Novemberträning del 2

Sofia Hallin | 25/11 - 2020

Här i slutet av november kommer del 2 av min novemberträning. Detta är en liten sammanfattning av några av dom övningar som jag använt mig av och hur jag tänker kring dom.

Fram och halt
Att hästen svarar väl för grundläggande hjälper som fram och att stoppa är såklart viktigt oavsett vad för typ av häst man tränar. Att detta inte fungerar är oftast någonting som kan bromsa vidare utveckling framåt och som står i vägen för att ekipaget tar nästa steg i träningen. Det jag lägger vikt på är inte bara att hästen svarar utan även HUR den svarar och hur jag vill att den ska svara, är jag nöjd eller vill jag ändra något och isåfall vad? Hur svarar hästen för säte, röst och tygel i halten? Vad vore min dröm, hur skulle jag vilja att hästen svarar och så jobbar jag mot det. Med hästar som är äldre och i mer träning har jag högre krav på hur dom svarar på mina hjälper, medans jag med yngre hästar kan ha mer tålamod med om svaret inte varje gång är 100%, då gäller det istället att vara tydlig och visa vad jag vill ha och ge hästen chansen att svara rätt.

Något jag försöker tänka på är att stoppa hästen med alla fyra hovar så jämnt som möjligt, alltså att hästen stoppar med benen „under sig“, och inte skjuter ut tex höger bakben. Det här är något jag försöker att alltid tänka på även när jag gör iordning hästen innan ridning. När man rider kan det vara lite svårt att känna eller se hur hästen stoppar om man inte har speglar som man kan använda sig av. Jag tycker det är enklast att börja för hand med hästen och se hur den stoppar, stoppar den tex alltid med höger bakben något ut? Jag har lärt mina hästar sätta bakbenen under sig när jag rör pisken lätt emot hoven, det lärde jag dom efter att jag sett en utbildningsvideo med Anja Beran (för er som inte känner till henne, Check it out!).

Rygga
Att backa kan visa hur samspelet mellan framåtdrivande och förhållande hjälper fungerar. När övningen utförs rätt flyttar hästen sin tyngdpunkt något bakåt och på så sätt har övningen en samlande påverkan. Innan du börjar öva att rygga med din häst är det viktigt att den är väl förberedd och förstår att vara mellan dina hjälper. Det viktigaste i att låta hästen rygga är förberedelsen och att hästen stoppar jämnt innan du ber honom att rygga.

Om hästen har svårt att rygga eller du vill börja lära din häst att rygga tycker jag att det är enklast att börja från marken. Det kan också vara en bra idé att använda sig av en halsring, först från marken och sedan uppsuttet för att koppla ihop hjälperna. Oftast lär sig hästarna att använda halsring väldigt snabbt och det kan vara ett bra komplement i träningen, inte bara när man vill att hästen ska rygga.

Förra veckan kollade jag på en digital clinic från Hästnet där bland annat Caspar Logan Hegardt medverkande (länk till den finns här). Där visade han hur han övar ryggning i backe, både uppför och nerför. Jag provade detta en del förra vintern, kanske något att ta upp igen? Dock har jag inte mycket backar att jobba med då det är rätt platt överallt här, men en liten lutning kan också funka!

Flytta fram och bakdel
När jag är säker på att hästen svarar som jag vill på att gå fram och att stoppa kan jag börja kontrollera sidorna mer. Jag utgår oftast från en fyrkant, antingen om man sätter upp konor eller liknande eller har en fyrkant ”uppritad” i huvudet. Ibland kan jag tycka det är bra att ha en tydlig ram att jobba efter och ibland vill jag kunna vara med oregelbunden. Jag upplever att genom övningen kommer hästen mer mellan hjälperna, i bättre tygelkontakt och blir mer lösgjord, dessutom lär sig ryttaren att ha bättre kontroll på hästens sidor. Min yttre tygel ser till att hästen inte är förböjd i halsen, min inre fot ber hästen om att stiga ett steg till sidan antingen med framdelen eller bakdelen.

Öppna & Sluta
Öppna och sluta är två olika dressyrövningar. Dressyrövningar kan ha två syften, antingen är det en övning som är mer lösgörande eller så är det en övning som är mer samlande. Öppna kan ha både lösgörande och samlande påverkan på hästen. Om man rider hästen på 4 spår har övningen mer lösgörande effekt, om man rider hästen på 3 spår har övningen mer samlande effekt. Jag rider alltid sluta på 3 spår och att rida sluta har precis som att rygga en samlande påverkan på hästen.

Även här kan jag använda mig av en fyrkant och om jag har en häst som är längre kommen i träningen kan jag skifta mellan övningarna i varje hörn och både rida med hästen utställd och inställd. Jag har både arbetat med övningarna på rakt spår som tex på en fyrkant eller på böjt spår, som på en volt. Om din häst precis har börjat lära sig dess övningar eller är inte tillräckligt stark än så brukar jag endast rida in i övningen och så ut ur övningen igen och berömma hästen mycket. På så sätt försöker jag att skapa en positiv känsla kring att komma in i övningen och det är större chans att jag lyckas med detta nästa gång. Jag kan även använda mig av både öppna och sluta i övergångar upp i tölt, trav eller galopp.

Eftersom jag tränar 3 olika hästar som också är väldigt olika ser såklart fokusera lite olika ut med dom alla och även övningarna kan se lite olika ut beroende på hur långt dom har kommit i träningen, dagsform och även deras exteriör.

Jag hoppas att detta kanske kan inspirera någon där ute i höstmörkret eller att få någon att vilja prova något nytt. Var detta ett kul upplägg, att få följa med lite mer ingående i min träning just nu, är detta isåfall något som jag ska fortsätta med eller skulle ni vara intresserade att höra hur jag lägger upp träningen för varje häst mer specifikt? Kommentera gärna eller skriv till mig 🙂

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.