Unghästar

Sara Nilsson | 10/4 - 2019

Det var lite skräckblandad förtjusning att rida i Skandinavium, i alla fall med en 6åring. Didds e: Diamant de Revel – Cardento tyckte nog detsamma. Hon var rätt spänd när vi kom in men som alltid gör hon sitt bästa. Jag tänkte mest do or die. Hon var lite väl bra i luften i början på banan och jag hade nästan behövt en större sporre men sen slappnade hon av mer och mer. Sista hindret var en kombination med två steg och jag hade ett lite plusläge in och tappade höger bog på B så hon tappade kraften och petade ner B. Fantastisk häst ändå och vi är jätteglada över hennes prestation! Efter att ha ridit en 6åring har jag kommit fram till att någon 5åring kommer jag troligtvis aldrig rida där. Såg ett par och jisses så spända dom små bäbisarna var. Som vanligt toppbyggt av Peter Lundström!

Vilken sport det bjöds på, herregud alltså. I söndags efter andra rundan var jag helt slut. Tack alla deltagare för ni gav oss en riktig show.

Något jag funderat på är alla dessa satsningar, sponsringar och stipendiat som tilldelas talangfulla unga ryttare. Missförstå mig inte nu, det är helt fantastiskt att stora företag och förbundet vill satsa på grymma lovande unga ryttare men något jag saknar är någon som satsar på Unghästutbildare. Utan Ebba Berglöf hade vi inte haft Peder på pallen i Göteborg. Jag har träffat Ebba i Sydslätten i november flera år i rad där vi stått med förfrusna fingrar för att hoppa 1,20 Avd B. Det snackas ofta om hur viktigt det är med unghästutbildning men ingen verkar vilja investera några pengar i det. Ofta säljs våra absolut bästa unghästar utomlands och det är för att vi/hästägare inte har ekonomisk möjlighet att ha kvar dom. Tänk om det hade funnits någon form av ekonomiskt stöd man kunde fått för att fortsätta utbilda våra mest talangfulla unghästar tom 8års ålder för att sedan kunna sälja/placera ut dom hos våra bästa svenska ryttare och då får ju även uppfödaren vara med i bilden och kan få ta del av framgången vilket kommer sporra den ofta lilla uppfödaren till att fortsätta avla. Dom bästa unga hästarna behöver även den bästa träningen och dom bästa förutsättningarna. Det är ofta känsliga individer. Jag hade gärna lastat på mina topp 6 unghästar 5-7 år och åkt ner till Holland/Belgien för att ge dom mer erfarenhet för framtiden på en tur där än tävla i Hässleholm, men det har inte vi unghästutbildare råd med. Jag säger inte att inte alla i hästbranschen sliter men jag kan nog våga påstå att vi unghästutbildare är dom som sliter lite extra, för minst uppmärksamhet.

Så kom igen nu förbundet och alla företag och ni som är fullsketna av pengar, investera i unghästutbildare så vi kan få behålla våra bästa hästar till våra grymma svenska ryttare och glöm inte att ta med uppfödarna också!

#hmweloveyounghorses   Fingers crossed att denna tag kan komma till användning någongång.

Jag klarar inte av hur söt hon är. Blev inte så jättemånga bilder, jag var mest nervös och sen körde vi hem.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här