Rose Mathisen med sin nu alldeles egen hingst Zuidenwind 1187. Foto: Kim C Lundin

”Nu är Zuidenwind bara vår”

Rose Mathisens partner i dressyrens landslag är hingsten Zuidenwind 1187. Med allt bättre resultat och en bronsmedalj på EM i Göteborg kom det flera bud på hingsten.

Rose Mathisen och Gränsbo Stuteri har haftZuidenwind 1187 (KWPN f-04 e 00 Seven-Jazz, uppf H. van Helvoirt) sedan han var lite mer än fyra år. Gränsbo Stuteri ägde två tredjedelar och VDL Stud resten. Han kom till Sverige när han just hade vunnit PAVO-cup, det holländska unghästchampionatet, i Nederländerna. Få i Sverige insåg nog vilken merit det var 2009 när han godkändes och visades som hingst för SWB på bruksprovet. Sedan dess har det blivit över 500 avkommor i Sverige. 2017 vann han Folksams Stora hingstpris för avkommornas framgångar i Falsterbo och blev av SWB utsedd till årets Breeders Trophy hingst senare samma år.

Sedan den internationella debuten 2015 har Rose och Zuidenwind stadigt klättrat uppåt i resultatlistan, just nu på 39:e plats på FEI:s rankning över dressyrekipage.

Stuteriet har ägt flera hingstar i samarbete med VDL Stud och planen har varit försäljning. Men det kändes allt svårare att sälja kungen i stallet hemma på Gränsbo utanför Ängelholm. Där bedriver Rose och sambon Per Runesson tillsammans med hans bror Ingemar stuteri- och hästutbildning med många godkända hingstar.
– Det var svårt att tänka på att sälja honom, samtidigt var det åldersmässigt dags om det skulle ske, förklarar Rose.
–Jag fick ont i magen bara av att tänka på att han skulle säljas helt utan kontroll, berättar hon och tog saken i egna händer.
– Jag gick helt enkelt till vår bank hemma och förklarade läget, de lånade ut pengar till mig och nu har jag köpt dem sista tredjedelen av honom. Det känns helt fantastiskt att kunna behålla honom och slippa skiljas åt okontrollerat, han är min ögonsten, en helt underbar hingst, berättar Rose.

Nu är inte faran helt över – Gränsbo Stuteri behöver fortfarande få en eller flera andelar i hingsten  sålda. Stuteriet måste få tillbaka på den stora satsning som gjordes i hingsten när han köptes som unghingst.
– Det var en stor investering för oss och vi söker samarbetspartners för att slippa sälja helt, förklarar Rose.

Rose har ett uttalat mål att försöka ta en plats till VM i Tryon i september men konkurrensen om lagplatserna i dressyr är stenhård. Svensk dressyr går som tåget. Härnäst rider Rose och Zuidenwind i Aachen där Nations Cup går tillsammans med bland annat Therese Nilshagen, Patrik Kittel och Juliette Ramel.

Avkommor till Zuidenwind

Pernilla André Hokfelt på Zuidenwind-avkomman Damien i Falsterbo 2017. Foto: Kim C Lundin

Maria von Essen på Zuidenwind-avkomman Zumba i Falsterbo 2017. Foto: Kim C Lundin

Dressyr

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.