Kvala

Sara Nilsson | 8/5 - 2019

Falsterbohetsen brukar dra igång i februari, nu i maj är den i full gång.

För 10 år sedan hade jag en häst, vi kallade honom Tom Tvärtom. En väldigt begåvad häst men med mycket åsikter. Konstigt att jag alltid får så konstiga hästar, konstiga hästar och konstiga karlar dras av någon anledning alltid till mig. Hur som helst, han hade allt man söker i en hopphäst, allt utom det viktigaste, mod. Jag skulle mot alla odds ända kvala och rida Falsterbo. Vi kvalade, men vi kvalade på regionala tävlingar i närheten runt omkring oss, dvs på lite enklare bansträckning och omgivning. När vi väl kom till Falsterbo fick han en chock och fick riktig scenskräck, om han var lite spänd och mesig innan kan ni tänka er hur det blev på Falsterbos gröna bana. Första dagen hade vi nog 8 fel, scopen försvann och han landade på två bakbommar på grusbanan. Andra dagen inne på gräset, det var på den tiden alla hoppade den höga höjden kom vi till hinder nr 2 sen skenade han ner till utgången och folk fick stå och vifta med armarna för att han inte skulle hoppa ut. Jag red upp till hinder nr 2 igen som var på andra sidan banan och igen sprang han mot utgången. Minns hur Fristedt sa i högtalaren att det ser ut som Tom Cruz vill åka hem. Jodå så att…. Det tog två år att reparera skadan och vi fick börja om på 1,00 höjd. Vad lärde jag mig av detta? Att aldrig någonsin ta dit en unghäst igen som inte är tillräckligt modig eller förberedd.

Nu på senare år kvalar jag endast hästar som har mod, har scope, är försiktiga men inte för försiktiga. Jag kvalar alltid på de ”svåraste” ställena jag kan hitta i Sydsverige. Kan dom inte hoppa fint, avspänt och felfritt på Grevlunda/Hammarö/Vellinges stora gräsbana kommer dom troligtvis inte göra det i Falsterbo heller. Tittar man rent resultatmässigt på vilka som brukar vara i topp i Finalerna är det de hästar/ryttare som varit utomlands och gjort någon tour på vårkanten för i Sverige är det väldigt svårt att förbereda en unghäst för atmosfären som är i Falsterbo.

Aldrig är ryttare/hästägare så besvikna för 8 fel som i Falsterbo eftersom alla har så otroligt höga förhoppningar och förväntningar. Förhoppningar och förväntningar är något man absolut ska ha men att ha de på en unghäst där är inte riktigt rätt.

Jag har flera 4-7 åringar i stallet men ingen ska kvala. 4åringar har aldrig ens tänkt tanken på att kvala. I juli månad går dom ute och myser på betet. 5åringarna jag har i träning är alldeles för försiktiga, gröna och oerfarna och jag vill verkligen inte skrämma de mest begåvade hästarna jag har. 6åringen är också superförsiktig och ska dessutom säljas. Vid en försäljning är det lättare att förklara varför man inte red Falsterbo än varför man ev får ett dåligt resultat, man ångrar ju aldrig en klass man aldrig red. Dessutom är det inte heller så mycket kunder i Falsterbo som det var för några år sedan. 7 åringarna hoppar på stenhårda grusbanan och efter att ha hoppat 1,40 där några gånger med hästar som hoppar till månen har jag fått behandla kotor fram så det inte heller aktuellt. Känns faktiskt ganska skönt om jag ska vara ärlig, längesen vi inte hade någon häst med där men det ska bli kul och rida från läktaren eller framför web tv:n, då rider man alltid som bäst!

Så alla ni som ska kvala och rida tänk på att ni har en lika fin häst innan ni åker dit som när vi åker därifrån oavsett resultat, det är inte hela världen om en bom ramlar och för guds skulle se till att vara förberedda så det som hände mig inte händer er!

Bästis i Falsterbo, hon hoppade minsann felfritt men hon är ju också världsbäst!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här