Isabell Werth

Isabell Werth, 51 år idag – vi firar med en skön repris

Idag fyller dressyrdrottningen Isabell Werth 51 år. Vi firar med att publicera en äldre intervju som fanns att läsa i tidningen Kentaur för några år sedan – men som innehåller mååånga intressanta guldkorn från Die Queen.

Guldmedaljören från otaliga OS, VM och EM, dressyrens Superwoman, alltid på topp och med så många olika typer av hästar. Vi mötte Isabell Werth under hennes korta Sverigebesök.

– Min passion är att bygga upp hästar. Framgång är att få en häst att utvecklas maximalt utifrån sina förutsättningar. Framgång kan vara att vinna mästerskap och internationella Grand Prixtitlar, men det kan också vara att få fram en bra juniorhäst.

Isabell Werth ger sällan någon clinic, på sin höjd en eller två per år. Förra året gjorde hon inte en enda. Så detta att få se henne en heldag i Stockholm är verkligen något unikt. Dessutom hinner vi få en egen pratstund och hon har både satt av särskild tid för att möta några ur publiken och för en frågestund med pressen.
Men sedan blir det svårare och svårare att hinna med allting innan planet lyfter tillbaka till Tyskland. Isabell Werth visar sig nämligen vara en energisk, entusiastisk och framförallt mycket envis instruktör. Hon drar över tiden med flera av ekipagen och skojar om att hon inte hör vad ”tidspolisen”, dagens konferencier Sara Silfverberg säger. Mot slutet av dagen möter hon påminnelserna om tiden med ett ”Now I will ignore you”
– Jag hatar clinics, man måste sluta mitt i allt.

Fast nog gäller det att Isabell håller tiden och hinner hem punktligt från sina utflykter. Hemma finns det, förutom sexårige sonen (som hon redan längtar efter), ett stall med 45 hästar som arbetas under sadel och ytterligare 50 som inte börjat ridas ännu – eller är pensionärer, som Satchmo. Och hela tiden kommer det in nytt.
– Jag blev föreslagen att titta på ett sto som skulle vara intressant och åkte förbi och tittade på den när jag var på väg till en annan show. När hon stod i stallgången såg hon ut som en liten baby med långa ben men hon rörde sig superfint, visade en otrolig elasticitet och ridbarhet. Jag såg direkt att hon hade något speciellt, något annorlunda. Vissa hästar har något outstanding, som är mer än bara fina rörelser. En elektricitet, Det var samma sak med Bella Rose. (stoet som Isabell skulle ha startat i EM, men som varit skadat)
– Hästarna har förbättrats oerhört mycket under de senaste 20–30 åren. De har en naturligt lätthet idag. Det finns så oerhört många fler hästar i toppen nu och så många fler tävlingar. Bredden har också förbättrats enormt, det finns en stark grund för hela ridsporten.
Vad säger hon då om Sverige. När hon nu är här så hoppas alla förstås att ska säga något positivt om den svenska ridsporten. Men hon gör genast klart att hon inte är här för att shoppa…
– Jag är inte jätteförtjust i svenska hästar, men här finns bra hästfolk. Det märks att ridning är en stor sport här. I Tyskland är ridningen nummer sju eller åtta, men här är den andra största sport. Men det finns en stor business runt ridsporten, den har stor betydelse. Det finns en stor marknad för hästar.
–  Man letar hela tiden efter de här speciella hästarna, men för att vara på topp i det långa loppet måste man också kunna bygga upp svagare hästar.
– Många skrattade åt Don Johnson när han var ung. Jag har fått bygga om och forma hans kropp. Ibland tar det lång tid.
– Det finns fantastiskt många bra hästar i Tyskland och i världen, men de bästa är verkligen dyra. Man måste vara på rätt plats vid rätt tid. Många letar efter de här stjärnorna och priserna blir därefter.
Isabell avslöjar att hon inte brukar provrida själv – då går priset upp direkt. Men hon litar på sin känsla och tycker att hon väldigt snabbt kan se om det är en häst som ger henne ”inspiration och gåshud”.

 

”Open his neck and open his mind”

När Isabell Werth kom till Sverige för en clinic med Equestrian Academy var det fullt på läktarna och några av Sveriges mest intressanta dressyrekipage hade rest långt för att vara med.
Isabells råd till de svenska ryttarna var framförallt att förbättra sina händer och att få mer sug i bettet och släppa fram hästarnas hals, men alla fick individuell coachning från en hundraprocentigt engagerad Isabell. Hon var med ryttarna i varje steg – ”inner skänkel till ytter tygel, tock tock, tock, halvhalt, lätta, klappa!” – det var nästan som om hon red själv…!
Mycket lät bekant för både ridskoleelever och elitryttare. Och Isabell ville verkligen betona grunden, vikten av att verkligen gjuta, grundmura den. Hon förespråkade tålamod, att kunna jobba med en övning mycket länge för att få resultat. Och att hålla ut över lång tid. Jennie fick rådet att räkna men kanske tio månaders arbete för att verkligen komma åt problemen med ”Blomman”.
Hon återkom flera gånger till att hon ville ha hästarna i en mer öppen form med en jämn kontakt i handen. Inte minst gällde det Jennie Larsson som själv bett om att få jobba med Zircoon Spring Flowers problem – han blir vek i nacken och släpper stödet, samtidigt som han är en oerhört kraftfull häst. Isabell gav allt tillsammans med Jennie och vägrade att släppa in nästa ryttare innan de gjort framsteg.
”Open his neck and open his mind” blir rådet till Jennie och flera av de andra ryttarna.

 

Publiken firade Isabell Werth förra året på hennes födelsedag under CHIO Aachen. Bella Rose tar firandet med ro, jodå, de vann klassen.

Happy Birthday to: Die Königin and Bella Rose {Isabell Werth}

Publicerat av Kim C Lundin Söndag 21 juli 2019

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.