Att träna inför tävling

Sofia Hallin | 26/7 - 2021

Sommar betyder mycket av både tävling och avelsvisningar, jag tänkte idag dela med mig av lite av det som jag lagt fokus på med mina tävlingshästar. Eftersom vädret här har varit bra senaste tiden har jag kunnat tränat hästarna mycket utomhus, det hjälper mig att hålla hästarna i bra kondition och dessutom att vänja dom vid ett högre tempo som speciellt behövs vid avelsvisning.

När det gäller tävlingshästar som tävlar i ovalbanegrenar bör man i träningen ta hänsyn till gångartsföljden som du ska visa i ditt program. Beroende på vilken nivå eller gren du tävlar i finns det antingen en fast gångartsföljd eller så får du välja din gångartsföljd själv. Om du själv väljer gångartsföljd i ditt program är steg ett att försöka hitta vad som passar dig och din häst bäst. När du vet vilken gångartsföljd du ska rida så är det viktigt, speciellt i sportgrenar, att övergångarna mellan gångarterna fungerar bra.

När jag tränar hästarna utomhus i ridtur försöker jag att rida hästen så som jag skulle göra i tävlingsprogrammet, kanske inte alltid med samma energi och intensitet men med fokus på övergångarna. Ska jag tex rida övergång från tölt till galopp i programmet så gör jag det alltid även i träningen och rider då aldrig övergång från trav till galopp. I just detta exempel kan det hjälpa hästar som har stark tölt med svagare trav, om man inte rider övergången trav till galopp är också chansen mindre att hästen tänker på galopp i just traven och hästen håller traven bättre. Samma gäller om du vill kunna rida övergången galopp – trav i programmet då rider jag alltid på det sättet och aldrig galopp – tölt. På det här sättet blir hästen säkrare i övergångarna för att man vet exakt vad som gäller. Ett annat exempel är när man saktar ner till skritt, för vissa hästar tar det några steg innan dom hittar bra balans, försök att göra varje övergång ner i skritt så som att du är på tävlingsbanan, i själva programmet finns inte mycket tid eller plats för att hästen ska hitta sin balans i den nya gångarten utan att man måste då istället förbereda hästen bättre innan övergången.

Såklart är målet att jag vill kunna rida alla typer av övergångar men när det handlar om just träning inför tävling så kan jag ändra fokuset just under tävlingssäsongen.

När det gäller uppvärmning så gäller det att känna sin häst och lära sig vad som passar individen, behöver jag lång tid på mig eller kort och intensivt. När jag rider ut försöker jag tänka att första delen av ridturen är precis som jag vill att uppvärmningen ska vara inför tävling. Jag rider samma gångart som jag vill värma upp i och i det tempot. Omständigheterna på tävlingsplatser är alltid olika men oftast kan man göra detsamma inne som ute.

Det är viktigt för mig att både häst och ryttare är väl förberedda när det handlar om prestation, både fysiskt och mentalt. Att tänka träning hemma gör det lättare att tävla, både jag och hästen är med förberedda inför uppgiften och känner sig säkrare efter som vi har ju genomfört detta hemma flera gånger. Lycka till!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.