Ella Lostria - enda svensk på EM i Ungern denna vecka!

Ella – enda svenska deltagaren i dressyr-EM i Ungern

Ella Lostria tog igår en historisk fjärdeplats tillsammans med det franska laget i juniorernas dressyr-EM i Ungern. Idag tävlar hon individuellt och vi fick en pratstund med Ella och hennes svenska mamma Sara Magnusson-Lostria.

16-åriga Ella Lostria är både fransk och svensk medborgare och rider i Frankrikes juniorlandslag i dressyr. Till skillnad från alla svenska ryttare som fick stanna hemma när man detta coronaår valde att inte skicka svenska lag till EM, så får Ella vara med och tävla.

Igår blev det en historisk fjärdeplats med det franska juniorlaget, det bästa resultatet någonsin för de franska juniorerna.

– Det känns jättebra, jag är jätteglad, säger Ella. Det var första gången som Frankrike kom så högt. Men man kan alltid göra bättre. Alla i laget gjorde inte så mycket som vi kunde.

Mamma svensk Grand Prixryttare

Ellas mamma Sara Magnusson-Lostria är själv Grand Prixryttare och dressyrtränare. Ungefär sex gånger per år håller hon träningar hemma i Sverige, men familjen bor och har sin ridanläggning i Frankrike.

Hon tycker att tjejerna i laget har kämpat bra, det har varit mycket strapatser och ganska tufft för dem.

– Det var en lång resa, berättar Sara, vi fick resa i tre dagar för att ta oss hit. Det är mycket för hästarna och ryttarna och 35 graders värme här.

Men Sara var mycket nöjd med lagets resultat.

– Ella hade ett par småmissar, men de har aldrig varit ute och tävlat internationellt förut. Och det är historiskt att det franska laget kom fyra. De var inte alls långt från medalj och jag tror nog egentligen att alla i laget hade haft kapacitet för att ta lite mer poäng, de gjorde lite mindre än de kunde.

– När det är lag är det viktigare att rida på säkerhet, säger Ella. Nu när det blir den individuella klassen kan jag satsa lite mer, våga lite mer. Men jag ska försöka att inte göra några fel, vi ska göra det bästa vi kan.

I lagtävlingen landade Ella och Bon Romantic på 68 procent blankt. Ella berättar att hon hade en miss i galoppdelen och lite problem med samlade skritten, men att hon fick fina poäng på traven och galoppen – förutom missen. Bon Romantic är egentligen hennes mammas häst, men han är ganska orutinerad och bara åtta år gammal.

– Han var nog den yngsta, annars var det mest läromästare i startfältet, säger Sara. Jag blev femma i 7-årschampionatet med honom, men han har aldrig varit ute internationellt.

Inget att förlora

Fram tills nu har Ella tävlat sitt eget sto Crymlyn, som hon även ridit junior-EM på 2018.

– Henne kommer jag nu att tävla i Young Riderklasserna, säger Ella. I juniorklasserna får jag nu tävla mammas häst som har mer kvalitet i gångarterna. Sedan har jag också andra hästar som jag rider.

– Jag tränar för mamma men också för vår landslagstränare, en gång i månaden.

Ellas planer framåt är att rida franska mästerskapen och sikta på EM nästa år igen. Men nu är det den individuella tävlingen som gäller.

– Det är de 18 bästa som kvalar till küren så chansen finns där. Då måste man upp mot 70, säger Sara.

Hon vet att Ella och Bon Romantic har kapacitet för det.

– Nu finns det ingenting att förlora, säger Ella.

 

Ella Lostria och Bon Romantic.
Det franska juniorlaget.
Det segrande tyska laget med Allegra Schmitz-Morkramer, Anna Middelberg, Jana Lang och Valentina Pistner.
Foto FEI/Lukasz Kowalski

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.