Davalerian och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin El Tigre och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin El Tigre och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin El Tigre och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin

Carl Hedin: ”Testridning har gjort mig lite nervös”

På pallen i 4-åringarnas dressyrfinal blev det Carl Hedin från första till tredje plats. Testridningen av hans tre hästar föll väl ut trots egna nerver.

Under årets Elmia Scandinavian Horse Show var Carl Hedin en nyckelspelare. Han höll clinic tillsammans med Stephanie Holmén och hade fem hästar med sig.


Ridenews fick en intervju med dressyrryttaren, tränaren och influencern Carl Hedin.

Hur känns det dagarna efter en sådan insats – topp tre på pallen i samma klass?
– Jag är tillbaka till vardagen utan problem. Här hemma finns att göra. Jag har runt tio hästar i träning.

Hur klarar man fem hästar med sig på meeting, en del av dem med rätt kort tid mellan starterna?
– Två och en halv hästskötare kunde hjälpa mig så att allt fungerade, det krävdes men de gjorde det lätt för mig så att jag kunde fokusera på hästarna och ridningen.

Hur kändes det för dig med testryttare på dina hästar, det var första gången eller hur?
– Det är ganska nervöst med testridning, jag har varit nervös för det. Jag har stora hästar för jag är en lång ryttare, som ryttare påverkar du din häst varje dag. Skulle de kanske upplevas som lite grabbiga för testryttaren, mycket funderingar men  det fungerade bra på alla tre.
– Jag tycker fortfarande att det bästa var att jag fick 9,7 på Devalerian i ridbarhet, det  var fantastiskt. Han är så stor  1,80 hög  och jag var mest orolig för att han med sin storlek och stora gångarter är lite valpig ännu och svårast att rida. Han behöver helt enkelt en del stöttning av sin ryttare än så länge.
– Det är klart att testtryttaren Anna Blomgren är så duktig att hon skulle klara det men kanske att betyget inte skulle bli så bra.

Devalerian var hästen som tog hem segern men du hade två till med, vad fick de för omdömen?
Nathan der Weise J är jag så glad över att han gick bra, han är lite riden för sin ålder, har ren hoppstam och fin ridbarhet. Anna sa att hon skulle kunna rida på den hela dagen så det var ett fint betyg.
El Tigre var nog den jag var  minst bekymrad för. En otroligt ridbar häst, så enkel, fantastisk ridbarhet för vem som helst faktiskt.

Nu har du fått en rejäl inblick i testridning, vad tycker du om det som koncept för att hitta bästa häst?
– Jag tycker det är ett bra koncept, samtidigt är jag medveten om mina hästars kvalité både före och efter testridningen. Jag tycker om dem, gillar deras ridbarhet och det är det viktigaste. Det här är ett sätt att granska hästar och att jämföra dem med varandra. På det sättet blir testridning mycket tydligare.

Vad ska 4-årsstjärnorna göra mer i år?
– Inte mycket, denna veckan gör de inte många knop allas förutom att gå i gräshage och leka lite själva. Över vintern kanske de får växa lite till, jag hoppas inte alltför mycket. Utbildningsmässigt är de långt framme för sin ålder, vi har börjat med förvänd galopp till exempel. Alla tre ska stärka sig och växa till sig rent allmänt innan det är dags för nästa års utmaningar. Davalerian ska gå en Pay-and-jump för att få en bra och varierad träning, han gillar att hoppa så det blir en övning för honom.

Carls tre 4-åriga stjärnor:

Davalerian (Westf valack f -14 e Dante Weltino OLD- Vivaldi, uppf Heinrich Kampmeyer, äg Eques Management AB) över 180 cm hög
Nathan der Weiße J (Hann valack f -14 e Nekton – Collin L, uppf Zuchtgemeinschaft Jürgs-Sicke, äg Eques Management AB och Lantz Sadelkammare) 173 cm hög
El Tigre (Westf valack f -14 e Escolar – Charming, uppf Ansgar Westrup, äg Eques Management AB och Ulrika Bynander et. Al) 175 cm hög

Davalerian och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin
El Tigre och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin
El Tigre och Carl i Falsterbo Foto: Kim C Lundin

Resultat 4-årsfinal

Elmia Start- och resultatlistor

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.