Cathrine Dufour - Bohemian

Breeders och Grand Prix – nu drar stora dressyrfesten igång på Flyinge

När första stora hästsportevenemanget efter pandemin drar igång är intresset stort! Det blir välkända namn, välfyllda läktare och otroliga hästar som kommer till start när SWB Equestrian Weeks at Flyinge startar med dressyr imorgon, onsdag!

– Vi trodde inte att det var sant när vi läste att restriktionerna i stort sett skulle släppa helst alldeles i början på vårt evenemang. Vi hade planerat för halvdigitalt och tomma läktare. Digitalt kommer det fortfarande att vara men läktarna kommer vara fulla, även om vi såklart rekommenderar försiktighet, säger Tomas Torgersen, senior advisor för tävlingen.

Publiken är laddad, ryttarna är laddade och hästarna som kommer är såväl blivande stjärnor som välkända före detta unghäststjärnor som nu ska ta steget upp till Grand Prix Kür.

Springbank II VH - Yara Reichert
Springbank II VH – Yara Reichert. Foto KimC.nu by Ateni AB

Publikfavoriten från 2018 – Springbank VH som då vann fyraåringarnas testridning, lovordad av Charlotte Dujardin, ställer upp med sin nya tyska ryttare Yara Reichert. Astoria som vann Breeders Trophy som både 5- och 6-åring och sedan 7-årschampionatet startar Grand Prix Kür med Jeanna Högberg på ryggen. Även Mads Hendeliowitz och Denise Ljungkvist kommer att delta.

Astoria och Jeanna Högberg Foto: Kim C Lundin

Den stora stjärnan som rider Grand Prix Kür är förstås danska Cathrine Dufour, som även är testryttare för fyraåringarna i Breeders Trophy.

– Det blir en riktigt bra uppladdning inför nästa år, då kommer vi att köra internationell dressyr parallellt med Breeders Trophy klasserna tack vare vår nya sponsor Grand Hotel Stockholm, säger Tomas Torgersen.

I startlistorna finns klasser från 3-7-åriga hästar och även Lövsta Future Challenge för både unga Grand Prix-hästar och U25 ryttare. De rider för att kvala till finalen som avgörs i samband med Sweden International Horse Show.
– Det är så nyttigt för unga lovande hästar och ryttare att komma till Flyinge och känna på atmosfären. Det är ett stort ridhus med mycket runt omkring och publik – perfekt träning inför framtida uppgifter, säger Lövstas stuterichef Tinne Vilhelmsson Silfvén.

Evenemanget vars tyngdpunkt ligger på SWB-hästarna och deras uppfödare kommer också att ha ”följe” med SWB Elitfölauktion. I fjol var auktionen för första gången digital och det blir den i år också.
– Digital auktion var succé för oss med rekordhöga snittpriser och stort intresse från hela världen, det var givet att den skulle vara digital i år med, säger Helén Uddefors, vd för SWB.

Evenemanget kan i år alltså följas från plats, i Flyinge, eller från webb-TV.

– Det ska bli så roligt, nu behöver vi evenemang, säger Tomas Torgersen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.