Knasigaste ärevarvet på länge – tur Patrik Kittel har långa ben Foto: Kim C Lundin

Sverige i ledning – Daniel och Blue Hors Zack vinnare

Nations Cup i dressyr har inletts med svensk ledning i halvtid trots dansk individuell seger för Daniel Bachmann Andersen på legendaren Blue Hors Zack, fyra i årets världscupfinal.

De fem domarna Anne Gribbons, Isabelle Judet, Susanne Baarup, Yuri Romanov och Magnus Ringmark fick se fyra nationslag göra upp. Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland tampades och just Tyskland hade sitt starkaste lag på många år.

Publiken fick se Matthias Rath på godkände hingsten Foundation, ett partnerskap som kommer att kunna bli verkligt bra när de blivit mer etablerade. Det tyska laget hade otroligt jämna resultat och kan bli farliga i söndagens avgörande Special och Kür. Bästa utländska ryttare på plats var segraren i klassen Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Zack.

Blue Hors Zack och Daniel Bachman Andersen Foto: Kim C Lundin
Blue Hors Zack och Daniel Bachman Andersen Foto: Kim C Lundin
Blue Hors Zack och Daniel Bachman Andersen Foto: Kim C Lundin

Förbundskapten Bo Jenå var nöjd – vad annars med ett lag i ledning.
– Det känns bra att vara i ledning, det är första gången vi leder efter Grand Prix klassen i årets serie. Det går inte att ta ut något i förskott. Jag är nöjd med ritterna även om det var små misstag i dag, det finns utrymme för förbättring hos alla.
– Vi är fullt kapabla att vinna. Daniel Bachmann Andersen är svår att slå för han är i stöten nu. Tyskarna är duktiga och jämna.

Dressyrlaget i Falsterbo med sin kapten: fr v Minna Telde, Juliette Ramel, Bo Jenå, Malin Wahlkamp Nilsson, Patrik Kittel, Foto: Kim C Lundin

Malin Wahlkamp Nilsson rider sin unge Eddieni W och startar kür i söndagens andra omgång.
– Det är alltid roligt att rida här, vi hade dyra misstag som vi får ta på erfarenhetskontot men jag är nöjd med honom i den här atmosfären.

Malin Wahlkamp Nilsson med Eddieni W Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittel och hans Well Done de la Roche CMF hade en blandad ritt där första piaffens övergång blev otroligt dyr när stoet missförstod och gick över i galopp. Han gjorde dessutom prisutdelningen till fots på grund av sadeltrubbel.
– Trots en del problem så är det mycket jag är nöjd med. Tre domare gav mig 9:or för ryggningen, det har aldrig hänt och jag brukar fasa lite för det. Misstaget i piaffen och övergången var riktigt dyr. Det känns bra inför imorgon, jag rider Specialen.

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin
Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

Juliette Ramel och Wall Street Jv blev individuellt tredje placerade och rider Specialen.
– Nöjd med min häst totalt sett, vi hade ett rätt så felfritt program. Kändes ganska avspänt ändå även om här är atmosfär.

Wall Street JV och Juliette Ramel Foto: Kim C Lundin
Wall Street JV och Juliette Ramel Foto: Kim C Lundin

Minna Telde och Isac hade högre förhoppningar än de strax under 70 procent de landade på.
– Jag får vara glad för min galopprunda. Vi hade spänning i första traven och det kändes som att sitta på en igloo. Tack och lov släppte det efter hand men det var riktigt dyrt. Jag tar ut honom så ofta som det går för att smurfa runt inne på banan och träna honom.
– Det kändes som han föll tillbaka in i sitt gamla beteende, jag vet inte riktigt varför, jag bara hoppas det är borta tills imorgon. Isac går till Queen-küren som gjordes till Santana men som Santana aldrig hann visa upp. Nu har vi höjt svårighetsgraden och satsar rejält.

Isac och Minna Telde Foto: Kim C Lundin
Isac och Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Ställning i lagklassen

Resultat individuellt

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.