Ingen hov, ingen häst

Sara Nilsson | 13/10 - 2018

Min hovslagare berättade för oss att han skulle sluta sko, vi har haft honom i fyra år så såklart blev vi lite snopna och jag fick lite panik. Det är väldigt få jag litar på att sko mina pärlor. Vi har några som behöver lite extra hovvård pga av olika orsaker, inga jättestora grejor men jag är supernoga med skoningarna på mina hästar och jag fick fundera till lite extra vem jag ville ha och om dom ”ville ha mig”. Till dom som behöver lite mera special ville jag ha den bästa av dom bästa, Mats Thomsson. Jag mailade honom och var mitt trevligaste jag (smörade) om han inte ville ta sig an några av mina pärlor och han sa Ja, livets liv vad glad jag blev!

Mats skor med Natural Balence, googla det ni som inte vet för annars blir detta inlägg längre än en bok men det är precis vad det låter som, naturlig balans.

Jag berättade hur de olika hästarna kändes i ridningen och Mats började med att titta på hästarna när de gick ute på stallplan. Vad som är helt GALET är att exakt det jag känner i ridningen återspeglade det han såg när dom gick eller när han kollade/lyfte på hovarna, lite creepy och jag fick gåshud, det kallar jag att ha ett sjätte sinne, vi kände/såg alltså exakt samma saker fast på olika sätt. Jag är svår att imponera på men jag var så imponerad att jag nästan stod och gapade och var helt stum, vilket endast händer typ aldrig.

Diddi skruvar sitt högra bakben rejält när hon går, i hoppningen händer det ofta att om jag tex kommer ur sväng i höger varv att hon slår över till vänster innan hon hoppar av samt korsgalopperar lite i höger varv, nästan aldrig i vänster, såklart behöver hon stärkas och det är en ung häst men med toppskoning kan hon få mycket hjälp och efter Mats hade fixat, ritat i hoven och grejat skruvade hon höger bak 75% mindre ute på stallplan och vet ni! Knappt en gång slog hon över till vänster i höger varv vid avsprånget uppe på Elmia, gåshud gott folk, gåshud!

Sen har vi min vita pärla. Hon trampar av sin höger framsko minst en gång i månaden på tävling. Mats tyckte hon var alldeles för lång i tån höger bak så det var inte något konstigt alls att hon har gjort det tyckte Mats och han justerade det. Jag berättade lite om henne och hur hon är i ridningen. Jag har ju haft henne sen hon var 4år så jag känner henne väldigt väl och vet mer eller mindre exakt hur hon är. Jag frågade Mats lite vad han trodde jag skulle känna med just henne efter skoning. Han sa då att alla brukar säga att hästarna han skor känns mer bogfria. Jaja tänkte jag vi får väl se, som sagt jag är svår att imponera på. Vita är lite låst i bogarna och lite lågställd och bytena vänster till höger har hon sedan hon var 4år alltid varit lite låst i. Satte uppe och trimmade dagen efter och WOW, jag kände knappt igen henne, helt magiskt, var som en annan häst till det bättre, hade gåshud redan när jag joggade igång. Jag hoppade sedan henne tre dagar efter och herregud vilken känsla det var, hon fastnade inte i landningarna utan landade mjukt och fortsatte utan att bogarna var låsta! Tack Mats, I love u!

Till dom andra ministjärnorna har vi valt Robin Okiainen, förlåt Robin om du läser detta men kan inte stava ditt efternamn bättre än såhär tror jag. En ung kille som är superduktig och framförallt väldigt lugn, han går utbildningar och är hungrig på att lära sig allt skor superfint och som han själv kallar sig nördigt intresserad av hovar. Inte ens Oompa Loompa var omöjlig att få på dojjsen, extrapoäng redan där.

Vi hoppas på ett långt samarbete med er båda Mats och Robin, tack för ni är så grymma båda två. No team, no dream!

Alla ni som lägger era pengar på bett, massörer, sadelutprovare och framförallt ni som letar fel på er häst när det inte känns rätt se till att hitta en grym hovslagare och lägg era pengar på det istället, ingen hov ingen häst!

Thomsson in action

Grymma Robin

Min duktiga praktikanter Julia och Ebba mutar Oompa litegrann med godisslickstenen

Nästa inlägg blir såklart om Elmia där hästarna har hoppat fantastiskt

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här