Juan Matute Guimon

Juan Matute Guimon kan prata igen – tillbaka efter hjärnblödningen

Den 5 maj kollapsade han med en hjärnblödning och sedan dess har han legat nedsövd och genomgått en stor operation i hjärnan. Nu har han för första gången pratat igen efter hjärnblödningen.

På söndagen började Juan Matute Guimon prata igen – på både spanska och engelska! Han facetimade också med sin syster Paula som befinner sig i Wellington, Florida.

Det var den 5 maj som Juan kollapsade efter ett ridpass och flögs med helikopter till sjukhus. Där konstaterades att han fått en hjärnblödning. Efter en omfattande operation på ett specialistsjukhus har han länge legat nedsövd.

Hans föräldrar Juan och Maria har hela tiden funnits vid hans sida i Madrid, där han är inlagd på sjukhus.

– Det är otroligt, det stora kliv som Juan har tagit idag, säger hans pappa Juan Matute Azpitarte till dressage-news.com.

– Han började prata och le. Maria frågade några saker på engelska och frågade om han kom ihåg engelskan. ”Of course”, sa han då med låg röst.

Eftersom han legat nedsövd så länge har han förlorat nästan all sin muskelmassa och kommer att behöva mycket hjälp för att komma tillbaka i form. Nu väntar man på att han ska få flytta från intensivvårdsavdelningen där han vårdats. På grund av Covid-19-pandemin håller sjukhuset på att genomgå stora renoveringar – Spanien har ju varit mycket hårt drabbat.

– Efter den här mycket hårda tiden för människorna i Madrid med så många dödsfall av Covid-viruset är det otroligt hur hårt de har kämpat för Juan i hans kritiska tillstånd, säger pappan till dressage-news.com.

– Nu känner alla att de får en belöning när Juan ler mot dem.

Juan har de senaste två åren varit i Madrid för att träna och utvecklas i den europeiska dressyrvärlden.
Han är med 14-årige Quantico Spaniens näst högst rankade dressyrryttare och de red i det spanska laget i VM i Tryon där de också kvalade till OS. Med 17-årige Don Diego är Juan trea på rankingen. Vid küren i världscuptävlingarna i Doha i vintras nådde han en av sina största framgångar då han kunde kliva upp bredvid segrande Patrik Kittel på pallen och ta emot tredjepriset.

Efter att ha facetimat med Juan skrev systern Paula på Instagram:

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.