Disciplinnämnden har på senare tid tagit ställning till flera fall av olämpligt uppträdande. Foto: Fredrik Jonsving

Disciplinnämndens ordförande: ”Även domare måste uppföra sig korrekt”

Även domare måste uppföra sig korrekt. Det menar Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i ridsportens disciplinnämd apropå beslutet att tillrättavisa en dressyrdomare för kränkande uttalande mot en funktionär.

Den anmälda domaren uppges ha sagt: ”Men fy, ska hon vara med och förstöra bilderna?”, när funktionären skulle dela ut pris. Disciplinnämnden har valt att tillrättavisa domaren för uttalandet, som bevittnats av flera personer.

– Man kan säga att en tillrättavisning är en form av skriftlig varning. Det är den lägsta graden av straff. En markering att det inte är okej, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i ridsportens disciplinnämnd.

Hon berättar att nämnden inte tar ställning till domarens eventuella olämplighet. Det är upp till tävlingssektionen att göra den bedömningen och se om domaren brister i eventuell utbildning.
– Vi har lämnat ärendet vidare till tävlingssektionen, säger Tholse Rogmark.

Spelrum

Hon drar parallellen med en hockeymatch. Domare har lite mer spelrum att ryta ifrån mot en idrottsutövare som begår fel än vad utövaren kan göra mot domaren. Det är också lite högre i tak under pågående drabbning. Men det ger inte domare ett fripass att bete sig illa, menar nämndens ordförande.
– Du har en viss höjd som domare, men även en domare ska bete sig korrekt. Det kan hetta till under spelets gång och du kan bli ganska barsk som domare. Men en prisutdelning eller framhoppning ska inte vara så adrenalinhöjande att det leder till konflikter, säger Tholse Rogmark och fortsätter:
– Vi ansåg att detta ligger inom kränkande begrepp och det får man såklart inte göra som domare. Allt språk som är kränkande och icke professionellt är inte okej.

Ovanligt

Cecilia Tholse Rogmark berättar att det är ytterst ovanligt med anmälningar riktade mot domare.
– Vi har haft något fall med domare som betett sig illa mot domare – men inte under tiden de varit i dömande position. Då kan vi ge hårdare straff. Men såna här fall kan vi bara lämna över till tävlingssektionen. De får se vad som hänt och inte hänt i det aktuella fallet. Vi i disciplinnämnden avgör inte domares lämplighet.
Cecilia Tholse Rogmark hänvisar också tillbaka till ridsportens ledord som handlar om att respektera varandra, ta ansvar och se till att djuren mår bra. Särskilt med hänvisning till att disciplinnämnden på senare tid fått ta ställning till andra fall som just handlat om olämpligt uppförande.
– Kort sagt. Var snälla mot varandra, säger hon.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.