Benjamin Werndl och Famoso OLD är på plats i helgen för att plocka poäng liksom Denise Nekeman med Boston STH Foto: Arrangören / Stefan Lafrentz

Laddat för världscupdressyr – tre svenskar i startfältet

Dressyrens världscup går in på sin näst sista deltävling under VR Classics Neumünster – inför tomma läktare och utan publik.

Det är en klassisk stortävling som i normala fall innehåller både ett stort hoppmeeting och ett riktigt getingbo för dressyrryttarna. I anrika Holstenhalle där avelsförbundet i regionen håller sina premieringar och hingstvisningar brukar läktarna vara packade, det är en region med starka traditioner kring hästsport och avel. i år innebär de nationella tyska Covid-19-restriktionerna att tävlingen inte kan genomföras med publik och inte med så många hästar med entourage som ett hoppmeeting för med sig. Efter några dagar kom beskedet att dressyrtävlingen räddas med ett världscupkval, en nationell Grand Prix-klass och en CDI1* med Prix St Georg och Intermediaire I.

Skälet är enkelt, Tyskland står i år värd för världscupfinalen som går i Leipzig i april och Neumünster har varit del av de tyska stjärnornas tävlingsplan. Flera av dem behöver ett kval till för att nå final. VR Classics har starka sponsorer som ställt upp för att kunna genomföra ett meeting med världscupstandard utan publik. Tävlingen kommer att sändas i sin helhet via Clipmyhorse.tv och FEI.tv, numera ett och samma men med lite olika ingång.

Världscup

Med bara ytterligare ett kval kvar i välrdscupen, ’s-Hertogenbosch i mars, har många av ryttarna målet att plocka poäng samt kvalificera sina hästar. För tyska ryttare kommer gränsen med endast tre ekipage från samma nation alltid i spel, d vs det hjälper inte att ha många poäng och vara inom den gräns som går vidare och du har flera landsmän framför dig i tabellen. Och i år ser tabellen radikalt annorlunda ut än under tidigare säsonger.

Ställning före Neumünster

Utöver de tyska ryttare som syns i tabellens topp så startar regerande världscupmästaren Isabell Werth med någon av tre anmälda hästar, Benjamin Werndl (bror till Jessica) och Lena Waldmann, beridare på Gestüt Bonhomme. För Sverige tävlar Patrik Kittel och Antonia Ramel, båda med bas i Tyskland, och Jacob Nørby Sörensen.

Patrik startar med Blue Hors Zepter, tidigare framgångsrikt tävlad av Daniel Bachmann Andersen, och Antonia gör sin andra start med Curiosity efter världscupdebuten i Lyon i höstas. Jacob och Sheeran gör i Neumünster sin andra och världscupkvalificerande start, med poäng med hem i bagaget så kanske det räcker till.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patrik Kittel (@patrikkittel)

Jessica von Bredow-Werndl gör sin första start med guldhästen TSF Dalera, hon har tidigare 20 poäng från en seger med Ferdinand. Kölistan för start i ’s-Hertogenbosch lär vara riktigt lång.

Deltagarförteckning

Tidsprogram VR Classics

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.