Så minns vi Totilas – rekordhingsten är borta

Dressyrens, ja kanske hela ridsportvärldens mest lysande stjärna är borta. Hingsten Totilas drabbades på måndagskvällen av kolik och hans liv gick inte att rädda.

Så här minns vi superhingsten.

Ingen häst har väckt sådant engagemang bland dressyrvänner som Totilas, hingsten som gjorde succé och slog rekord med holländske Edward Gal men som sedan såldes och helt tappade sin stjärnglans under sin nye ryttare.

Idag tisdag rapporterade sajten Eurodressage att Totilas drabbats av kolik på måndagskvällen och att hans liv inte gick att rädda.

Totilas började sin karriär med en fjärdeplats i unghäst-VM i Verden 2005 under Jiska van den Akker. Han såldes till Cees Visser, en holländsk miljardär som lämnade honom till Edward Gal. Ekipaget kom att bli banbrytande inom dressyren med rekordritt efter rekordritt och rader av mästerskapstitlar. I VM 2010 tog de tre guldmedaljer.

Hela ridsportvärlden skakades när Totilas plötsligt såldes till Tysklands Paul Schockemöhle – för vad som lär ha varit 11,2 miljoner euro. Han var i första hand intresserad av hingsten för avel, men ville att han skulle fortsätta att tävlas. Han sägs först ha frågat Isabell Werth, som tackade nej. Det blev tyska landslagsryttaren Ann Kathrin Linsenhoff som tackade ja, men för sin styvson Mathias Raths räkning.

Idag har de flesta glömt att Mathias inledningsvis hade stora framgångar med Totilas – de vann de tyska mästerskapen 2011 och tog en individuell femteplats i EM, samt var med och vann lagsilvret. Inledningsvis tränade Mathias för den av alla älskade och hyllade Klaus Balkenhol.

Men året därpå bytte Mathias Rath tränare och började rida för Anky van Grunsvens man, holländaren Sjef Janssen, ett kontroversiellt val av tränare både på grund av rivaliteten mellan Tyskland och Holland, men också på grund av den totala krocken mellan Balkenhols skola och Janssens mer ifrågasatta metoder. Han har upprört många genom sitt system där han använder rollkur – som han nu väljer att kalla ”låg, djup, rund” – och Raths val av tränare kritiserades av BBR, den tyska organisationen för professionella ryttare.

2012 skadades Totilas och ekipaget missade OS i London. Först efter två år var de tillbaka på tävlingsbanorna, men det blev aldrig riktigt bra och vid EM i Aachen blev det stor skandal när ekipaget fick ta emot busvisslingar från publiken som ansåg att hingsten inte rörde sig rent. Kort därefter pensionerades han och har sedan dess verkat i aveln.

 

Totilas med Matthias Alexander Rath på EM i Aachen 2015 efter ritten i lagklassen. Det var sista gången hingsten tävlade. Foto: Kim C Lundin
Totilas Edward Gal EM Windsor Castle 2009
Moorlands Totilas och Edward Gal vid EM i Windsor Castle 2009. Foto FEI
Edward Gal och Totilas vinner världscupen på Olympia i London 2009.
Edward Gal och Totilas vinner världscupen på Olympia i London 2009.

Edward Gal - Totilas
Edward Gal – Totilas vid VM i Kentucky 2010. Foto Kit Houghton/FEI

Se rekordritten på 92,3 procent från 2009:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.