Isabell Werth och Weihegold OLD Foto: Fredrik Jonsving

Hattdebatten: Världsettan gör ett sista försök – lämnar in vädjan till FEI

Världsettan Isabell Werth gjorde i fredags ett sista försök att upphäva den planerade hjälmregeln i dressyren och lämnade in en vädjan till FEI att få behålla hatten i toppsporten.

Beslutet om hjälmkrav även i de största internationella tävlingarna togs redan i våras och kommer att träda i kraft 1 januari 2021.

– Kanske blir nästa steg att kräva att vi ska använda skyddsväst, säger Isabell Werth. Det är så löjligt.

I fredags lämnade dubbla världsettan, den av mästerskapsmedaljer dignande Isabell Werth in en vädjan till FEI om att inte ta bort seniorernas rätt att välja hatt vid tävling i de största dressyreventen. Det handlar om en generell regel om hjälm vid alla ridsporttävlingar, som dressyren har varit undantagen från under 2020.

Tidigare har hon tillsammans med 150 andra toppryttare, genom International Dressage Riders’ Club, skrivit på ett upprop till FEI om att stoppa regeln vid sitt kommande möte i generalförsamlingen nu i dagarna, 13-23 november. FEI har dock meddelat att uppropet lämnats in för sent för att påverka några beslut.

Nättidningen dressage-news.com spekulerar i om frågan ändå skulle kunna öppnas på nytt genom att Svenska ridsportförbundet har gjort en regeländring om att hjälm alltid ska vara fastsatt (”Vid all ridning inom hela tävlingsområdet ska godkänd hjälm med hakbandet i funktion alltid bäras.”). FEI vill dock inte öppna debatten igen.

 

” Överraskande i en tid när vi försöker göra dressyren mer mainstream och slåss mot ålderdomliga FEI-regler ”

Isabell Werth säger också att hon är förvånad över att ryttare som amerikanska Laura Graves stödjer regeln, trots att hon kommer från ett land ”med århundraden av demokrati och frihet att välja”.

Laura Graves – Verdades. Foto: Fredrik Jonsving

Laura Graves, som var världsetta i dressyr med Verdades, har skrivit:
” Jag finner det här överraskande i en tid när vi försöker göra dressyren mer mainstream och slåss mot ålderdomliga FEI-regler.  Så kommer här ett upprop som i mitt tycke bara är enfaldigt. Jag håller med om att varje ryttare ska få välja vad den har på huvudet, men hemma. Vid tävling ska det inte vara ett alternativ. Varför vänta på en allvarlig olycka? Jag är ödmjuk över att anse mig själv vara en förebild i den här sporten. Jag bär och kommer ALLTID att bära hjälm. ”

När hon med det amerikanska laget tog silver i VM 2018 bar alla fyra ryttare hjälm. Lagkamraterna Allison Brock och Kasey Perry-Glass har dock skrivit på uppropet, men inte Steffen Peters.

 

” Jag älskar min hatt, den är klassisk för dressyren ”

Patrik Kittel hör till de ryttare som håller med Isabell.

Patrick Kittel - Delaunay OLD
Patrick Kittel – Delaunay OLD alias ”Dude” i Amsterdam Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

– Jag är för säkerhet, men jag är också för den fria möjligheten att välja själv. Hittills har inte någon skadat sig på en tävlingsbana inom den högre dressyren. Jag älskar min hatt, den är klassisk för dressyren. Jag är självklart också för att bära hjälm i all träning och vid prisceremonier.

– Men nu, vid 44 års ålder, tycker jag att jag kan få välja… att rida med min hatt i programmet.

 

” Själviskt och oansvarigt ”

Australiensiska Grand Prixryttaren Simone Pearce är mycket kritisk till uppropet och har fått med sig en stor grupp av framförallt yngre Grand Prixryttare i sociala medier under hashtaggen #safetyandstyle.

– Jag tycker det är själviskt och oansvarigt att i det offentliga uppmuntra yngre ryttare att rida utan hjälm i någon som helst situation. Vi som professionella har en plikt att vara positiva förebilder.

Många hävdar att det aldrig sker olyckor med toppskiktets dressyrhästar på tävling, men Simone Pearce hade förra året en ridolycka på en uppvisning med en 14-årig Grand Prixhäst.

– Jag vågar inte föreställa mig vad som skulle hänt om jag inte haft hjälm.

– Ridsporten på alla nivåer innebär så mycket risker och jag förstår inte varför vissa människor tycker att man kan riskera säkerheten för att ”se bra ut”.

– Det är dags att den yngre generationen ryttare kliver fram och visar vad som är ”coolt” och framförallt säkert i modern dressyr, säger Simone Pearce.

 

” Tidigare varm förespråkare av hjälm ”

Men kanske är det så att ”money talks” även om det också finns övertygelse bakom ställningstagandena. Bland de ryttare som inte skrivit på uppropet tillsammans med de 151 toppryttarna är Laura Graves sponsrad av Samshield och Charlotte Dujardin sponsrad av Charles Owen. Cathrine Dufour, som också är sponsrad av Samshield har dock skrivit på. Isabell Werth var tidigare, när hon sponsrades av Uvex, en varm förespråkare av hjälm, som hon då också bar på tävling.

Men nu tar alltså Isabell strid för hatten.

– Kanske blir nästa steg att kräva att vi ska använda skyddsväst, säger Isabell Werth. Det är så löjligt.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.