Juliette Ramel med sin Buriel K.H Foto: Kim C Lundin en godis kanske En gäspning efter utevistelse Wall Street i sin hage Wall Street spetsar öronen Juliette delar ut en och annan hästgodis under en dag Gräs är gott kelgris som vilken busponny som helst Buriel är en shönhet

Toppryttarens härliga vändning: Från skitår till VM och hästspa

Efter sex år beslöt sig Juliette Ramel för att vända upp och ner på tillvaron, bara hästarna är konstanten i tillvaron. Nu blir det VM-start för OS-ryttaren från Rio.

Sedan flera år finns Juliette Ramels hästar stationerade i Holland men under förra året fattade hon beslutet att byta ut det mesta i sitt liv såsom tränare, stall och temporär boplats för henne själv. Juliette Ramel flyttade hästarna till holländska Oijsterwijk 1 december, mellanlandade i ett stall i trakten under åtta veckor innan hon flyttade in på Equilibrium Stables, AK Equine Swiss Spa.
– Stallet dit jag flyttade först var ett smärre kaos men jag åkte och lät Buriel gå på aquatrainern här under den perioden, [reds anm skrittband i vatten] och när jag kunde flytta hästarna hit permanent så blev det en bra lösning, berättar Juliette.

Alessia Kaiser med den stora basängen bakom i SPA-avdelningen

Det är ett häst-spa med otroligt fina faciliteter, samtidigt litet och ganska familjärt som drivs av en dressyrryttare som är utbildad inom rehabträning för häst.
– Det är jag och ägaren Alessia Kaiser som rider och tränar dressyr på anläggningen till vardags, berättar Juliette.
– Mina hästar kan gå i gräshagar flera timmar varje dag, Buriel går på spa:ets aquatrainer någon gång i veckan och vi har fått det väldigt fint.

Buriel K.H trivs i sin hage. Foto: Kim C Lundin
Wall Street gillar att vara ute. Foto: Kim C Lundin

För Juliette själv innebär det att hon kan cykla de 3 km från sin hyrda bostad i den lilla pittoreska byn Oisterwijk till stallet, en närhet hon verkligen uppskattar.

Dags att skifta

Hennes år med Nicole Werner som tränare har varit väldigt givande men som en del av Glock Performance Stable fanns det mycket att inrätta sig efter. Efter flera år kände hon att hon ville stå mer på egna ben, träna självständigt och lägga upp tävlingsschemat på egen hand. Nu tränar Juliette för Patrik Kittel, åker till Nottuln runt tre gånger i månaden samt inför tävling och får den hjälp hon behöver under meeting. Konceptet har fungerat verkligt bra hittills, eller vad sägs om nominering till VM-laget med Buriel K.H och Wall Street JV, som gjorde internationell Grand Prix debut i år.
– Som tränare är Patrik otroligt stöttande, vi har fått hjälp att hitta till rätt arbete och en tro på vår förmåga, det känns väldigt positivt alltid, förklarar hon.
– Jag trivs också med att självständigt träna vidare på det vi övat på under träning, att lägga upp arbetet själv och vara fri att planera tävling.  Det som också är speciellt är Patriks förmåga att läsa olika hästar, mina två Buriel och Wall Street är väldigt olika och kan inte alls ridas och tränas på samma sätt.
– Jag tror att Buriel är den mest intelligenta häst jag träffat, han försöker ofta tala om saker för mig, berättar Juliette.
– Wall Street har haft det svårare, det har tagit tid innan han släppte in mig och litar på mig. Han har haft otroligt svårt för att lära sig till exempel piaff, nu har polletten trillat ner och nu fungerar allt jättebra. Det har varit en lång resa med honom, ibland har jag funderat på vad jag håller på med men nu har det varit värt allt slit, i Falsterbo var han magisk, säger Juliette med värme i rösten.

Juliette Ramel och Wall Street i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin
Juliette Ramel och Wall Street i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Lämnar ett dåligt år bakom sig

2017 var ett ”skitår” tycker Juliette för att tala klartext.
– Vi tränade hela vintern men det stämde inte för oss och när tränset åkte av i Aachen i juli 2017 så var det på något sätt typiskt, som ”suck, inte det också”, förklarar Juliette.

