Juan Matute Guimon

Opererad i sju timmar – nu är Juan Matute Guimon nedsövd i några dagar

Många har följt och visat stöd för 22-åriga dressyrryttaren Juan Matute Guimon som fick en hjärnblödning i tisdags. Nu har han genomgått en lång och komplicerad operation med gott resultat.

Vi nås av goda nyheter efter att Juan Matute Guimon genomgått en lång och mycket komplicerad operation på lördagen för att komma tillrätta med en medfödd sårbarhet i hjärnan. Operationen pågick i sju timmar. Allt har gått bra och läkarna är nöjda med resultatet. Han kommer att vara nedsövd i några dagar och nästa vecka planerar man att försöka väcka honom.

Det var i tisdags som Juan föll ner medvetslös efter ett ridpass och man upptäckte att han fått en mycket svår hjärnblödning. Han fördes till sjukhus och man genomförde ingrepp för att stoppa blödningen och lätta trycket i hjärnan. Han medicinerades sedan för att hantera en inflammation.

Juan testades negativt för Covid-19 så man kunde utesluta sådana samband (bland annat i USA har man sett samband mellan Covid-19 och hjärnblödning). Däremot konstaterade man en medfödd defekt i hjärnan som krävde operation. Han flyttades till ett specialistsjukhus där operationen genomfördes.

”Brorsan, idag slog du ditt personliga rekord”, skriver hans syster Paula på sociala medier.

Tiotusentals uttryck för stöd har kommit via sociala medier, från dressyrentusiaster och ryttare från hela världen.

Juan Matute Guimon är med 14-årige Quantico Spaniens näst högst rankade dressyrryttare och de red i det spanska laget i VM i Tryon där de också kvalade till OS. Med 17-årige Don Diego är Juan trea på rankingen. I vintras var han trea i världscupküren i Doha efter segrande Patrik Kittel. Han har dubbelt medborgarskap och har huvudsakligen växt upp i Wellington, Florida, men vistas sedan två år tillbaka i Madrid där han studerar på universitetet och tränar dressyr.

När Juan flyttade till Spanien avslutades hans 6-åriga sponsorkontrakt med Yeguada de Ymas och han har därför rest och givit många clinics för att få en inkomst, skriver dressage-news.com.

 

Juan Matute Guimons Youtubekanal > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.