Härliga 2M2 Foxtrot och skickliga piloten Anna Svanberg Foto: Kim C Lundin

”Hon är en diva och helt underbar”

Lika säker i kval som final – 2M2 Foxtrot är stoet som har allt på det rätta stället enligt både domare, tränare och ryttaren Anna Svanberg.

4-åriga dressyrhästar final

De 4-åriga hästarna rids i avdelning, två och två eller tre i grupp. De bedöms på samma sätt, två tränare dömer tillsammans och två domare. De ger varsin poängbukett enligt klassisk fempunktsbedömning. Efter ritterna kommenterar ömsom tränare ömsom domare de hästar som visats. Konceptet är informativt och emellanåt överraskande, tränare och domare ser inte alltid samma sak – de tycker olika.

Årets tränare var ingen mindre än Daniel Bachmann Andersen och Emelie Brolin. I domarkuren huserade Anne Gribbons och Lars Andersson.

Rangordningen efter dagens visning i gassande sol skiljde sig inte våldsamt åt. Kylian riden av Olivia Åman avancerade och Skalkagårdens vackra uppfödning Florié riden av Camilla Hulth åkte lite neråt i slutresultatet.

Johan Svensson lotsade Kai von Wittenstein P till fina omdömen där speciellt galoppen fick härliga superlativ.

Kai von Wittenstein P och Johan Svensson Foto: Kim C Lundin

Tränaromdömet för Vivaldon var bra även om de tyckte den godkände hingsten verkade lite trött för dagen. Mentalt avslappnad var han, inget skrik eller stök utan bara fokus på sitt jobb, härligt visad av Pernilla André Hokfeldt.

”Det kliar”, tyckte Vivaldon efter avslutat värv, helt obrydd och tillfreds. Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Sist ut var Anna Svanberg med det mycket vackra stoet 2M2 Foxtrot (Hann e Fürst Bischof-Samba Hit, uppf Kathrin Strathusen, äg 2M2 Horses, Camilla Törsell). De hade inte mattats sedan kvalet och när Anna bad om galoppökning så längde stoet ut i en makalös galopp.

Anna Svanberg med 2M2 Foxtrot Foto: Kim C Lundin

När Anna Svanberg berättar om sin 4-årchampion är det tydligt att det är en helt speciell dam.
– Hon är helt olik alla andra hästar jag ridit. Den här damen är totalt egotrippad, en riktig diva på ett otroligt positivt sätt. Hon har bara ögon för sig själv och bryr sig inte mycket om resten av vad som händer runt om.
– Samtidigt är det nerv i henne, hon har den där fantastiska av-och-på knappen, från total avspänning till fullt ut på alla cylindrar. Samtidigt finns det så många fler växlar i henne, jag har kanske inte ens ridit på 50 procent än.
– Hon är så mjuk och lealös i kroppen att vi får jobba på att få upp stadga, hon är inte styv någonstans, helt unik.
Samarbetet med 2M2 Horses har varit givande, bland annat visade de upp Foxtrot på Bundeschampionatet i Tyskland med fint resultat.
– Dessutom, Foxtrot är till hälften min och det är kanske det bästa av allt, sa Anna som förlorat fina hästar mer än en gång.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

 

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Anna Svanberg: ”Det var tufft men nu är det bakom mig”

Där satt den! Anna Svanberg och 2M2 Foxtrot kvalvinnare

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.