Patrik Kittel. Foto: Kim C Lundin.

Ny topplacering för Patrik Kittel i Salzburg

Världscupkvalet i Salzburg gav ännu  fler världscuppoäng för Patrik Kittel med en andra plats och Antonia Ramel på sjätte plats. Seger till nya stjärnan Benjamin Werndl.

Världscupkval Salzburg

I Salzburg rids i dag den femte av tio omgångar i västeuropeiska världscupligan i dressyr. Klassen döms av Mariette Sanders van Gansewinkel, Evi Eisenhardt, Thomas Lang, Janet Lee Foy och Irina Maknami. Samtidigt med de finns publiken med som domare genom appen Spectator Judging som gör det möjligt för alla att engagera sig och prova på att döma. Oftast är det inte större skillnad mellan publikens sammanvägda siffror än mellan enskilda domares slutsiffra. Med ett undantag, hemmaryttare på respektive tävlingsplats förefaller få ett positivt påslag i poängen från publikdomarna.

Klassresultat

Tre svenska ekipage kom till start och först ut var  Charlotte Haid Bondergaard Roberto des Frettes som red ihop 72,015 procent.

I halvtid var Morgan Barbancon Mestre och Sir Donnerhall II i täten genom en ritt som innebar nytt personbästa för dem på 76,24 procent.  I klassen gick två halvsyskon, Tosca Visser van de Meulens sto Asther de Jeu (KWPN f -05 e Contango-Jazz) är undan samma mamma som Antonia Ramels ”Bro” alias Brother de Jeu (KWPN f -06 e Voice-Jazz). Båda är uppfödda av framgångsrika uppfödaren Emmy de Jeu, vars Sisther de Jeu tävlade framgångsrikt med Edward Gal. På banan hade Antonia och Bro en lite spänd halt men gjorde fina övergångar och bra piaff-passage och fin avspänd skritt, till 77,33 procent, inte fullt så bra som i Lyon men en riktigt bra chans till poäng.

Segraren i Grand Prix Benjamin WerndlDaily Mirror (Westf f -04 e Damon Hill NRW-Florestan I, uppf Dieter Kellermann, äg Flora Keller) snudd på upprepade sin ritt från Stuttgart där de kom över 80 procent första gången, nu blev det 80,99 procent och nytt personbästa trots små malörer. En stark utveckling för ett ekipage som debuterade internationellt så sent som i september 2017. De personbästa-resultaten stod som spön i backen. Kristy Oatley som är kusin till Patrik Kittels fru Lyndal, gjorde en häftig ritt med Du Soleil och fick 79,33 procent.

Patrik Kittel och Delatio med startnummer 13 var FEI-kommentatorernas personliga favorit och deras 50 cent var satta på seger för ekipaget. Patrik rider vanligtvis till lite rockigare toner men Delatio har en mer klassisk kürmusik, i Lyon nådde de 80,98 i sin första start tillsammans internationellt. Det går bra, serier räta och fina, sedan gjorda på böjt spår utan en enda som går fel. Det blev ännu ett riktigt bra resultat med 80,01 procent.

Näst sist ut var Dorothee Schneider med Faustus, en mix av hästens debut i världscupkür och två år med raka segrar i Salzburg för Dorothee. De rider till en mer allmängiltig klassisk musik än den dramatiska tango som Sammy Davis Jr har. En travökning fick ett taktfel, någon serie med ett misstag men över lag så gick det riktigt bra. Bra men inte bra nog och ganska delade domarmeningar, totalt 79,73 procent och Schneider segersvit är bruten.

Sist ut var Fabienne Müller-Lütkemaier med Fabregaz som gjorde en strålande ritt till sin dramatiska musik med vacker sång. Valacken har ett lite mer avspänt och mjukt intryck än hennes tidigare topphäst D’agostino. Hennes svårighetsgrad var teoretiskt på 9,6 och det såg ut att gå vägen. Hennes leende talade ett särskilt språk, Fabienne var helnöjd. Totalt 79,30 procent och en femte plats.

Betalkanal Clip My Horse
Betalkanal FEI-tv

Deltagare
Start- och resultatlistor

Ställning i världscupen

Tidigare Ride-tv intervju med Dorothee Schneider

Tabellettan Dorothee Schneider debuterar ny häst i Salzburg

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.