Topp-tre på pallen Werth-Dufour-Kittel Foto: Fredrik Jonsving

Rekordfinal i Saab top-10 – målfotoseger till Dufour

Totalt delade Saab Top-10-ryttarna på 2,4 miljoner i prispengar. Skrällsegrande Cathrine Dufour tog hem 720 000 kr hem till Danmark.

Publiken i Friends Arena bjöds på ett pärlband av fina kürritter när Saab Top-10 finalen avgjordes i Friends Arena. De fem domarna Thomas Kessler, Isobel Wessels, Annette Fransen Iacobaeus, Magnus Ringmark och Susanne Baarup dömde ekipage som genomgående presterade bättre än i Grand Prix.

När första ryttaren Anne Meulendijks på MDH Avanti N.O.P satte ett personbästa resultat på 80,845 procent så var trenden satt. Fler följde efter och innan klassen var slut hade åtta av tio ekipage presterat ritter på över 80 procent. Först ekipage att verkligen trollbind med sin fina kür var Emmelie Scholtens på godkände 11-årige hingsten Desperado N.O.P. En häst som varit en talang sedan KWPN:s hingstvisning där han blev premiehingst. Ritten var en härlig revansch från EM i Rotterdam där deras ritt gick i stycken efter en fin Grand Prix Special. Nu blev det över 83 procent och personbästa.

De fem bäst placerade var densamma som i küren men ordningen skiljde en del åt. Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD har en härlig kür med Adéle-tema och det passar hingstens rörelsemönster perfekt, totalt 83,765 procent och en femteplats. Se vår videointervju med Therese.

Jessica von Bredow-Werndl med sitt vackra rådsjurssto Zaire-E har en kür som heter Magic moments och som innehåller musik som appellerar till domarkåren. De har utvecklats mycket sedan sin senaste Sthockholms-visit men fattas ännu lite kraft i piaff och passage, totalt 85,825 procent.

På pallplats hände det saker när Patrik Kittel och Well Done de La Roche CMF med sin suggestiva kür satte nytt svenskt rekord och nytt personbästa med 86,115 procent.  Ritten före hade hade Die Queen och Vackra Weihegold OLD bjudit publiken på gåshud till sin italienskinspirerade kür och det låg 90 procent i luften. Poängräknaren stannade på 89,310 procent och klar ledning.  Strax efter red Cathrine Dufour sitt livs kür med Atterupgaards Cassidy, en liten malör i en övergång till trots gjorde de det omöjliga och passerade Isabell Werth. Segern på 89,445 procent betydde snudd på målfoto men icke-desto mindre, seger till Dufour och 720 000 kr i premier till kontot.

– Jag har svårt att tro att det är sant sa Cathrine Dufour.

– Så är det i sport, ibland är turen på ett ekipages sida, ibland på ett annat, det sporrar mig att bli bättre , konstaterade Isabell Werth.

Cathrine Dufour – Atterupgaards Cassidy Foto: Fredrik Jonsving
Isabell Werth – Weihegold Old Foto: Fredrik Jonsving
Patrik Kittel – Well Done de La Roche Cmf Foto: Fredrik Jonsving

Ekipage topp-tre

Cathrine Dufour – Atterupgaards Cassidy Foto: Fredrik Jonsving
Isabell Werth – Weihegold Old Foto: Fredrik Jonsving
Patrik Kittel – Well Done de La Roche Cmf Foto: Fredrik Jonsving

Placerade fyra till sex

Jessica Von Bredow-Werndl – Zaire-E Foto: Fredrik Jonsving
Therese Nilshagen – Dante Weltino Old Foto: Fredrik Jonsving
Emmelie Scholtens – Desperado N.O.P. Foto: Fredrik Jonsving

Övriga placerade

Helen Langehanenberg – Damsey Frh Foto: Fredrik Jonsving
Anne Meulendijks – Mdh Avanti N.O.P. Foto: Fredrik Jonsving
Antonia Ramel – Brother de Jeu Foto: Fredrik Jonsving
Michelle Hagman Hassink – Chagall H Foto: Fredrik Jonsving

 

Startlistor och resultat

Resultat

Följ tävlingen via SIHS nya app


Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.