Juan Matute Guimon

Stor förbättring för Juan Matute Guimon – men ännu nedsövd

Nu kommer man inom de närmaste dagarna att minska medicineringen för att så småningom väcka den 22-åriga spanska dressyrryttaren Juan Matute Guimon som för två veckor sedan drabbades av en hjärnblödning och som sedan dess har hållits i koma.

Nu har det gått tio dagar sedan Juan Matute Guimon genomgick en stor, sju timmar lång, operation för att ta hand om en medfödd försvagning i hjärnan. Igår gjordes en ny datortomografi som visade på god förbättring.

Det var för två veckor sedan som den 22-årige spanske dressyrryttaren föll ihop efter ett ridpass med en hjärnblödning. Han fördes medvetslös till sjukhus med helikopter och behandlades för att minska trycket i hjärnan. Han hade klagat på huvudvärk lång tid innan och vid undersökning visade det sig att han hade en medfödd defekt i hjärnan som krävde operation.

Juan har hållits nedsövd sedan dess och det kommer man att fortsätta med ytterligare en tid i väntan på läkning och att svullnaden i hjärnan ska gå ner. Dock ser man en klar förbättring.

Hans mamma Maria säger till spanska webbsajten Ecuestre:
– Vi har fått mycket goda nyheter. Det har skett en tydlig utveckling efter operationen som han gick igenom för tio dagar sedan, vilket datortomografin har bekräftat idag. De är mycket positiva.

– Han är på väg tillbaka.

Nu börjar en ny fas i processen, där man under flera dagar kommer att gradvis minska sövningen och den muskelavslappnande och lugnande medicineringen.

– Tack för alla era böner och för att ni är med och skapar miraklet, säger mamma Maria.
Hon vill tacka för de många uttryck för sympati och omtanke som har uttryckts i hundratusental på sociala medier och direkt till familjen.
– Ni är så generösa och så kärleksfulla. Vi känner det så starkt.

Juan Matute Guimon är rankad tvåa och trea i Spanien med sina två topphästar. Vid küren i världscuptävlingarna i Doha i vintras nådde han en av sina största framgångar då han kunde kliva upp bredvid segrande Patrik Kittel på pallen och ta emot tredjepriset.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.