Vi ryttare är för envisa ibland

Sofie Relander | 9/1 - 2019

Det slog mig i dag när jag satt och undervisade att vi ryttare ibland är för envisa. Vi vill lösa det helst på ett ridpass. Vi vill inte ge upp förrän det är löst! 

Vi fostras från att vi är små med att vi snabbt skall upp igen om vi trillar av, kom igen heja heja! Eller om en häst stannar på ett hinder så skall vi inte ge oss förens vi är över det. Eller vi skall få den där perfekta galoppfattningen, vi ger oss inte förens det blivit bra!.

Visst, upp och hoppa igen om du inte slagit dig så illa. Men annars är det bara dumt. Man får bestämma själv hur man vill göra.

 

 

Hindret/övningen kanske helt enkelt är för svår, sänk eller dela upp övningen så den blir något lättare.

 

Du får absolut aldrig bli frustrerad och arg. Då är det mycket bättre att hoppa av och ställa in hästen igen eller släppa ut hen i hagen. För det kommer inte bli bättre av en frustrerad ryttare på ryggen. 

 

Den där perfekta galoppfattningen kanske du inte får till i dag, för hästen är för spänd. Var inte rädd för att bara ”lulla” runt i en kravlös form men där hästen kanske kommer till avslappning.

En spänd häst kan sällan lära sig något gott, det brukar oftast bara leda till en frustrerad ryttare och osäker häst.

Så ibland kan man behöva ”lulla” runt i den där kravlösa formen i några dagar tills hästen slappnar av och då kan du försöka dig på den där perfekta galoppfattningen.

 

Men ibland när hästen har mycket energi, kanske denna tiden på året så håll er lugna. ”Keep calm and carry on”.

Det kommer lösa sig, men ibland går det inte på en gång, det kan ta flera dagar, veckor… år 🙈.

 

Jag brukar lägga upp mina ridpass med något enkelt först, som får hästen att slappna av. Sedan tränar jag på det svåra för att sedan avsluta med det enkla igen. På det viset har hästen fått ett mycket positivt avslut. Men det får aldrig bli för svårt för hästen 🙂. Men vissa dagar kommer jag inte till ett läge där hästen är mottaglig för att lära sig något nytt, den har för mycket annat på gång. Då jobbar jag bara enkelt lösgörande arbete, den starka grunden som hästen kan.

 

Träna på nu och ha tålamod och en tydlig plan! Leta efter att kunna berömma din häst 🐴. Var inte rädd för att att stå och ”trampa” på samma ställe i några dagar ibland. Tänk på slutmålet, avslappnad och trygg häst och glad ryttare ❤️.

 

Foto:Mi Ritzen

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*