Isabell Werth med weihegold OLD hemma i Rheinbergen i våras, Sönke Rothenberger med Cosmo på VM i Tryon, Werth och Wiehegold i Aachen. Foto: Kim C Lundin.

Drömduell i Saab Top 10

De möttes aldrig på VM, Werth startade där sitt sto Bella Rose. Nu kommer duellen hela dressyrvärlden velat se till Stockholm. Kronprinsen mot dressyrdrottningen på tidigare världsettan.

VM-guldmedaljören Isabell Werth är tillsammans med sin regerande välrsdcupmästare Weihegold OLD klar för Saab Top 10 Dressage under Sweden International Horse Show i Friends Arena.
Werth tävlar mot sin tyske landslagskollega Sönke Rothenberger, som rider Cosmo. Senast de möttes var i tyska mästerskapen i Balve i juni. Då hade Weihegold knappt varit igång i träning igen efter sin årliga embryotransferskörd och var inte i suverän form. I november blir det en helt annan sak.

Isabell Werth har tidigare hyllat initiativet med Saab topp-10 och i år meddelar hon fortsatt deltagande via arrangörens pressmeddelande.
– Saab Top 10 är allt det som vi ryttare pratat och drömt om i flera år. En tävling som visar världsdressyr för åskådarna på ett underhållande sätt utan att kompromissa med den sportsliga kvalitén, säger Isabell Werth.

Under Saab Top 10-finalen, söndagen den 2 december, möts de två världsstjärnorna i küren. De utmanas bland annat av de svenska ryttarna Patrik Kittel och Therese Nilshagen.
– Isabell är ryttaren som alla strävar efter att slå. Hon har en tävlingsinstinkt som få och kommer inte ge bort några vinster gratis, det är ett som är säkert, säger Patrik Kittel, ansvarig för inbjudningarna till den exklusiva tävlingen.

Isabell Werth är en legendar inom dressyren och har inte mindre än tre hästar med i toppen på världsrankingen. Med Weihegold är hon världstvåa och en av fem ryttare i världen som ridit på över 90 procent i Grand Prix kür (Sönke Rothenberger med Cosmo är en av de andra). Isabell var också den första att vinna Top 10-titeln förra året. Och hon gillar publiken i Friends Arena:
– Det är något speciellt med publiken i Stockholm. De vet exakt när de kan klappa och inte, det gav oss en fantastisk skjuts förra året, säger hon.

Dressyren under Sweden International Horse Show
Fredag förmiddag – Nationella eliten kommenterad av Patrik Kittel och Saab Top 10-ryttare
Lördag förmiddag – Saab Top 10 Dressage, Grand Prix
Söndag förmiddag – Saab Top 10 Dressage, Grand Prix kür

Sweden International Horse Show 29 november – 2 december 2018, http://www.swedenhorseshow.

Tidigare artiklar om SIHS
Nya toppnamn klara för Saab top 10
Dressyrens tippade tronarvinge kommer till SIHS

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.