Sofia Kühner Säterskog med Forestera, säker kvalvinnare Foto: Kim C Lundin

Amatörtouren i dressyr kvalklart – tvillingseger

För andra året rids amatörtouren i dressyr. I premiären segrade en syster Kühner Säterskog, i dagens kval segrade hennes tvillingsyster.

Landet runt har ekipage kvalat till dressyrens amatörtour. I år med betydligt färre anmälda som försökt nå en av de 16 åtråvärda finalplatserna i Falsterbo. Nu var finalfältet decimerat än mer, 16 blev 14 och en ännu senare strykning gav endast 13 ekipage för de tre domarna Tundi Andersson, Monica Pehrson och Maria Carlsson att rangera.

Det är stort att rida in på Falsterbos dressyrarena och nervositeten var nog påtaglig hos en del med felridningar som följd. Vädret fick flaggorna att smattra och en del av galoppombytena blev väl luftiga.

Först ut Malou Wickberg med Eltzy Wick var dock cool och rutinerad efter start 2018, det blev 66,042 procent och till slut en tredje plats.

Malou Wickberg med Eltzy Wick får rosetten av steward Cerrie Hedin Foto: Kim C Lundin

När Sofia Kühner Säterskog red in med 9-åriga Forastera var det något bekant, lite déja-vû, från 2018. Då vann hennes tvillingsyster Liza med Forasteras mamma Guanaja amatörtourens kürfinal. Sofia försvarade familjeäran med en fin ritt på 68,083 procent, mycket, stadigt harmoniskt och säkert. Det skulle räcka till ledning och sedan kvalseger.

Sofia Kühner Säterskog får assistans av syster Liza Foto: Kim C Lundin

Alice Runosson med mäktige Bollinger tog hand om andraplatsen  till slut med 67,25 procent.

För många av de övriga i finalfältet kom de inte alls i närheten av sin normala nivå. För att ta sig till Falsterbofinalen krävs placeringar och segrar så samtliga startande har varit framgångsrika. Nu gäller det att skaka av sig kvalet och tänka på kürfinalen, imorgon är en annan dag, nytt blad och ny chans.

Amatörtouren dressyr kval

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.