Flambeau från SWB:s bruksprov till OS i Tokyo Foto: KimC.nu by Ateni AB

[OS i Tokyo] Från SWB:s bruksprov till olympiska höjder

Han är inte längre hingst, inte under svensk ryttare men har tt antal avkommor i Sverige efter sina år på Lövsta Stuteri. Flambeau är en av de yngre Grand Prix-hästarna i Tokyo.

Under OS i Tokyo finns det inte många SWB-registrerade hästar i startlistorna, kanske är det rekordfå. Det finns hästar som är svenskfödda och med svensk uppfödare men registrerade i annat förbund. Och sedan finns det en häst som verkat i svensk avel – Flambeau (KWPN f -10 e Ampère – Zeoliet – Cocktail. Han köptes av Lövsta Stuteri och visades på både 3-årstest och svenskt bruksprov, gick championatet som 4-åring med Lövstas beridare Caroline Darcourt.

Under sin tid i Sverige tävlades han också i lätt klass hoppning av Rebecca Milton. Men avtrycken var inte många på tävlingsbanan, Flambeau fick trots det 68 registrerade avkommor i SWB och många har ärvt hans färger. Nu har deras fader fått en fin Grand Prix karriär, inte många kan titulera sig Olympier.

Under 2018 såldes han till den belgiska ryttaren Larissa Paulis och de kvalade med det belgiska landslaget till OS. De fick lite över 67 procent i Grand Prix-klassen där de drabbades av ihållande regn.

Flambeau och Larissa Paulis under besiktningen Photo: KimC.nu by Ateni AB
Regn i mängder föll under deras ritt Photo: KimC.nu by Ateni AB
Vi klarade det !! Photo: KimC.nu by Ateni AB

Larissa Paulis dedikerade sin ritt till sin avlidne make Greg som för lite mer än ett år sedan hastigt avled i en hjärtattack inte ens 40 år gammal. För Larissa och deras två barn blev OS ett sätt att uppfylla deras gemensamma mål.

 

Se bilder från Flambeaus år i Sverige

Det kan vara intressant att läsa omdömena från bruksprovet 2014 och se hur hingsten ser ut idag, sju år senare. Det är egentligen ganska otroligt att betyget från den ena testryttaren blev så högt sett till hans omdöme om hingsten. De mycket öppenhjärtiga kommentarerna är minnen från en svunnen tid.

Flambeau på KWPN stallion Show 2013
Bruksprovet 2014 Flambeau born 2010 by Ampère x Zeoliet x Cocktail
Bruksprovet 2014 Flambeau born 2010 by Ampère x Zeoliet x Cocktail
Bruksprovet 2014 Flambeau born 2010 by Ampère x Zeoliet x Cocktail
Avkomma med två Grand Prix föräldrar De Chanel af Ekeby (SWB) e.Flambeau u.De Chenta e.De Niro

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.