Isabell Werth med Superb hemma i stallet 2018 respektive när stoet var 4 år 2016 Foto: Kim C.nu by Ateni AB

Isabell Werths framtidshopp segrade i Grand Prix debuten

Sedan 2016 har Isabell Werth pekat ut ett svart sto som sin framtidshäst: ”Super B” är min nästa stjärna. Sex år senare vinner de sin nationella Grand Prix-debut.

Isabell Werth tillhör inte de ryttare som tävlar sina unga hästar särskilt mycket. En del talanger har hon ridit i lilla rundan, andra har någon av hennes beridare tagit i unghästklasser. Werth behöver inte någon annans bekräftelse på att hon är på rätt väg eller tävling för att miljöträna hästen. Istället har Rheinberg-stallets blivande stjärnor ofta varit en väl förborgad hemlighet.

Global Dressage Forum

Stoet Superb alias Super B efter Surprice – Donautanz är född 2012, uppfödd av Marion Zabel, och ägs av Madeleine Winter-Schulze. Första gången Isabell Werth visade upp henne var under Global Dressage Forum 2016 på Hof Kasselmann i Hagen där Isabell Werth och Monica Theodorescu hade en demonstration om unghästutbildning och träning.

Stoet köptes som 3-åring på Verdenauktionen och när hon visades upp på GDF var hon precis 4 år och hade varit i Isabells träning under ett år.
– Jag var omedelbart helt begeistrad i hennes elasticitet och hennes karisma från första stund jag såg henne, berättade Isabell Werth då inför ett fullt auditorium.
Demonstrationen var stoets första kontakt med publik och ridning i ett annat ridhus än på Isabells hemmaplan.
– En av hennes bästa egenskaper är att hon alltid behåller sin takt i alla gångarter, som helt ung ville hon gärna för mycket så vi har fått lägga vikt på att ta det långsamt och korrekt, förklarade Isabell Werth till auditoriet.

Stoet Superb breeder Marion Zabel, Global Dressage Forum, Hagen, Isabell Werth, owner Madeleine Winter-Schulze, Superb aka Super B by Surprice – Donautanz born 2012 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Noggrann långsam utbildning

I juni 2018 besökte undertecknad Isabell Werth i hennes hem utanför Rheinberg där hon har sin ridanläggning byggt på den gård som hennes föräldrar haft sedan Isabell Werth var liten. I tävlingsstallet fanns alla stjärnorna från Don Johnson, Emilio, Quantaz, Weihegold och Bella Rose. I de stalllängor där hästarna under utbildning fanns gick Isabell fram till sin favorit ”Super B” och de var omedelbart upptagna av varandra. Super B var då 6 år, och hade inte startat i Bundeschampionatet eller liknande sedan hon var 3 år då placerade hon sig på sjätte plats. På frågan om när det skulle bli aktuellt att tävla henne så svarade Isabell bara: ”När hon är klar!” utan närmare tidsangivelse.
Det är inte så att inga unga hästar från Werths stall tävlar, samma vecka deltog en av hästarna från hennes samarbete med avelsförbundet DSP – hingsten DSP Be My Hero i uttagningen till unghäst-VM med Werths beridare Lisa Wernitznig. Hingsten Belantis var del av samarbetet med avelsförbundet. Men Isabell Werths tänkta framtidsstjärnor tävlas inte förrän de är riktigt redo och bra.

Superbe aka Super B by Surprice – Donautanz born 2012,breeder Marion Zabel,owner Madeleine Winter-Schulze, At home with Isabell, 2018, Photo: KimC.nu by Ateni AB

Dags för tävling

I juli 2020 gjorde Superb debut i lilla rundan under tävlingarna i Aschleiten i Österike, sannolikt hindrade Covid-19-pandemin dem från att debutera tidigare. Under 2021 satsade de aktivt mot Louis d’Or-finalen och vann en kort Grand PRix i maj i München-Riem meetinget. Sedan dess har de inte synts till men nu verkar Isabell Werth och Superb vara på väg uppåt på allvar, redo att så småningom utmana de som tagit Werths plats på toppen.

I dagens Grand Prix klass på Ankumer Dressurclab i Hagen blev det debut i Grand Prix, en nationell klass med internationella ekipage, dömt av tre domare. Isabell Werth och Superb slutade på 79,553 procent och lämnade närmaste konkurrent fyra procent bakom sig. I samma klass startade Therese Nilshagen med For Romance OLD som fick 69,7 % och var utanför placering.

Resultat i klassen

Poänprotokoll för Superb

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.