Kyra Kyrklund: ”Vi borde alla se oss som Grand Prixryttare”

NYSTART Vi borde alla se oss som Grand Prix-ryttare och det var inte bättre förr. Vi har pratat ridning och mental ­träning med världens första professor i ridkonst och besökt henne hemma på gården i England. Läs våra stora favorit i repris med kloka, kloka professor Kyrklund!

– Man kan säga att ridning handlar om vad som händer mellan benen.

Kyra Kyrklund håller clinic inför nästan fullsatta läktare på Globen i Stockholm. Vi är alltså tusentals som har köpt biljett för att få titta på när andra får ridlektioner av Kyra. Fast nu är det inte riktigt sant – ryttarna är bland andra OS-satsande Kristian von Krusenstierna och Kyra är en sann estradör och pedagog och talar till både Kristian och publiken med humor och entusiasm. Jag antecknar ivrigt.

— Ryttare sitter alldeles för ofta och klämmer med benen. Då blir det som att klämma på mitten av en kaviartub så allt far ut i båda ändar. Istället ska man bara kittla hästen under magen med sporren så att den bär sig. Vi vill att hästen ska bli tjockare på mitten!

En talande bild för oss som lärde oss rida på sjuttio­talet och fick oss itutat att hålla fast telefonkataloger mellan knäna för att träna ”det viktiga knäslutet”. På en genomsnittlig ridlektion för vuxna idag får istället ridläraren tjata på eleverna att sluta klämma sig fast med knäna. Inte sällan tar de just Kyra ­Kyrklund till hjälp.

En annan grund som nöttes in i oss var att man aldrig kunde få nog djup sits och jag minns hur jag tryckte min beniga bak så hårt ner i de knöliga manskapssadlarna jag bara kunde. Idag använder min ridlärare Kyra Kyrklunds bildspråk och ber mig att tänka att jag ”sitter på en badboll som jag inte får trycka ner så att den slutar studsa” och jag försöker hindra min numera betydligt tyngre ända från att äta sig alltför djupt ner i den bekväma dressyrsadeln.

Kyra berättar på clinicen i Globen om hur hon ibland får ompröva gamla sanningar som hon har lärt sig – och lärt ut. Till exempel om hur viktigt det är att ha stöd på yttertygeln. ”Man kan inte ha ett starkt stöd på yttertygeln om hästen ska kunna vara följsam inåt i exempelvis en piruett.”

Men, förklarar hon senare när vi ses, det handlar också om hur man tolkar orden.
– Jag vill säga att man ska ha kontakt. Och kontakt kan vara det här, säger hon och snuddar vid min axel.
– Men det kan också vara det här!
Jag får en knuff så att jag nästan trillar av stolen.

LÄS HELA DEN LÅNGA INTERVJUN HÄR > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.