Foto Kim C Lundin, FEI/Richard Juillart

Rothenbergers stämmer veterinären på 80 miljoner

Familjen Rothenberger hävdar att Sönke Rothenbergers makalösa VM-häst Cosmo har förstörts av felbehandling och stämmer nu veterinären på åtta miljoner euro, mer än 80 miljoner kronor.

Nu stämmer Sönke Rothenbergers familj veterinären för felbehandling av hans topphäst Cosmo. I tre års tid har man behandlat hästen vid 80 tillfällen och då använt ett läkemedel som kan orsaka njurproblem. Därmed har Cosmo sjunkit i värde, en förlust som gör att familjen nu väljer att stämma veterinären på 8 miljoner euro, motsvarande mer än 80 miljoner kronor.

Stämningsansökan bygger på möjliga framtida problem och alltså inte några konstaterade defekter hos Cosmo.

Stämningsansökan innehåller veterinärjournaler från tre år och visar minst 80 behandlingar för led- och ligamentsproblem.

Tyska ridsportförbundet säger till dressage-news.com att de känner till stämningsansökan.
– Men vi är inte inblandade och kan inte bistå med någon information om det, säger en talesperson från förbundet.

Stämningsansökan lämnades in tre veckor innan Rothenbergers hela anläggning förstördes i en brand, där fem hästar dog.

Läs mer här: Fem hästar dog i branden hos dressyrfamiljen Rothenberger

Veterinärkliniken som har behandlat Cosmo är Tierärztliches Kompetenzzentrum Karthaus GmbH, en klinik i Dülmen, Germany. Ett av läkemedlen som använts i behandlingarna av Cosmo är Tildren, ett dopingklassat men ofta använt preparat som tillförs intravenöst under 90 minuter.

Stämningen gäller att veterinären begått fel när läkemedlet Tildren gavs till Cosmo och orsakade akuta njurproblem för Cosmo. Rothenbergers och delägaren Ralph Uwe Westhoff begär 8 miljoner euro, mer än 80 miljoner kronor i kompensation.

Sönke Rothenberger och Cosmo har tävlat sparsamt men framgångsrikt. 2014 vann den EM för young rider, 2016 var de med i guldlaget i OS i Rio när Cosmo var bara nio år. I EM 2017 passerade de drömgränsen 90 procent med sin kür och vid VM i Tryon var de med och tog lagguld

Domstolsförhandlingar har preliminärt planerats i september, en månad efter EM i Rotterdam.

Den här veckan kommer ridsportförbundet att tillkännage dressyrlaget till EM i Rotterdam och många tror att Sönke och Cosmo skulle ha ingått i laget, men att de frågor som nu uppstått kan förhindra det.

Isabell Werth med Bella Rose, Dorothee Schneider med Showtime och Jessica von Bredow-Werndl med TSF Dalera BB är de tre starkaste kandidaterna till laget.

Källa: dressage-news.com

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.