett Kexchokladpapper vi gjorde förra sommaren till Oompa Loompa då han hoppade över vanliga staket. Det måste vara rejäla höga staket med eltråd innanför. Stackaren kommer aldrig kunna gå på bete med sina vänner igen utan hans utevistelse kommer vara i en lite större grusruta for life. Vi säger att han skulle bli godkänd då, då har vi 4års säsongen framför oss, skjut mig. Robin går du och longlerar Chili lite där borta i hörnan på framridningen utan staket? Nej just ja det är en hingst det går inte. Känslan att man ALDRIG får lov att varken tappa den eller ramla av gör mig också lite skärrad, skulle inte förvåna mig om han har sadeltvång.

Jag kan ytterst lite om hingstcirkusen. Jag har så många frågor! Det måste väl ändå vara mer jobb än det genererar pengar så vidare man inte har flera? Hur många ston måste hingsten ha för det ska gå ihopa, bli över och värt jobbet? Långt bak i mitt huvud minns jag någon sagt till mig att man minst ska ha 20 ston om året för det ska gå ihop? Vad kostar det att ha den på station? Marknadsföring? Hur ofta tappas dom? Färsk semin eller fryser man in också? Var finns seminen? Antar att man inte har den i sin egna frys bredvid Billys Pan pizza. Jag vill jättegärna att ni som kan kommenterar och hjälper mig med alla dessa frågor för jag en en riktig novis i detta ämne.

Jag kan verkligen inte i min vildaste fantasi förstå varför man hellre vill ha en bråkig hingst som inte är godkänt eller har två ston om året än en snäll valack. Många uppfödares dröm är att ha en godkänd hingst men så har det aldrig varit för mig. Varför jag ens funderar på saken är för hans fantastiska stam, jag hade inte heller funderat på det om jag tyckte han hoppade normalt.

Vet inte hur många gånger jag svurit för mig själv när jag varit på tävling och bara för man har en hingst ska man särbehandlas. – Ursäkta kan du akta dig? Jag har en hingst. Ja det skiter väl jag i. Kan du inte gå förbi mig trots 5m mellanrum kanske du inte ska ha den som hingst, el? Har även sett dom som måste ha ström med sig till boxarna när det är meeting samt ett par gånger när en hingst kommit lös, fatta paniken på tävlingsplatsen, då kan det väl ändå inte vara värt det. Det är absolut lika mycket mitt ansvar att visa aktsamhet men jag vet inte hur många gånger jag varit på årets första utetävling i strålande aprilsol och någon har suttit på en unghingst som varit yster (ouppfostrad) och både jag och resten av framhoppningen har fått styras av den som sitter på unghingsten. Jag skäms ju ögonen ur mig varenda gång Oompa Loopma beter sig hemskt på framhoppningen, det räcker för mina nerver men han är iallafall valack och kommer han lös lär han inte hoppa på någon utan han lär springa till lastbilen fortare än någon hinner blinka arbetsskygg som han är.

Jag drar verkligen inte alla över en kam, det finns väldigt många väluppfostrade hingstar, dom flesta skulle jag vilja säga och oftast är det ju faktiskt så att det är den som hanterar hingsten det är fel det får man inte glömma, precis som med aggressiva hundar, det är sällsynt att det faktiskt är hunden det är fel på utan hundägaren.

Summan av kardemmman, jag tror jag överlåter hingsteriet till proffsen som verkligen kan de, även fast jag hållit på med detta nu ett tag känner jag att hingstar aldrig kommer bli min grej.

Nej som det ser ut nu ryker nog bollarna Chili, jag är hemskt ledsen men du kommer aldrig få veta vad du gått miste om, istället får du ett liv med massa bus i hagen med dina vänner och det är inte så illa pinkat det heller!

Vill ni se honom löshoppa gå in på min instagram: stallsaranilsson

Vi har fått några härliga höstdagar, Monty och Isac har precis satt in en ny bal på ena lösdriften.

Alla unghästar än nu inne från betet, lika skönt det är att släppa ut dom på bete på våren lika skönt är det att ha dom inne på lösdriften på hösten, nybäddat och mysigt.

Inridningssäsongen är i full gång, här är grymma Mathilda med Tesla S 2år e: Diarado – Camaro M, uppf/ägare: Kerstin Steensland. Tesla är inriden och klar, superfin häst.

Vill ni ha er häst inriden eller i träning har vi plats i stallet, maila: sara@stallsaranilsson.se om ni är intresserade.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här