dressyr knoppar nonsens

Lyckad EM-debut för Sveriges första childrenlag

Sverige har för första gången haft ett childrenlag med i EM i dressyr.

– De har representerat Sverige på ett fantastiskt fint sätt, säger Marianne Esseen Söderberg, Chef d´Equipe för laget som slutade sexa.

Tidigare i veckan red också det svenska U25-laget sitt EM, även de tog en sjätteplats.

Det svenska childrenlaget i EM med Mimi Letzén, Tilde Garmark och Juni Skobi Rosén stannade på 215,927 procent och med det var man drygt 30 procent bakom Tyskland som vann en fullkomligt överlägsen seger före Holland.

– De var outstanding som vanligt, säger Marianne Esseen Söderberg.

För Sveriges del stod Tilde Garmark och Juni Skobi Rosén för personliga rekord tillsammans med Atterupgaards Foxtrot och Darthula VH och båda ekipagen är med till söndagens individuella final där de ska rida Mästerskapsprogrammet.

Marianne Esseen Söderberg och hennes lag åkte till mästerskapet med förhoppningar om medalj men med bara tre ryttare till start var chansen till medalj borta.

Ändå fanns mycket positivt att ta med för laget där ryttarna är mellan 12 och 14 år och som alltså representerade det första svenska childrenlaget nånsin på ett dressyr-EM.

– De har otroligt bra nerver och bra support från sina team. De gör verkligen de här helhjärtat. Tekniken är bra och de visar upp programmen fint. Vi jobbar långsiktigt för framtiden och det kommer att bli jättebra framöver, säger Marianne Esseen Söderberg.

Två U25:or vidare individuellt

Även U25-ryttarna har individuell final på söndagen och dit har Jennifer Lindvall och Evelina Söderström kvalificerat sig. Evelina och Cilantro blev bästa svenska ekipage med 70,206 procent och 19:e plats. Jennifer och Midt-West Casino placerade sig strax bakom på 20:e plats med 69,500 procent. Nathalie Wahlunds 67,794 procent räckte till en 25:e plats.

Sveriges U25-lag hade en bronsmedalj att försvara från mästerskapet i Hagen förra året. Men i år ville det inte riktigt gå vägen, även fast årets slutresultat egentligen var bättre än förra årets – 207,5 jämfört med 207,2. I år räckte 207 procent bara till en sjundeplats i lagklassen Intermediaire II, där Sverige också fick ett ekipage uteslutet.

Victoria Karlsson och Cum Laude blev utblåsta under ritten.
– Det känns förstås väldigt tråkigt. Min häst var finare än någonsin på framridningen, men så kom vi in på banan och han blev väldigt spänd. Han var fin fram till travslutorna, då han blev spänd och travade ojämnt två steg och vi blev utblåsta, berättar Victoria.

– Vi sprang upp med honom för vår veterinär på plats och vi kunde inte se något. Men vi ska åka till vår veterinär på måndag och göra en full koll för att säkerställa att allt är bra med honom.

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.