Patrik Kittel. Foto Fredrik Jonsving

Patrik Kittel: En etta och en tia, det var allt på skalan!

Patrik Kittel och Well Done de la Roche fick en supermiss i programmet – men också en tia! Och vann Specialen i dressyrens Nations Cup på Falsterbo. Vi fick en intervju med Patrik direkt efter segern.

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

– En etta och en tia, det var allt på registerskalan! Det var jättesynd för jag tror att hade hon inte blivit rädd där – hon såg något och blev rädd och vände… Andra piaffen var hon helt tillbaka, då tror jag säkert att hon skulle ha legat runt 80, säger Patrik Kittel om Well Done de la Roche efter segern i Nations Cup Grand Prix Special.
– Samtidigt måste jag säga att hon har aldrig gått en så bra runda, resten var bättre än i Tryon. Men det är klart att får du ettor och tvåor, då är det är minst fem sex procent som bara tjopp rakt ner.
– Ändå ser man ser hur otroligt högt hon får på det andra. Hon har sådan enorm kvalitet i allting. Högre på ökningarna, högre på skritt. Allting är högre.

– Hästar är hästar och jag är inte alls upprörd över det. Jag vet att hon är väldigt känslig. Det är en stor arena härinne och nära till människorna. Det är bra att hon lär sig det. Men jag måste ge henne trygghet och känna att det inte är farligt och sedan kommer hon igen nästa gång.

Patrik får träna på det inför EM i Rotterdam.

– Rotterdam är ganska tajt, måste jag säga. Det är lättare på OS och som i Tryon där det är väldigt långt ifrån.

– Hon är en av de yngsta hästarna här och även om hon har gått mästerskap så måste hon ha ännu mer rutin att slappna av och det kommer genom att man ger henne ännu mer trygghet när man rider.

Patrik inledde programmet fantastiskt och fick en tia på passagen. Efter missen där Welly blev rädd i piaffen blev det inte fler tior.

– Gör man ett fel så går de ner och blir försiktigare. Oavsett felen är jag meganöjd med hästen.

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

Welly är en häst med otrolig kvalitet, inte bara i passagen.

– Allt är naturligt för den här hästen men hon är också väldigt, väldigt känslig, man måste vara väldigt, väldigt med på hennes sida och ta det väldigt lugnt.

Igår fick vi se Patrik till fots på prisutdelningen, men idag tar han med sig Well Done de la Roche in.

– Igår skulle jag lånat häst och den hade inte gått igår och hade ingen sadel. Och så fick vi på den sadel och den sköt rygg som satan och då tänkte jag att nej, då går jag in till fots. Men det fungerade ju väldigt bra, jag kanske skulle göra det idag igen?

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.