Therese Nilshagen och Dante Weltino körde fullt pass, Charlotte Dujardin och Erlentanz skrittade på öppen träning och jobbade på värmningsbanorna. Dorothe Schenider körde någon mellanvariant med Showtime, mest skritt och lite test av gas och broms.

Giganternas kamp väntar i Aachen

CHIO Aachen har ett starkt startfält i sina två tourer. Det blir tyska EM-laget mot Charlotte Dujardin och starka danska och svenska trupper. Under öppen träning bjöds det på blandad kompott.

De två stora tourerna på CHIO Aachen går i CDI4* och CDIO5 där det rids en egen variant på Nations Cup. Upplägget med att alla rider Grand Prix och Specialen är utformat så eftersom Aachen traditionellt sett är laguttagning inför mästerskap för tyska dressyrlandslaget. I CDI4-touren går ryttarnas andra hästar och ekipage som knackar på landslagsdörren. Om de tyska landslagsledarna följer sina traditioner så kommer EM-laget i Rotterdam att bestå av Isabell Werth/ Bella Rose, Dorothe Schneider / Showtime, Helen Langehanenberg / Damsey FRH och Jessica von Bredow-Werndl på TSF Dalera BB. I CDI4 rider bland annat Sönke Rothenberger med Cosmo och Ingrid Klimke med Franziskus samt Werth rider Emilio.

Helgens tävlingar ska ge svaret på om detta är rätt manskap. Danmark ställer upp något som kan likna ett tänkt landslag och Sveriges Bo Jenå ska på måndag 22 juli ha bestämt sig för vilken besättning han ska ha.

Bo Jenå med Therese Nilshagen och Antonia Ramel Foto: Kim C Lundin

Med i leken i Aachen är för första gången sedan EM 2015 brittiska dressyrstjärnan Charlotte Dujardin med Erlentanz (Trak f -07 e Latimer-Benz) som i vanliga fall ägs och rids av Sonnar Murray Brown. Han är skadad och Dujardin har gjort sex starter med valacken och kraftigt förbättrat resultaten, senast över 84  procent i kür under juni. Det brittiska laget har ett starkt kort till i unga Charlotte (Lottie) Fry som rider för Van Olst Stables i Holland. Hon startar i nationstävlingen med Dark Legend, i CDI4 med godkände hingsten Everdale och i lilla rundan med vinnaren från unghäst-VM Glamourdale. Lottie Fry är 23 år i år, regerande Europachampion för U25, hör intervjun med henne här från UVM 2018.

Svenska laget såg idag på träning verkligt fina ut alla fyra: Michelle Hagman Hassink / Chagall H (CDIO5), Rose Mathisen / Zuidenwind 1187, Therese Nilshagen / Dante Weltino OLD  och Antonia Ramel / Brother de Jeu. Laget tränade med egen tränare eller förbundstränare Lussan Nathorst.

Charlotte Dujardin / Erlentanz

Charlotte och Erlentanz Foto: Kim C Lundin
Charlotte och Erlentanz Foto: Kim C Lundin

Delar av tyska ”landslaget”

Isabell Werth och Bella Rose skrittade, övade halvhalter, halva steg och bakdelsvändningar. Säkert nyttigt men föga bildmässigt.

Dorothee Schneider och Showtime FRH
Jessica von Bredow- Werndl med TSF Dalera BB Foto: Kim C Lundin

Svenska hjältar som ska ta Nations Cup-poäng

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 Foto: Kim C Lundin
Therese med Dante Weltino OLD Foto: Kim C Lundin
Michelle med Chagall Foto: Kim C Lundin
Antonia med Brother de Jeu Foto: Kim C Lundin
Titta så snyggt mönster på Brother de Jeur!

Deltagare i dressyren

CHIO Aachen webbsida

Start- och resultatlistor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.