Bournonville, Inoraline W och Atterupgaard Delorean intog prispallen. Foto: Kim C Lundin

Tät titelfight mellan toppston – Inoraline W åter vinnare

Det blev en uppgörelse på decimalen mellan ett kraftpaket och en elegant älva. Efter 10:or på traven segrade Inoraline W och Sofie Lexner, igen!

De tre domarna Leif Törnblad vid C, Annette Fransén Iacobaeus vid E och Magnus Ringmark vid M dömde var för sig enligt fempunktsbedömningen de tolv ekipage som tagit sig till final. Ett extra informativt tillägg till finalerna bestod av kommentarer efter varje ritt från internationelle toppryttaren Daniel Bachmann Andersen med tävlingsgeneralen Emelie Brolin som översättare med egna kommentarer.

Efter kvalet fanns det en favorit i form av Yvonne Österholm och godkände hingsten Ironman H. De gjorde en bra ritt även om det sett från sidan såg mattare ut än i kvalet då de verkligen glänste. Det blev till och med bättre procent än i kvalet men övriga glänste mer och favoriten stannade på en fjärde plats.

Flera av de svenska unghäst-VM-nominerade hade mindre bra ritter i finalerna. Det sprallades, spände sig och såg emellanåt lite trött ut för flera. För de tre som intog prispallen var det precis tvärtom. Bättre och fräschare, på hjälperna och med fin precision i det svårare finalprogrammet.

Selina Solberg Vittinghus på Atterupgaard Delorean, sto efter Bon Bravour, glänste i både trav och galopp och satte sina fyra galoppombyten enkelt. Kommentatorn Daniel Bachmann Andersen var lyrisk i sin beskrivning av stoets kvalitéer.

– Jag är så nöjd, jag kunde rida skritten, rida traven och hon sa bara ja ja ja. Även om de började klappa så började hon spänna lite men så sa jag till henne, kom nu och då sa hon ja ja ja igen. Det här är min häst en ”once in a lifetime” häst, hon gör mig rörd flera gånger om, sa en glad Selina Solberg Vittinghus.
– Delorean ska inte göra mer i sommar –  hon ska på badsemester, hon kan vad hon ska kunna, det ska till styrka och det tränar vi på. Jag känner stor tillfredställelse i att vi kunde visa upp vår bästa sida här i Falsterbo, jag kan ge fingret åt DWB som inte tog ut oss till UVM.
– Delorean har jag känt sedan hon föddes och jag visste från start att hon var en stjärna. En upptagen dam som både gör ET-barn och tävlar.

Selina Solberg Vittinghus med Atterupgaard Delorean Foto: Kim C Lundin
Selina Solberg Vittinghus med Atterupgaard Delorean Foto: Kim C Lundin

En annan Bon Bravour avkomma Bournonville riden av Lotte Straarup, mångårig Falsterbo-gäst hemmahörig på Fyn, lade beslag på tredje placering efter ett starkt program. Än så länge blir valacken lite låg i fronten men potentialen är tydlig.
– Hans största utmaning är att komma upp i fronten, vi behöver mer styrka men satte alla våra fyra byten.  Jag är jättenöjd med hans utveckling och hur han tog miljön i Falsterbo. Publiken här är något alldeles speciellt. Han tillhör ryttaren Lone Bang, jag rider honom för han är lite ”frisk”, berättade Lotte.

Bournonville och Lotte Staarup Foto: Kim C Lundin

Sist ut och med hela största fancluben och entouraget i kiss-and-cry hörnan var Sofie Lexner med Inoraline W. Stoet var enormt på G – enligt Sofie Lexner är det ett grundläge för Inoraline W.– Jag har alltid trott på henne, hon kör sitt eget race, hon styr lite för mycket justnu när det gäller byten och ökningar, jag behöver ha mer kontroll. Det var bättre än i kvalet ändå, hon blir superhet alltid. Det är otroligt häftigt att sitta på en häst som bara vill, alltid.
– Det var härligt med travpoäng 10-10. Hon ska stärka sig och få lite tid, hon kan allt redan, kanske vi rider i Friends. Hon behöver lite tid och vila för hon har blivit 177 cm.

Inoraline W fanclub Foto: Kim C Lundin
Inoraline W och Sofie Lexner Foto: Kim C Lundin

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Bildspel: Gänget som gör upp i 6-årsfinalen

Sofie Lexner i tårar – av lycka

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.