Kyra Kyrklund

Kyra Kyrklund får nytt uppdrag som landslagstränare

Igår meddelade portugisiska ridsportförbundet att Kyra Kyrklund blir tränare för Portugals dressyrlandslag.

Igår presenterade Portugals ridsportförbund sitt nya program för dressyren och tre nya landslagstränare. Det var historiskt när landet 2019 kvalificerade sig till OS vid EM i Rotterdam och det blev startskottet för en ny satsning på dressyren i landet.

Nu har man utsett en teknisk ledning för det portugisiska dressyrlandslaget, en landslagsläkare och veterinär. Dessutom presenterade man nu tre landslagstränare.

Kyra Kyrklund blir tränare för Portugals seniorer. Hon har tränat den portugisiske ryttaren Daniel Pinto i nästan tjugo år och har även varit tränare för det portugisiska landslaget vid VM 2010. Hon började 2018 som tränare för ett lusitanoprogram som startades i samarbete med portugisiska ridsportförbundet, High Performance Lusitano Young Horses Dressage Division.

Vid en videokonferens sa Kyra Kyrklund:
– Jag tycker att portugiserna har en väldigt god laganda. Alla är öppna och ärliga mot varandra. Jag hoppas att jag kan tillföra någonting. Det är förstås fortfarande en fråga om OS blir av eller ej, men kortsiktigt är det ett viktigt mål. Jag hoppas kunna bredda hela basen av internationella Grand Prixhästar och -ryttare i Portugal.

– Jag vill ge nya ryttare en ärlig chans att bli bättre och bättre och komma in i laget. Det är viktigt. Jag vet att ekonomin i Portugal inte är så god, men på något sätt måste vi inspirera ryttarna att försöka behålla sina hästar och få möjlighet att tävla internationellt. Jag tycker att ni har fina hästar och fina ryttare. Portugiserna har redan visat de senaste åren att de stormar fram i dressyrvärlden, sa hon vidare.

Den franska internationella dressyrdomaren Raphael Saleh blir tränare för Young Riders och U25. Den portugisiske internationelle Grand Prixryttaren Filipe Canelas Pinto blir landslagsledare för children, pony och juniorer. Luis Faisca blir ansvarig för landslagsuttagning på alla nivåer.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.