När FEI-stewarden(ryggen mot kameran) beordrade luva av på Buriel i Aachen i ganska hårda orda lag gick det för fort. Luva och kandar åkte av, på den livliga framridningen blev Buriel skrämd och kom lös. Foto: Kim C Lundin

Däremot tog hon aldrig illa vid sig av den märkliga debatt som uppstod kring bilderna på Buriels huvud i sociala medier, där det påstods finnas inbuktningar efter nosgrimman.
– Jag bara skakade på huvudet åt det där för jag vet själv hur otroligt felinformerade de som kommenterar är, säger Juliette.
– Andra ryttare brukade skratta åt mig och skoja om varför jag överhuvudtaget hade nosgrimma för det gick alltid att få in en hel hand och så har det alltid varit, det är som en prydnad inte en funktion.
– Jag vet att mina dressyrhästar har det otroligt bra, de mår prima och har ett superliv, därför tar jag inte åt mig av de där dumheterna, folk tror utan att veta någonting, säger Juliette bestämt.

I våras tävlade hon  i Aachen med båda hästarna och har övervunnit sin känsla av debacle på den anrika tävlingsplatsen.
– Visst var det lite speciellt, man fick en del flashbacks om att ”här stod jag och grät” förra året men allt det är borta nu för det gick underbart bra. Aachen är åter en suverän tävlingsplats för mig men i år blev det Falsterbo istället, det var så himla kul det var att komma hem och tävla. Jag hade inte tävlat i Falsterbo sedan jag startade Ten Points och Chatham Park Jac.

Buriel och Juliette i Rotterdams Nations Cup. Foto: Kim C Lundin
Buriel och Juliette i Rotterdams Nations Cup. Foto: Kim C Lundin

Ramels i laget

När det var Nations Cup i Compiègne red Juliette och hennes syster Antonia för första gången i samma lag. Sedan dess har det blivit start i Falsterbo också och nu är Antonia Ramel uttagen som VM-reserv.
– Det var jättekul och väldigt speciellt, det är så kul att det går bra för henne också nu. Vi är väldigt olika som personer men ett tag tränade vi båda för Per Sandgaard och Pether Markne när jag var 19 annars har vi varit på olika håll. Nu har vi samma tränare i Patrik Kittel.

Antonia och Juliette på prisutdelning i Falsterbo.
På pallen i Nations Cup tillsammans med Jeanna Högberg, Antonia till vänster och Juliette till höger. Foto: Kim C Lundin

Hästar på hjärnan

För Juliette Ramel är det hästar som gäller dygnet runt.
– Jag får jobba lika hårt som alla andra för att utbilda mina hästar och nå resultat. Men, visst är jag priviligierad som inte behöver oroa mig för om jag ska kunna fortsätta nästa månad eller år av ekonomiska skäl, konstaterar hon.

Samtidigt finns det inget annat än häst för henne – bara med hästarna och i sadeln känner hon totalt lugn.
– För mig är ridning och hästarna samma väg till själsligt lugn som meditation, jag är aldrig så tillfreds och avspänd som när jag sitter i sadeln, berättar hon.

Vad gör då Juliette på sin fritid?
– Ja, ofta åker jag och hjälper kompisar med deras ridträning, typ, säger hon.

Så det finns inget annat än häst?
– Nej, faktiskt inte, säger Juliette med ett brett leende.
– Jag kommer att rida om 20 år, det går att hålla på länge.

Aquatrainer, gåband som fylls upp med vatten
Vackert ridhus
Härligt luftigt stall med högt i tak

Tidigare artiklar om Juliette Ramel
Svensk seger i Specialen, personbästa för VM-ekipaget
Sverige tog hem Nations Cup
Nations Cup: Hollands VM-lag för svåra för Sverige

Foto: Kim C Lundin

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Fakta om Juliette och hennes hästar

 

Fakta Juliette Ramel

31 år, har hästarna stationerade i Oisterwijk, söder om ’s-Hertogenbosch, Nederländerna

Ridit sedan barnsben hemma på Hviderup i Skåne, hästtokig

Rider professionellt utomlands sedan gymnasietiden

Familj: just nu pojkvän, två systrar Hermine och Antonia och föräldrar hemma i Sverige

Gillar: fina bakelser och mörkt bröd

Hästar på Grand Prix nivå

Buriel K.H (KWPN f  -06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker, äg La Pomme)

”Burre” är en känslig, bestämd och ambitiös herre, Juliettes partner till Rio och den som ligger bäst till för att ta henne till VM i Tryon.

 

Wall Street JV (Hann f -07 e Wie Weltmeyer-Starway, äg La Pomme)

Köpt för några år sedan efter en ingivelse och en provridning som trots spändhet gav mersmak. Efter lång tid och mycket arbete har det äntligen lossnat, Wall Street presterade fint i Aachen och Falserbo och har börjat komma ut ur sitt skal.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.